Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

O jeszcze piękne lilie i liliowce ;:333
A to dobrze,że mas takiego floksa strojnego w różne kolory dnia.
Inne też piękne ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu
Piękne lilie i floksy :D
Taki podobny fioletowy zmieniający się też mam, chyba. :lol:
Podwójna rudbekia cudna , u nas same pojedyncze w tym roku.
Znajomy widok skoszonej trawy i złączonego węża...
Ale ta poziomka rozłogowa to na pewno nie od nas :oops: prawda :?:
Współczuję sprzątania po fachowcu ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu fotki się pokazały... piękne jak zawsze czy ten liliowiec taki różowy w naturze, czy to fotka go podbarwiła bo jest niesamowity https://images92.fotosik.pl/10/83a2e434f533c139.jpg ... Słodki ten kiciuś tylko taki smutny ma pyszczek... ale z czego się tu cieszyć ;:131 Marysiu a grzyby są, bo u nas taka susza, że do lasu nie wolno wchodzić ;:185 deszczu jak na lekarstwo :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny dzień upalnego lata!

Wczoraj był dzień krakowsko-szpitalny, a potem padłam i nie miałam siły na nic. Niestety z żalem po powrocie zobaczyłam złamana gałąź śliwki węgierki...tej upragnionej wyczekanej, a co będzie dalej zobaczymy bo była jakby przeciwwagą i podwiązana taśmą. Spadła na wrażliwe rośliny więc ją odciągnęłam, bo nie całkiem oderwała się od pnia ale chyba ta wąska nitka nie wykarmi śliwek na niej.

Obrazek

Aniu floksy coraz to inne kolorki i wzorki pokazują, niektóre przycinam bo jeszcze tyle czasu że może zakwitną powtórnie.

Agnieszko floks ma niesamowite kolory i rośnie bardzo silnie, pewnie powinnam go przesadzić, dać mu więcej miejsca, ale gdzie jak u mnie tak ciasno? W tym miejscu posadziłam kiedyś rudbekie pełne z nasion od Renatki Renzal ale na opakowaniu przeczytałam że jednoroczne...na szczęście co roku cos sie wysiewa i są wieloletnie. Wąż wije się przez chyba ponad 200 m ;:224 Nie, nie przypuszczam skąd poziomka tylko musze sprawdzić naocznie ;:306 A widzisz ja lubię sprzątać po fachowcu jak już skończy pracę, bo jest ona wykonana no i lubię mieć motywacje do sprzątania ;:306 W tym roku mam mało spotkań ogrodowych i muszę wyszukiwac powód żeby odgruzować dom, a jak padało to szybko wyglądał nieciekawie ;:222

Ewciu już w poniedziałek przyszedł pan do pracy i poprawił oprogramowanie ;:306 Liliowiec ma bardzo ciekawy kolor jak łosoś złamany różem, a nade wszystko pasuje mi bo jest niski. Zrobię sobie z niego obrzeże. Nie wiem czy są grzyby w moim lesie ale w ogóle są, bo u fachowca (w naszej gminie mieszka) na stoliku suszyły się grzyby.

Parę nasturcji oparło się ślimakom tak samo jak jeden farbownik

Obrazek

parę cynii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będzie parę słoiczków żurawiny z gruszkami ;:215

Obrazek

Wyjątkowo w tym roku podrósł kasztan jadalny i figowiec

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj po zachodzie przewalały się malownicze chmury nad moja głową

Obrazek

Obrazek

i zrobiło się chłodniej! Miłego dnia!
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu jaka szkoda śliwki, ale może jakimś cudem wykarmi owoce :) Pięknie u Ciebie wszystko kwitnie, niestety u mnie susza, nawet nie ma co pokazywać :( Pytałaś o żółtą lilię u mnie w wątku, moja to Exotic Sun :) ;:3
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu kochana ;:168 przede wszystkim bardzo się cieszę, że Twój Pan M czuje się coraz lepiej i że idzie ku dobremu ;:108
Widzę, że u Ciebie sezon przetworów w pełni, zmieniają się tylko produkty wyjściowe :lol:
Ja zakończyłam już jabłkowe szaleństwo i odtrąbiłam koniec sezonu przetwórczego.
Ogóreczki i trochę takich tam innych w słoikach to na szczęście jeszcze dostaję od mamci no i trochę od teściowej.

Szkoda złamanej gałęzi i tylu śliwek, ale jestem pewna, że w przyszłości to, co pozostało nadrobi obecne straty.

U mnie susza, susza, susza. Popadało trochę pod koniec zeszłego tygodnia i tyle. Gdzieś naokoło krążą burze, grzmoty, ale z nieba oprócz żaru to nic się nie leje.

Jak zwykle piękne rośliny, kwitnienia, no i oczywiście fantastyczne fotki nieba ;:180

Życzę zdrowia, dobrego samopoczucia, radości nie tylko na ten nadchodzący weekend, ale tak na co dzień No i oczywiście pogody wedle zapotrzebowania ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu u mnie też upał straszny, ale działam...
Tak samo straciłam gałąź, ale jabłoni ;:145 No nic, mam jeszcze kilka.
Piękne zdjęcia chmur :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam dzień jak codzień upalny!

Mimo to zerwałam znowu trochę śliw i zainspirowana pomysłem córki, zrobię z białą czekoladą i drugą wersją z miętą i wanilią :D Poza tym zbieram pomidory i dojrzewają jeżyny. Poza tym podlewanie...podlewanie!

Mariuszu niestety susza pozbawia nas podziwiania kwitnących kwiatów, bo tak szybko opadają! o tej porze już mam kilka przekwitłych floksów. Dziękuję za nazwę lilii i niewykluczone za ta moja to właśnie Exotic Sun :D
Mam nadmiar owoców ale i tak szkoda tej ułamanej gałęzi a właściwie boję się o całe drzewo, bo pare lat czekałam na zaowocowanie.
A to moja lilia

Obrazek

Beatko jak miło że jesteś ;:168 Dziękuję za troskę o mojego M...wiadomo jak mężowie zdrowi to i my jesteśmy w lepszej formie. Sezon przetworów będzie jeszcze długo trwał, a moje córki mnie inspirują. Ty dostajesz od swoich mam a ja właśnie później rozdaję moim dzieciom, szczególnie jednej co ma synów ;:215
Żal mi nie tylko gałęzi ale drżę o drzewko ;:202
Dziękuję Ci za przemiłe słowa i jeszcze milsze życzenia! Odpoczywaj, ciesz się działeczka wszak to czas wakacji i nawet jak nie mamy urlopu to dzień długi i można regenerować się popołudniami, dużo zdrówka ;:196 ;:196

Kasieńko wszyscy staramy się mimo upałów utrwalać to piękne lato w słoiczkach, a że w tym roku z większym trudem to może będzie nam lepiej smakowało, dziękuję za odwiedziny i muszę sprawdzić co u Ciebie ;:167

Dzisiaj stwierdziłam że pyszne uleny chyba ktoś nocami zawiesza na drzewie, bo mimo że tylu ludzi obdarowaliśmy i tyle zrobiliśmy przetworów to one są i są

Obrazek

Obrazek

przetwory będą do późnej jesieni, bo rokitnik w tym roku ma zdecydowanie więcej owoców. Przecier z przemarzniętych jagód jest boski i taki zdrowy!

Obrazek

rozkwitła lilia Casablanca
Obrazek

i taka podobna bez nazwy pomyłka, albo z tych kupionych na placu

Obrazek

Kwitnie floks z Kazimierza, ale rok temu był jakiś inny?

Obrazek

Agnieszko Pelasiu czy taki miał być floksik od Ciebie, bo nie pamiętam?

Obrazek

Zakwitła babka zwyczajna 'Rosularis' od Lidzi

Obrazek

i coś takiego wysiałam, ale nie podpisałam

Obrazek

Obrazek

Kwitnie powtórnie róża Kórnik

Obrazek

żółwiki

Obrazek

spóźniona Lancon
Obrazek

spróbuję jabłuszek szczepionych własnoręcznie
Obrazek

Obrazek

i moje ulubione!
Obrazek

i oczywiście niebo póki jest malownicze!

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę kolorowych snów!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękna biel w kwitnieniach.
I lilie różne piękne, Lancon eh,,,piękna.
i floksy, których wiadomo, masz sporo i zawilce.. ;:333
I zbiory owocowe .Lato bogate we wszystko.Nie tylko w żar nieba. :wink:
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu szkoda połamanej śliwki, tez uwielbiam te owoce ;:145 ale powinna dać radę po zabezpieczeniu największej rany ;:168
U mnie najbardziej połamały się gałęzie gruszy i brzoskwini, gruszę ratuję a brzoskwinia chyba skończy żywot zostały dwie gałęzie oblepione owocami , po podpierane ,owoce przerwane może choć coś zostanie do zjedzenia, a potem pod topór ;:222
Uleny cudne słoneczka na gałęziach ;:215
Ślicznie masz na ogrodzie bujnie i zielono, a tak kwitnącą babkę widzę po raz pierwszy :shock: mimo pokąsania przez ślimaki śliczna.
U mnie upał i susza wykańczają poszczególne rośliny mimo codziennego kilkugodzinnego podlewania więc będę cieszyć oczy w twoim ogrodowym królestwie ;:215
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Masz kobieto ręce pełne roboty ;:oj . Sporo tych przetworów będziesz miała ;:138 . Szkoda połamanych gałęzi ale skoro taki ciężar muszą dźwigać ;:185 . Uleny smakowicie wyglądają ;:224 . Działeczka pachnąca i kolorowa a jedyne czego brak to jak czytam opadów . Niesprawiedliwie pogoda nas podzieliła. Dmucham chmurki jak tylko się pojawią, a znając moje szczęście tego roku na pewno się pojawią :wit . Pozdrawiam ;:196 .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Współczuję Kochana bardzo tej śliwki ;:196 ;:168
Boli ;:167 , jak się czeka tyle lat.
Lepiej tą gałąź obciąć i wyrównać dobrze, posmarować maścią sadowniczą póki sucho.
U nas niestety kolejny kawał najlepszej gruszki stracony i kolejna demolka w ogrodzie.
Jeszcze takiego bałaganu nie miałam. :oops:
To może być floks ode mnie ,powinien być ciemniejszy i większe grono kwiatów mieć, pewnie w półcieniu rośnie. Potem pokaże na co go stać.
Marysiu ile złączek masz na wężu :?: :)
Cuda biała lilia :D Renklod zazdroszczę bo u nas tsy na dużym drzewie.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu czyżbyś miała nowego kotka, to Ci sąsiadka zrobiła psikusa.
Wszędzie gałęzie się łamią od nadmiaru owoców, szkoda.
Upały, duchota, susza nadal nas męczą, a zapowiadali w przyszłym tygodniu jeszcze wyższe temperatury, nie da się żyć.
Babka zwyczajna ma bardzo intrygujące pąki, pierwszy raz takie coś widzę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!
Nic nowego ...upał! wczoraj podlewanie na całego, kładłam węża miedzy rośliny, ale do wieczora niewiele było widać.
Dzisiaj przydałoby się skosić trawę ale to przed wieczorem.

Aniu śliczna ta bielutka lilia! zawsze o takiej marzyłam i mam kilka ;:63
Tak lato bogate i niektóre rośliny skoczyły o 100 % figa i kasztan jadalny :D

Julciu zasmarowałam, bo znalazłam maść taką stałą, ostatnio kupiłam to jest płynna. I cieszy mnie to że liście nie zwiędły ;:63 Mam nadzieję że już więcej nic się nie złamie. Uleny pierwszy raz dała z siebie wszystko a dojrzałe śliwki z drzewa są jak miodek!
Julciu jednak u mnie parę razy podlało, raz nawet wołałam dość deszczu ;:306 W głąb ziemia nie jest sucha tylko z wierzchu skorupa.
Babka to kolejne do kolekcji, ciekawa :D

Ewelinko Oj zajrzałam do piwniczki i fakt trochę tego jest, przydałby się nowy regalik ;:131 A gdzie tam jeszcze do końca...jabłka, śliwki, gruszki no i pomidory z papryką! Będzie kłopot.
Czytam o opadach na Podkarpaciu i zawsze musi być że jednym za dużo drugim za mało ;:223
pozdrawiam :wit

Agnieszko że stare drzewa pozbywają się gałęzi to trochę normalne, lecą mi suchulce z orzecha, śliwy io starych jabłoni, ale jak młode drzewko traci gałęzie to jakoś żal.
Gałąź jest dolna i leży na ziemi ale liście nie więdną to może wykarmi śliweczki, za porada Julci posmarowałam grubą warstwą maści i obaczym, a po zbiorze przytnę.
Floksa stłumiły inne kwiatki i może trzeba byłoby przesadzić, a może on zdominuje sąsiadów, to jego pierwsze kwitnienie. Czasem nawet kwiatki pierwsze są trochę inne.
Nie wiem ile mam złączek, bo łączę nie tylko kolejne węże ale jeszcze wycinam przecieki i łączę złączkami... całość ma na pewno ponad 200 m.
Renklod pojedliśmy bo najpierw tych morelowych a teraz uleny...jeszcze dużo śliw przed nami, będę pewnie nawet suszyć własne! Przydałoby się wymodzić jakąś suszarnię na zewnątrz, trzeba poszukać w necie :D

Dorotko Kotek chyba odzyskał panią bo bywa ale już nie tak nachalnie. Przydałby się deszcz ale nic go nie zapowiada, beczki pustoszeją a podlewam z nich tylko doniczki ;:131
To są kwiatki babki i one są nietypowe. Posiałam jeszcze babkę płesznik, ale jeszcze jest malutka.

Kolejne lilie rozkwitają

Obrazek

Obrazek

Moszenki mają kwiaty i owoce jednocześnie

Obrazek

i niezawodna grzałka od świtu!

Obrazek

Chłodu i wody na sobotę :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Marysiuchyba ani chłodu ani wody nie doczekamy się w najbliższych dniach.
U mnie skważy juz8od dawna i deszczu zero, mimo wszystko moja glina od spodu wilgoć trzyma bo roślinki jeszcze w pionie ale są zasilane wodą że studni.
Czytam o Twojej ulegnie, mamy posadzoną od ubiegłego roku i czekam z utęsknieniem na owoce które pamiętam z dzieciństwa jak posiadałam sąsiadowi ;:306
Opłacanych gałęzi żal ale może to dobra metoda na ochłodzenie drzewa ;:306

Pozdrawiam Krysia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”