Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3
Wszystkie piękne.Moniko,a jakie masz odmiany?Z fioletow0-niebieskich rozróżniam tylko francuską.Ale jak w tym roku kupowałam to nierozkwitnięte były takie bardziej fioletowe niż te które mam.A teraz mi się wydaje,że to samo.Jeżeli możesz zrób zdjęcie z tych odmian,tak dla porównania.
Halina
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji w Internecie- czy sadzonki lawendy można sadzić w drugiej połowie sierpnia, czy to za późno?
Milena
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz spokojnie sadzić. Jeżeli pogoda zimą zbzikuje to czy sadzone wiosną czy jesienią nie ma znaczenia.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Dziękuję za odpowiedź, czy mam ją przyciąć od razu po wysadzeniu, czy poczekać do wiosny?
Milena
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
U mnie kwiaty zostały w piątek ścięte i czekają do pełnego zasuszenia i do woreczków. Gałązek nie przycinałam - a może powinnam? Zakwitnie jeszcze w tym roku?
Przycięte gałązki nie zakwitną już w tym sezonie.Moja rośnie tak, że pomiędzy kwitnącymi puszcza pędy i te zakwitną jeszcze po wycięciu przekwitłych, ale efekt jest już znacznie skromniejszy.Te zostawiam do zimy, łapię je u góry i służą do związania, wtedy krzaczka nie rozłamuje zbyt mocno w środku śnieg.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie mam doświadczeń, a błędu popełnić nie moge- doradźcie, czy teraz mozna przesadzic stary, kiklunastoletni krzew lawendy?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Nie, bo wyschnie w 3 dni.Jeśli już to wiosną i przyciąć, ale ogólnie starsze krzewy lawendy trudno znoszą taki zabieg.Lepiej posadzić młody.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lip 2016, o 14:01
Wczoraj obcinałam lawendę i z nudów czekając na deszcz (w górach lało) parę łodyżek potraktowałam ukorzeniaczem i wsadziłam do ziemi kompostowej, mocno podlałam. Czy będzie coś z tego? Zobaczymy.
Pozdrawiam
Stasia
Stasia
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakiś tunelik foliowy nad sadzonkami by się przydał i muszą być trochę zacienione, w taki gorąc inaczej nie przeżyją.
Ja o tej porze różnego rodzaju sadzonki (lawendę dla koleżanki, bo jej się podoba moja odmiana) ukorzeniam na parapecie w domu od strony wschodniej.Na zewnątrz zbyt gorąco, a w tunelu trudno mi to kontrolować.Pod folią i z użyciem ukorzeniacza szybko puszczają korzonki, np. hortensje bukietowe w 2-3 tygodnie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 13 lip 2016, o 14:01
Nie zrobiłam tunelu, na razie trzymają się dobrze, stoją na baczność w cieniu (lawenda) może się uda.
Pozdrawiam
Stasia
Stasia