Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6
Wg mnie- Lydia i Jomanda. Ale może Stanisław potwierdzi lub poprawi moje gdybanie...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję Basiu za taki expres w podpowiedzi
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- Narine
Hapet Orange Cyrill Zdecydowanie wyróżnia się dzięki "rażącej" barwie.
Tu mam wątpliwość. Miała być odmiana 750 Let Hradec Králové . Obejrzałam trochę zdjęć tej odmiany i wydaje się podobna. Ma nawet te białe przebarwienia na płatkach. Tylko wielkość kwiatów nie ta. Ma dużo kwiatów, ale małych. Wg forumowego katalogu powinno być 20 cm, u mnie ledwo 13 cm. Wysoka na ok 140cm - licząc z kwiatami.
Tu mam wątpliwość. Miała być odmiana 750 Let Hradec Králové . Obejrzałam trochę zdjęć tej odmiany i wydaje się podobna. Ma nawet te białe przebarwienia na płatkach. Tylko wielkość kwiatów nie ta. Ma dużo kwiatów, ale małych. Wg forumowego katalogu powinno być 20 cm, u mnie ledwo 13 cm. Wysoka na ok 140cm - licząc z kwiatami.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
Wczoraj chciałam sfotografować kolejne kwitnące okazy moich dalii, ale zanim się do tego zabrałam było już za ciemno... Więc parę sprzed kilku dni...
Weston Spanish Dancer
???
Dutch Carnival
Hy Mom
Frantiśek Mašek
Apelsini Sniega
Anna Jantar
Pinelands Pam
Rip City
Aitara Bronwyn
Weston Spanish Dancer
???
Dutch Carnival
Hy Mom
Frantiśek Mašek
Apelsini Sniega
Anna Jantar
Pinelands Pam
Rip City
Aitara Bronwyn
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Stanisław z wizytą u mnie (tu na moim balkonie) przed jutrzejszą wystawą w Rybniku. Zapraszamy wszystkich - liczymy na udane i niezapomniane spotkanie!
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A już myślałam,że Stanisław zmienił orientację z dalii na pelargonie Gratuluję pięknego ukwiecenia balkonu,a za sukcesy w Rybniku - trzymam kciuki.Pozdrawiam serdecznie.
Tegoroczna wystawa bardzo udana! Jak zwykle hodowcy pokazali wiele pięknych, ekscytujących odmian. Wyniki konkursu znajdziecie w wątku: Kolekcja dalii ze Śląska.
Wybaczcie, że nie wstawię tym razem zdjęć z wystawy - światło było beznadziejne (opuszczone rolety) i do tego zawiódł mój aparat fotograficzny, który nie był odpowiednio przygotowany do takiej sytuacji. Zwycięskie odmiany z łatwością odnajdziecie w internecie. Mieczyki były też piękne, ale wystawiono zdecydowanie mniej okazów niż w innych latach. Wyraźnie tegoroczna susza i nadmiar słońca nie były korzystne dla wszystkich kwiatów....
viewtopic.php?p=6070681#p6070681
Wybaczcie, że nie wstawię tym razem zdjęć z wystawy - światło było beznadziejne (opuszczone rolety) i do tego zawiódł mój aparat fotograficzny, który nie był odpowiednio przygotowany do takiej sytuacji. Zwycięskie odmiany z łatwością odnajdziecie w internecie. Mieczyki były też piękne, ale wystawiono zdecydowanie mniej okazów niż w innych latach. Wyraźnie tegoroczna susza i nadmiar słońca nie były korzystne dla wszystkich kwiatów....
viewtopic.php?p=6070681#p6070681
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Narine
Szkoda, że nie będzie zdjęć.
Cieszy mnie za to, że Gitt's Perfection tak doceniona. Wg mnie to jedna z najpiękniejszych dalii.
Basiu Twoja Apelsini Sniega zachwycająca!
Tymczasem na Warmii w końcu coraz więcej kwiatów.
Są też kolejne dwie zagadki:
1. Wysokość ok 120-130. Kwiaty jeleniorożne 12-15cm na długich łodygach. Kolor w rzeczywistości ciemniejszy- coś między burgundem, a purpurą. Wydaje mi się podobna do Imperial Wine... ?
2. Wysokość ok 120. Kwiaty 15-16 cm. Kolor łososiowo-pomarańczowo-żółty z ciemniejszymi smugami na płatkach.
Na koniec inne zdjęcie pomponika, który Basiu podejrzewasz o Jomandę. Może rozwieje wątpliwości.
Cieszy mnie za to, że Gitt's Perfection tak doceniona. Wg mnie to jedna z najpiękniejszych dalii.
Basiu Twoja Apelsini Sniega zachwycająca!
Tymczasem na Warmii w końcu coraz więcej kwiatów.
Są też kolejne dwie zagadki:
1. Wysokość ok 120-130. Kwiaty jeleniorożne 12-15cm na długich łodygach. Kolor w rzeczywistości ciemniejszy- coś między burgundem, a purpurą. Wydaje mi się podobna do Imperial Wine... ?
2. Wysokość ok 120. Kwiaty 15-16 cm. Kolor łososiowo-pomarańczowo-żółty z ciemniejszymi smugami na płatkach.
Na koniec inne zdjęcie pomponika, który Basiu podejrzewasz o Jomandę. Może rozwieje wątpliwości.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
-
- 50p
- Od: 25 sty 2016, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu,
jeśli chodzi o tę pierwszą to podejrzewam, że może to być Hollyhill Electra
druga - Frantiśek Mašek - też ją mam od ubiegłego roku (wspaniale nadaje się do bukietów!)
jeśli chodzi o tę pierwszą to podejrzewam, że może to być Hollyhill Electra
druga - Frantiśek Mašek - też ją mam od ubiegłego roku (wspaniale nadaje się do bukietów!)
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja dalia została rozpoznana 2 lata temu jako 'New Age'. Ale patrząc na wstawiane zdjęcia dochodzę do wniosku, że to chyba też 'Frantisek Masek'?
Nasz Mistrz Stanisław nie mógł sobie przypomnieć, jak nazywa się ta dalia. Jest pomarańczowobrązowa, a średnica kwiatu 18cm. Na zdjęciu w pełnym słońcu więc za bardzo rozjaśniona, bo kolor ma bardziej zdecydowany:
Nasz Mistrz Stanisław nie mógł sobie przypomnieć, jak nazywa się ta dalia. Jest pomarańczowobrązowa, a średnica kwiatu 18cm. Na zdjęciu w pełnym słońcu więc za bardzo rozjaśniona, bo kolor ma bardziej zdecydowany:
Florianie,
okazuje się, że trudno rozpoznawać odmiany ze zdjęcia - choćby ze względu na odcień koloru, często "zakłamywany" przez aparaty fotograficzne...
New Age podobna w kształcie i wielkości kwiatu, ale w odcieniu chyba bardziej różowym, a Frantiśek Mašek hmmm... purpurowy z odc. fioletu?
Jeśli chodzi o tę drugą pokazaną odmianę, to dekoracyjnych dalii pomarańczowych jest trochę sporo... kwiat ok. 18 cm to może Bracken Palomino?
viewtopic.php?p=5393503#p5393503
okazuje się, że trudno rozpoznawać odmiany ze zdjęcia - choćby ze względu na odcień koloru, często "zakłamywany" przez aparaty fotograficzne...
New Age podobna w kształcie i wielkości kwiatu, ale w odcieniu chyba bardziej różowym, a Frantiśek Mašek hmmm... purpurowy z odc. fioletu?
Jeśli chodzi o tę drugą pokazaną odmianę, to dekoracyjnych dalii pomarańczowych jest trochę sporo... kwiat ok. 18 cm to może Bracken Palomino?
viewtopic.php?p=5393503#p5393503
Pozdrawiam
Barbara
Barbara