Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
demeter1
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

Na 99% to pozostałość po woskowych osłonkach niektórych gatunków mszyc. Nie tych zielonych, czy czarnych, ale takich pokrytych dodatkowym pancerzykiem w postaci łusek. Mszyc już tam być nie musi, pozostawiły tylko wylinki. Pozdrawiam Beata :wit
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
remos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sty 2017, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

Prośba o identyfikacje choroby.

Dziękuje :)

Remek
Obrazek
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Przykro mi ale to ZZ.Pozostaje oprysk np.środkiem acrobat lub innym na zz.Przy tak słonecznej pogodzie może wystarczy taki o działaniu wglębnym. Dalej pozostaje obserwować pogodę i pomidorki.
remos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedz mam MILDEX 71.1 WG kiedyś kupiłem chyba będzie dobry dla potwierdzenia jeszcze kilka fotek niestety najbardziej uszkodzone liście żonka wyrzuciła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaraza i brunatna plamistość liści pomidora. Coś słabe te krzaki jakie nawożenie było?
remos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Krzaki miały dość dużo liści, ale właśnie z powodu choroby zostały usunięte, nawożenie to po rozsadzie amofoska, później dwa razy zasilane gnojówką z pokrzywy, podlewanie kropelkowe. Wiem, że muszę się liczyć z takimi chorobami, bo namiot stoi 4m od rzeczki za płotem dotychczas, czyli trzy lata pomidory miałem w donicach i nie było żadnej infekcji w tym roku pomidorki poszły do ziemi i klops :(
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Gnojówka z pokrzyw to nie nawóz tylko placebo. Krzaki są ewidentnie zagłodzone i dlatego podatne na choroby.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Szybko podlać kristalionem pomarańczowym (jest w małych paczkach) lub superbą zieloną z dodatkiem saletry wapniowej.
Kto ci kazał sypać pod pomidory amofoskę?

Jeśli nie znalazł byś tych nawozów to rozpuść yara mila complex lub azofoskę. Dostępne są w różnych marketach.
dragonfly24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2018, o 19:04

Pomidory - choroba

Post »

Witam,
liście się zwijają, a kwiaty usychają i opadają. Czy ktoś wie jaka to może być choroba?

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Re: Pomidory - choroba

Post »

Podejrzewam, ze zrobiłeś to samo co zrobili mój syn z synowa. Do donicy dali mieszankę ziemi ogrodniczej pół na pół z obornikiem. No bo chyba to nie wirus. A jeśli nie wirus a to co wcześniej napisałam , pozostaje wypłukać nadmiar nawozu, solidnie przelać i czekać cierpliwie aż roślina zacznie normalnie rosnąć. U syna zaczęła wypuszczać normalne wilki. Te pokręcone liście trochę się wyprostowały ale nadal pozostały zdeformowane. Jeśli jednak z nawozeniem nie przesadziłeś, to rzeczywiście może być pomidor zawirusowany.

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
dragonfly24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sie 2018, o 19:04

Re: Pomidory - choroba

Post »

Rzeczywiście, było dane dużo nawozu, dziękuję za radę.
remos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

logitech55 pisze:Szybko podlać kristalionem pomarańczowym (jest w małych paczkach) lub superbą zieloną z dodatkiem saletry wapniowej.
Kto ci kazał sypać pod pomidory amofoskę?

Jeśli nie znalazł byś tych nawozów to rozpuść yara mila complex lub azofoskę. Dostępne są w różnych marketach.
Mam azofoskę mocną nie wiem tylko czy mogę niektóre owoce już prawie dojrzałe?
MSchum
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sie 2018, o 18:28

Problem z pomidorami

Post »

Witam wszystkich forumowiczów
W tym roku uznałem, że po raz pierwszy posadzę pomidory. Kupiłem nasiona i szklarnie foliową i w drogę. Wszystko było w pożądku, rosły spokojnie, liście po kilku opryskach w między czasie grzyb nie brał i zaczęły owocować. Pomidory są i zaczeły się ładnie wybarwiać no i teraz zaczyna się problem. Na początku myślałem że to ładne dojrzewanie ale duża część pomidorów zaczęła się psuć. Od góry owoce jeszcze pomarańczowe, a od dołu juz zaczynają się robić miękkie wręcz płynne, zaczynają opadać, pomarańczowe fragmenty robią się skórzaste, a jescze owoce jeszcze nie dojrzałe do końca...nie wiem jakie mogą być tego powody. Jak by ktoś miał jakieś pomocne rady to z góry dziękuję.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”