Kuchnia moja i mojej mamy
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Zupa rybna
- Ugotować w osolonej wodzie warzywa ( można marchewkę czy pietruszkę pokroić w kostkę). Dodać 2-3 plastry imbiru, 3-4 ząbki czosnku oraz 2-3 warstwy kopru włoskiego. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą. Całość gotować ok. 0,5 godz.
- Dodać 3 rodzaje ryb w równych proporcjach .Cząstki ryb ( można dać mrożonkę z Lidla) to np. żółta sola , łosoś, mintaj . Oprócz ryb dodać krewetki koktailowe.
Wywar z rybami gotować ok. 5- 7 min.
- Na koniec dodać 1 dużą puszkę mleka kokosowego, 2 łyżki oleju rzepakowego ( lub masło) oraz połowę mielonej słodkiej papryki ( papryka słodka np. Knorr). Drobno posiekać 1 papryczkę pepperoni i włożyć ją do zupy.
- Zupę posypać dymką i ew. kolendrą. Dołożyć sok z limonki, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu sojowego do ryb.
Smacznego
- Ugotować w osolonej wodzie warzywa ( można marchewkę czy pietruszkę pokroić w kostkę). Dodać 2-3 plastry imbiru, 3-4 ząbki czosnku oraz 2-3 warstwy kopru włoskiego. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą. Całość gotować ok. 0,5 godz.
- Dodać 3 rodzaje ryb w równych proporcjach .Cząstki ryb ( można dać mrożonkę z Lidla) to np. żółta sola , łosoś, mintaj . Oprócz ryb dodać krewetki koktailowe.
Wywar z rybami gotować ok. 5- 7 min.
- Na koniec dodać 1 dużą puszkę mleka kokosowego, 2 łyżki oleju rzepakowego ( lub masło) oraz połowę mielonej słodkiej papryki ( papryka słodka np. Knorr). Drobno posiekać 1 papryczkę pepperoni i włożyć ją do zupy.
- Zupę posypać dymką i ew. kolendrą. Dołożyć sok z limonki, 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu sojowego do ryb.
Smacznego
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3679
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewuniu,wrócę do Twoich ślmaczków z francuskiego ciasta,czy przed pieczeniem smarujesz je jajkiem? A pieczarkowy farsz to tylko pieczarki i cebulka?
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
,
Mam pytanie ile potrzeba szpinaku świeżego do tej rolady...tak orientacyjnie i czy zamiast łososia można dać inną rybę.
Muszę odświeżyć moją kuchnię.
Witaj Ewko.ewka36jj pisze:
Rolada ze szpinaku i łososia - przekąska
- 2 mrożone szpinaki rozmrozić na sicie, żeby woda odciekła,
Mam pytanie ile potrzeba szpinaku świeżego do tej rolady...tak orientacyjnie i czy zamiast łososia można dać inną rybę.
Muszę odświeżyć moją kuchnię.
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Kasiu - ciastafrancuskiego nie smaruję jajkiem,nie trzeba ślimaczków niczym smarować. Farsz może być każdy, możesz włożyć do środka wszystko,na co tylko będziesz miała ochotę.
Elżbietko - niestety nie pomogę Ci, bo nigdy nie robiłam tego dania ze świeżego szpinaku. Pewnie byłby jeszcze smaczniejszy, na cóż. Roladę robię z łososiem, bo właśnie on jest w najbliższym sklepie. Chodzi o rybkę wędzoną, jeśli znajdziesz taką,to ja bym spróbowała zmodyfikować przepis.
Elżbietko - niestety nie pomogę Ci, bo nigdy nie robiłam tego dania ze świeżego szpinaku. Pewnie byłby jeszcze smaczniejszy, na cóż. Roladę robię z łososiem, bo właśnie on jest w najbliższym sklepie. Chodzi o rybkę wędzoną, jeśli znajdziesz taką,to ja bym spróbowała zmodyfikować przepis.
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2706
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
ewka36jj i dziewczyny mam takie pytanie kulinarne do was bo jesteście super Szef wszystkie a ja nie znoszę gotować.
Jem raw lub parowane i jak najmniej przerabiane... Ze względów problemów zdrowotnych nie moge smażyć, jeść mięsa i żadnej żywnosci przetworzonej ze sklepu.... Ale z tym nie ma problemu bo mam tonę przepisów...
Kiedyś poczęstowano mnie kabaczkiem/bakłażanem? przekładanym połówkami orzechów włoskich w sosie.. i tu jest problem..JAKI sos by tu można zastosować? Towarzystwo było High Life i nie wypadało pytać, niestety.
Jakbycie rozwiązały ten problem sosowy ; mój M byłby przeszczęśliwy bo ciągle mu marzy się takie danie..
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Niestety nie pomogę. Wiem tyle tylko, żeby, że aby uniknąć goryczki w bakłażanie, należy surowego posolić i zostawić. Sól wyciągnie wodę z goryczką.
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2706
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
ewka36jj dziękuje za odpowiedż Zapomniałam dodać że sos jest dla M i nie musi być całkiem organic/eko..
Jakby ci coś przyszło do głowy w sprawie sosu tj. jakieś pomysły to daj znać a ja wypróbuję je...
Jakby ci coś przyszło do głowy w sprawie sosu tj. jakieś pomysły to daj znać a ja wypróbuję je...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kuj. - Pom.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Może to był po prostu sos orzechowy?
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2706
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Taaaki upał a nikt o lodach nie wspomina.....???
Lody (wegańskie) dla ochłody!
Składniki na 4 porcje:
500 g mocno schłodzonych lub lekko zmrożonych TRUSKAWEK
250 g zamrożonych w małych kawałkach dojrzałych BANANÓW
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko DAKTYLI*
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko NERKOWCÓW*
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą możemy jeszcze na jakiś czas włożyć do zamrażalnika, ale nie jest to konieczne. Smak lodów oczywiście zależy od ilości daktyli i gatunku truskawek. Eksperymentujcie Emotikon smile
Baza - zmiksowane banany, dodatki - owoce sezonowe, cytryna. Opcjonalnie mleczko kokosowe. Wegańskie i bezglutenowe, niesłodzone cukrem i do tego pyszne.
Wegańskie lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców, a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu zamrożone owoce w soku owocowym.
Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśne
banany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Smacznego!
Lody (wegańskie) dla ochłody!
Składniki na 4 porcje:
500 g mocno schłodzonych lub lekko zmrożonych TRUSKAWEK
250 g zamrożonych w małych kawałkach dojrzałych BANANÓW
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko DAKTYLI*
1-2 łyżki zmiksowanych na gładko NERKOWCÓW*
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, którą możemy jeszcze na jakiś czas włożyć do zamrażalnika, ale nie jest to konieczne. Smak lodów oczywiście zależy od ilości daktyli i gatunku truskawek. Eksperymentujcie Emotikon smile
Baza - zmiksowane banany, dodatki - owoce sezonowe, cytryna. Opcjonalnie mleczko kokosowe. Wegańskie i bezglutenowe, niesłodzone cukrem i do tego pyszne.
Wegańskie lody można przygotować na wiele sposobów. Można zamrażać wegańską śmietankę z sezonowymi lodami, można też mrozić masę z nerkowców, a nawet z kaszy jaglanej. Fajnym i prostym pomysłem również są po prostu zamrożone owoce w soku owocowym.
Jakie połączenia się sprawdzają?
banany + maliny lub owoce leśne + mięta = słodkie lody malinowe/leśne
banany + masło orzechowe + syrop klonowy = lody orzechowe
banany + mleko kokosowe + wiórki kokosowe = lody kokosowe
Smacznego!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1677
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kozienice
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Te lody bananowe są dobre. Ja po prostu miksuję zamrożonego banana z jednym dodatkiem, ale spróbuję też którąś z tych bardziej wyrafinowanych kombinacji.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2706
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Oj tak, już same banany i wiórki czekoladowe to pyszne lody... często tak robię jak nie mam składników a dzieci chcą lody...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 26 wrz 2018, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ja polecam inny przepis a dokładniej na sernik
Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
240 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
Do twarogu dodajemy nasz ?kogel ? mogel? i dokładnie mieszamy.
Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia ? podane wcześniej)
Smacznego!
Przepis na sernik
Składniki:
Spód:
240 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
120 g masła
1 jajko
Masa serowa
1 kg sera półtłustego
1 szklanka cukru
8 jajek
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
100 g rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżka mąki do obtoczenia rodzynek
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, formujemy kulę o odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem wcześniej wyłożoną papierem blachę.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 °C aż nabierze złotego koloru.
Masa serowa:
W małym garnku rozpuszczamy masło.
Biały ser trzykrotnie zmielić w maszynce lub, można kupić zmielony ser twarogowy
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywną pianę ( gdy odwrócimy pojemnik i piana się trzyma to wiemy, że jest dobrze ubita)
Do twarogu dodajemy nasz ?kogel ? mogel? i dokładnie mieszamy.
Do masy wlewamy cieniutkim strumieniem ciągle miesząc mikserem ostudzone, ale nadal płynne masło. Dokładnie mieszamy.
Do masy dodajemy budyń i cukier waniliowy i mieszamy.
Dodajmy piane z białek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
Jeśli używamy rodzynek to obtaczamy je w mące, dzięki temu nie opadną na dno, dodajemy do masy i mieszamy.
Ciasto piec w 180°C ok 70 minut ( można zastosować inną metodę pieczenia ? podane wcześniej)
Smacznego!
- Jonzak
- 200p
- Posty: 260
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bardziej wyż, niż-niż, czyli Wyż.Śl.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Super wątek, czytam i czytam ale ...mam prośbę do znawców kulinariów :
- jak nazywa się ten rarytas ?
Robi się go z ciasta naleśnikowego /trochę gęstsze/. Smaży na gorącym oleju, można na smalcu.
Posypuje cukrem pudrem, ja daję kropelkę np. konfiturki na wierzchołku.
Foremkę, widoczną na zdjęciu kupiłem onegdaj w Bytomiu.
Mam przypuszczenia, ale to tylko one. Jak dotąd nie spotkałem tego ciastka w żadnej literaturze.
Pomożecie ?
- jak nazywa się ten rarytas ?
Robi się go z ciasta naleśnikowego /trochę gęstsze/. Smaży na gorącym oleju, można na smalcu.
Posypuje cukrem pudrem, ja daję kropelkę np. konfiturki na wierzchołku.
Foremkę, widoczną na zdjęciu kupiłem onegdaj w Bytomiu.
Mam przypuszczenia, ale to tylko one. Jak dotąd nie spotkałem tego ciastka w żadnej literaturze.
Pomożecie ?
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim