Miltoniopsis - uprawa
Miltonia Kayasimae - storczyk chory?
Witam,
Od niedawna mam w domu storczyki. Dwie ćmówki i jeden zakupiony pod hasłem "orchidea mix", przeszukałam internet i jest najbardziej podobny do Miltonii Kayasimae (mało zdjęć, ale znalazałam podobnego tu: http://orchids.green-drop-home.com/src/ ... mae_e.html ). Miał jeden kwitnący pęd (zdj, niedługo po przywiezieniu do domu kwiaty opadły, zauważyłam że pseudobulwy są pomarszczone i na kilku liściach widnieją drobne ciemne plamki (zdj). Kwiat wypuszcza też nowe młode bulwki po bokach. Zastanawiam się czy to nie jakaś choroba, pseudobulwy powinny być chyba gładkie? Bardzo proszę o rozpoznanie problemu, ten storczyk jest przepiękny i nie chciałabym się z nim rozstawać. Pierwsze dwa zdjęcia są z dnia zakupu, reszta ok 2 tyg później.
Od niedawna mam w domu storczyki. Dwie ćmówki i jeden zakupiony pod hasłem "orchidea mix", przeszukałam internet i jest najbardziej podobny do Miltonii Kayasimae (mało zdjęć, ale znalazałam podobnego tu: http://orchids.green-drop-home.com/src/ ... mae_e.html ). Miał jeden kwitnący pęd (zdj, niedługo po przywiezieniu do domu kwiaty opadły, zauważyłam że pseudobulwy są pomarszczone i na kilku liściach widnieją drobne ciemne plamki (zdj). Kwiat wypuszcza też nowe młode bulwki po bokach. Zastanawiam się czy to nie jakaś choroba, pseudobulwy powinny być chyba gładkie? Bardzo proszę o rozpoznanie problemu, ten storczyk jest przepiękny i nie chciałabym się z nim rozstawać. Pierwsze dwa zdjęcia są z dnia zakupu, reszta ok 2 tyg później.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Miltonia - uprawa, jak się nią zająć ?
Według mnie, to okaz zdrowia. Takie plamki u nie których odmian storczyków, wywołane są przez nadmiar światła słonecznego. To naturalne i normalne zjawisko.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
Kupując miltonię lepiej kupić już kwitnącą czy z nie otworzonymi kwiatami?
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
Lepiej kupić rozkwitnięte, a przynajmniej z 2 - 3 pierwszymi otwartymi pączkami, bo wtedy można też ocenić zdrowie rośliny. Jeżeli chodzi o choroby jakie mogą występować; szara pleśń, czy nie które wirusy mogące wywoływać przebarwienia. Ślady na płatkach po szkodnikach np. pozostawione przez wełnowce.. Więc kupując rośliny myślę że warto zwracać i na to uwagę.
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 17:01
Re: Niepokojące objawy u Miltoniopsis?
Nie jestem pewna, czy tu powinnam pisać, ale chcę pokazać jak może wyglądać "domowe" kwitnienie marketowego miltoniopsisa, kupionego w nienajlepszym oględnie mówiąc stanie:
Zapach fantastyczny, jak markowe perfumy
Zapach fantastyczny, jak markowe perfumy
pozdrawiam zielono Beata!
Wymienię
Wymienię
-
- 200p
Re: Miltoniopsis - uprawa
Reniu, jak duży jest kwiat? Pachnie? Ja mam problem z dostosowaniem wilgotności podłoża do potrzeb: ciągle mam u miltoniopsisa liście harmonijki
Wymienię
Wymienię
Zmierzyłam kwiat Ma 7 cm średnicy, zapachu nie czuję.
To jest 1. Miltonia, z którą się "dogaduję". Inne odeszły- rosły w tradycyjnym podłożu. Ta rośnie w hydroponice i dlatego pewnie dobrze sobie radzi. Ma właściwą wilgotność , stąd liście są wyprostowane, nie robią się harmonijki.
To jest 1. Miltonia, z którą się "dogaduję". Inne odeszły- rosły w tradycyjnym podłożu. Ta rośnie w hydroponice i dlatego pewnie dobrze sobie radzi. Ma właściwą wilgotność , stąd liście są wyprostowane, nie robią się harmonijki.
-
- 200p
7 cm to słuszny rozmiar, a na zdjęciu tego nie widać. Może i u mnie hydroponika by pomogła pozdrawiam Beata
Wymienię
Wymienię