Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Dobrze dziękuję już rozumiem :wink:
Kupiłam ją w kwiaciarni , a szkodniki nie wiem, czy były ale mniejsza z tym skoczonogi nie są szkodliwe podlewanie ich wykurzy. Postaram się ją przesadzić nie chcę jej stresować bardzo czy to konieczne ?? Nie mogłaby rosnąć w ziemi uniwesalnej? A, co do tych plam to powinnam obciąć ten liść żeby się to nie przeniosło ?
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33

Post »

Ja mam monsterę od listopada zeszłego roku, gdy ją kupiłem największy liść miał średnicę ok. 15 cm. Do tej pory rośnie w samej ziemii uniwersalnej, ba, nawet bez żadnego drenażu. Wiem że to błąd i wynika to z mojej niewiedzy, bo tą nabyłem dopiero długo po zakupie monstery. Bądź co bądź, moja monstera ma się bardzo dobrze, wypuszcza liść za liściem, jeden większy od drugiego. Największy ma w tym momencie średnicę 35cm. Zdjęcia można zobaczyć w moim wątku :wink: . Oczywiście przy następnym przesadzaniu zadbam o odpowienie podłoże, jednak chciałem zauważyć, że czasem i w zwykłej ziemii uniwersalnej rośliny rosną bardzo dobrze. Tak więc na moim przykładzie mogę Ci powiedzieć że nie jest to konieczne abyś teraz ją przesadzała. Zaczekaj do wiosny, nie ma co męczyć rośliny :wink:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tylko to są wyjątki, pojedyncze przypadki. W zdecydowanej ilości to pierwszy gwóźdź do trumny takiej rośliny.
Monnia445 pisze:Dobrze dziękuję już rozumiem :wink:
Kupiłam ją w kwiaciarni , a szkodniki nie wiem, czy były ale mniejsza z tym skoczonogi nie są szkodliwe podlewanie ich wykurzy. Postaram się ją przesadzić nie chcę jej stresować bardzo czy to konieczne ?? Nie mogłaby rosnąć w ziemi uniwesalnej? A, co do tych plam to powinnam obciąć ten liść żeby się to nie przeniosło ?

Niestety trzeba przesadzić, gdyż w tym podłożu może długo nie pożyć, zwłaszcza że została już przelana.
Tego liścia na razie nie ruszaj, jak się będzie powiększać to wtedy odetniesz i zrobisz oprysk preparatem grzybobójczym.
Po przesadzeniu nie podlewaj przez parę dni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
daraxus
200p
200p
Od: 3 lis 2017, o 17:33

Post »

Dlatego mówię, że to nie jest rozwiązanie na długi czas
Awatar użytkownika
Monnia445
200p
200p
Od: 8 gru 2017, o 22:29

Post »

Dziękuję za rady :wit
daraxus ciesze się że Ci się udało zobaczymy co z moją bedzię. Odciełam jednak tego liścia bo oprysku nie mam a nie chce by się to rozniosło. Do tego strasznie gutuje wodą nie wiem, czy mi się z nią uda :wit
Pozdrawiam Monia :)
Storczyki Moni
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gutacja pojawia się m.in., gdy podłoże jest zbyt mokre.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
preussak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2016, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałem prosić o pomoc. Od jakiegoś czasu na młodych liściach mojej monstery pojawiły się czarny nalot i pojedyncze bardzo małe czarne robaczki. Dodatkowe cześć młodych liści rośnie od początku częściowo czarna. Dodam, że to leciwe wyrośnięte okazy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarny nalot (nie plamy), to najprawdopodobniej grzyby sadzaki. Pojawiają się zwykle w trakcie lub po żerowaniu szkodników. Małe czarne szkodniki to są zapewne mszyce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Przędziorki lub wciornastki. W kazdym razie szkodniki, które uszkodziły skórkę. Infekcja grzybowa jest sprawą wtórną. Młode, mocno zinfekowane liście odcięłabym a całą roślinę opryskałabym envidorem.
preussak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 sty 2016, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje za pomoc, teraz jak się poczytałem i przyjrzałem się to raczej na pewno są wciornastki. Jeszcze jedno pytanie, co byście poradzili na to, że młode liście, jeszcze zwinięte pojawiają sie czarne?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak napisałem, skoro pojawiły się grzyby sadzaki - nalot na liściach, to najprawdopodobniej doszło do infekcji grzybowej. Możesz dokonać oprysku preparatem grzybobójczym po odcięciu czarnych plam oraz całych tych nowych liści.
Na razie wejdź z preparatem na wciornastki, a po kilku dniach z grzybobójczym. Chore części odetnij teraz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

norbert76 pisze:Gutacja pojawia się m.in., gdy podłoże jest zbyt mokre.
Aby zaszła gutacja roślina musi być dobrze podlana i musi wzrosnąć wilgotność powietrza na tyle, że znacznie ogranicza to transpirację. Dlatego rośliny posiadające wypotniki = hydatody "płaczą" jak ma padać deszcz. Wyczuwają wzrost wilgotności powietrza, który dla nas jest niedostrzegalny. Roślina pobiera z podłoża sole mineralne przez co generuje parcie korzeniowe do tego wymaga nakładu energii. Korzeń wtedy czynnie wypycha wodę do liści gdyż transpiracja nie generuje wystarczacąco dużej siły ssącej. Woda do liści musi przeciez docierać, żeby zachodziła fotosynteza. Przy okazji nadmiar wody z rośliny jest usuwany wypotnikami.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

I to jest prawdziwie profesjonalna wypowiedź fachowca - botanika.
Dzięki Eriopus.
A czy hydatody (tzw szparki wodne) sa czesto spotykane wśród roślin? Wśród których grup oprócz Araceae?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”