Malina czarna 'Bristol'
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2016, o 00:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina czarna 'Bristol'
Jak dla mnie najlepsza jest malina fioletowa, ta morelowa ma lekko kwaskowate owoce i nie rosnie tak silnie jak wskazana wyzej fioletowa
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2015, o 08:28
Witam, mój Bristol posadzony w tamtym roku ma bardzo długie przyrosty. Jak je można przycinać? Gdzieś czytałem, że można ciąć tak jak jeżynę - w lecie przycinać przewodnik a na wiosnę przycinać odrosty.
Jak tam wasze czarne maliny?
Posadzone w tym roku Bristole wyglądają tak:
A Black Jawel tak:
Posadzone w tym roku Bristole wyglądają tak:
A Black Jawel tak:
Mam u siebie bristol i black jewel. Obydwie odmiany zimę znoszą dobrze. Na korzyść black jewel przemawiają zdecydowanie mniejsze kolce (prawie ich brak).
Moje kubki smakowe nie potrafią wyczuć istotnej różnicy pomiędzy tymi odmianami i również nie doceniają smaku tych odmian. Ja i moja rodzina zdecydowanie wolimy maliny czerwone.
Jak dla mnie smak czarnej maliny mocno przereklamowany. W tym sezonie(mam nadzieję) będę mógł porównać smak czarnej maliny ze smakiem jeżyny - w zależności od wyniku porównania zdecyduję co dalej z czarną maliną.
Moje kubki smakowe nie potrafią wyczuć istotnej różnicy pomiędzy tymi odmianami i również nie doceniają smaku tych odmian. Ja i moja rodzina zdecydowanie wolimy maliny czerwone.
Jak dla mnie smak czarnej maliny mocno przereklamowany. W tym sezonie(mam nadzieję) będę mógł porównać smak czarnej maliny ze smakiem jeżyny - w zależności od wyniku porównania zdecyduję co dalej z czarną maliną.
Pozdrawiam Serdecznie
Black Jewel zawiązał owoce
Tegoroczne pędy Black Jewel wyrosły na dobre 3 m. Kiedy się je przycina? Teraz czy na wiosnę?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lut 2018, o 17:21
Gdzie kupujecie sadzonki malin? Chodzi mi głównie o odmiany czarne, fioletowe i żółte.
Wiosną widziałam w Leroy Merlin. W zeszłym roku i dwa lata temu też mieli
Ja kupowałem na allegro u tego użytkownika malinę Black Jewel.
Sadzonki przyszły bardzo ładne, już w pierwszym roku po posadzeniu miałem owoce, a w tej chwili malinia pięknie się rozrosła.
Wystarczy wpisać na allegro : Malina Czarna BLACK JEWEL 50cm / PRODUCENT
Użytkownik to: OGRODinternetowy
Sadzonki przyszły bardzo ładne, już w pierwszym roku po posadzeniu miałem owoce, a w tej chwili malinia pięknie się rozrosła.
Wystarczy wpisać na allegro : Malina Czarna BLACK JEWEL 50cm / PRODUCENT
Użytkownik to: OGRODinternetowy
Chętnie oddam za darmo sadzonki maliny Bristol w doniczce P9. Odbiór własny, lub pokrycie kosztów wysyłki.
Jeśli ktoś jest chętny to niech pisze na priv.
Jeśli ktoś jest chętny to niech pisze na priv.
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Jak smakują czarne maliny?
Planuje trochę posadzić bo podobno są dużo mniej chorowite niż czerwone i żółte a do tego są dużo bogatsze w witaminy i inne zdrowotne składniki.
Faktycznie są takie mało problemowe?
Planuje trochę posadzić bo podobno są dużo mniej chorowite niż czerwone i żółte a do tego są dużo bogatsze w witaminy i inne zdrowotne składniki.
Faktycznie są takie mało problemowe?
Według mnie w smaku są bardzo dobre co do bezproblemowosci to nie pomogę, pierwszy raz będą u mnie zimowały