Sedum
-
- 100p
- Od: 9 mar 2018, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sedum
Jeszcze pytanie, bo trafiłam na dwa sprzeczne komunikaty. Gdzieś pisano, żeby trzymać w cieniu, a tutaj ktoś pisał na początku, że trzyma na słońcu. Czy parapet południowy może być, czy się sparzą? Ew z 1,5m od okna, ale wciąż słonecznie?
Pytam o doniczkę z samymi młodymi, bo te co z matką to na południowym się grzeją z racji pozycji matki. Chociaż ponownie czytałam, że sedum burrito można dać dalej od okna niż inne sukulenty i znosi nawet półcień?
Pytam o doniczkę z samymi młodymi, bo te co z matką to na południowym się grzeją z racji pozycji matki. Chociaż ponownie czytałam, że sedum burrito można dać dalej od okna niż inne sukulenty i znosi nawet półcień?
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sedum burrito i Sedum morganianum, a zresztą inne sedum też bardzo lubią pełne słońce. Ale tez powinny mieć przewiew.
Chcesz je trzymac na parapecie południowym w mieszkaniu, czyli wewnątrz? jeśli tak to jak najbardziej.
Jeżeli mówisz o parapecie zewnętrznym, to trzeba zwrócić uwagę z czego jest ten parapet, jaki ma kolor i czy jest przewiew.
1,5 m od okna to zdecydowanie za ciemno.
Ja swoje rośliny trzymam w słonecznej szkalrni, w lecie drzwi otwarte są na przestrzał.
Do słońca zawsze trzeba rośliny stopniowo przyzwyczaić.
Chcesz je trzymac na parapecie południowym w mieszkaniu, czyli wewnątrz? jeśli tak to jak najbardziej.
Jeżeli mówisz o parapecie zewnętrznym, to trzeba zwrócić uwagę z czego jest ten parapet, jaki ma kolor i czy jest przewiew.
1,5 m od okna to zdecydowanie za ciemno.
Ja swoje rośliny trzymam w słonecznej szkalrni, w lecie drzwi otwarte są na przestrzał.
Do słońca zawsze trzeba rośliny stopniowo przyzwyczaić.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 100p
Cześć, sedum stało najpierw na południowym parapecie bez firanki, ale słoneczko popaliło mi dwa sukulenty, więc przestawiłam większość 0,5m od okna i 0,5m poniżej okna. Zdaje mi się, że dla tego sedum to za mało słoneczka. Dlatego piszę z pytaniem o te łodygi poniżej z fot. Czy one tak się podniosły i wydłużyły ze względu na brak słoneczka? Wcześniej zwisały z doniczki i miały jednolitą gęstość "uliścienia" na całej łodydze, teraz łodygi podniosły się i dolna ich część bliżej ziemi jest gęsta i mięsista, a górna rozluźniona jeśli chodzi o liczbę "listków", są one mniejsze. Czy to normalny proces w przyroście, czy może to być spowodowane małą ilością jak dla sedum słoneczka i mam przestawić bez obawy na parapet?

- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ze względu na brak słońca, to są rośliny słońcolubne, postaw oczywiście na parapet.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Tylko, jak każdą roślinę trzeba wpierw do słońca stopniowo przyzwyczaić. Tu na forum znalazłem prostą metodę, na samym początku okrywasz trzema warstwami agrowłókniny i co tydzień zdejmujesz jedną warstwę. Po tym czasie nie powinno już ich popalić.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- norbert76
Tak to są poparzenia. Co do agrowłókniny, to myślę że każda będzie dobra.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2018, o 22:19
Ktoś mi podpowie co to sedum, od 2 miesięcy stoi na dworze na wschodniej stronie.
Wygląda mi na Aurora.

Wygląda mi na Aurora.

Pilęgnacja Sedum Buritto
Dzień dobry,
Jestem posiadaczką kilku doniczek Sedum Buritto, bardzo podobają mi się te roślinki.
Jednak mam problem z ich hodowaniem. Wiem że podlewać należy oszczędnie, żeby nie przelać.
Są to roślinki tzw. żelazne, bo z rodziny sukulentów. A jednak? coś robię nie tak!
Mianowicie na końcówkach łodyżki dosłownie więdną, usychają, inne z kolei bardzo żółkną a potem opadają? Niektóre listki są takie brązowe. Kiedy sprawdzam wilgotność wydaje mi się, że jest ok. Niektóre z nich (te zdrowsze poprzycinałam i włożyłam do nowych doniczek). Stoją na komodach niedaleko południowego okna. Nawożę w okresie od wiosny do września nawozem do sukulentów. Szkoda mi tych moich okazów, bo są naprawdę duże a poza tym nie są tanie. Proszę o jakąś radę, wskazówki.
Łączę pozdrowienia
Lenaa
Jestem posiadaczką kilku doniczek Sedum Buritto, bardzo podobają mi się te roślinki.
Jednak mam problem z ich hodowaniem. Wiem że podlewać należy oszczędnie, żeby nie przelać.
Są to roślinki tzw. żelazne, bo z rodziny sukulentów. A jednak? coś robię nie tak!
Mianowicie na końcówkach łodyżki dosłownie więdną, usychają, inne z kolei bardzo żółkną a potem opadają? Niektóre listki są takie brązowe. Kiedy sprawdzam wilgotność wydaje mi się, że jest ok. Niektóre z nich (te zdrowsze poprzycinałam i włożyłam do nowych doniczek). Stoją na komodach niedaleko południowego okna. Nawożę w okresie od wiosny do września nawozem do sukulentów. Szkoda mi tych moich okazów, bo są naprawdę duże a poza tym nie są tanie. Proszę o jakąś radę, wskazówki.
Łączę pozdrowienia
Lenaa
- norbert76
Przejrzyj wątek do którego przeniosłem Twój post.
Podłoże nigdy sama ziemia, a mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku.
Podlewanie - podłoże zawsze powinno całkowicie przeschnąć przed kolejnym podlaniem - w okresie jesienno - zimowym podlewamy sporadycznie.
Stanowisko - parapet, a nie szafka, biurko, komoda.
Podłoże nigdy sama ziemia, a mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku.
Podlewanie - podłoże zawsze powinno całkowicie przeschnąć przed kolejnym podlaniem - w okresie jesienno - zimowym podlewamy sporadycznie.
Stanowisko - parapet, a nie szafka, biurko, komoda.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Wsadziłam do ziemi takie oderwane sadzonki. Jak o nie dbać, żeby nie zmarniały i wypuściły korzenie?
Codziennie odrobinę spryskuję wodą i trzymam na południowym parapecie, ale z daleka od pełnego słońca. Ziemia uniwersalna (na wierzchu) i mieszanka z ziemi do kaktusów, piachu i drobnych kamyków.
Martwi mnie marszczenie się liści

Codziennie odrobinę spryskuję wodą i trzymam na południowym parapecie, ale z daleka od pełnego słońca. Ziemia uniwersalna (na wierzchu) i mieszanka z ziemi do kaktusów, piachu i drobnych kamyków.
Martwi mnie marszczenie się liści

- norbert76
Wywal tą ziemię!
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:1 - 1:2.
Dwa, doniczka zdecydowanie za duża. Sadzisz do niewiele większej od bryły korzeniowej.
Spryskuj, jak dotychczas. W ciągu paru tygodni powinno wypuścić korzenie.
Posadź do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 1:1 - 1:2.
Dwa, doniczka zdecydowanie za duża. Sadzisz do niewiele większej od bryły korzeniowej.
Spryskuj, jak dotychczas. W ciągu paru tygodni powinno wypuścić korzenie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta