Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W środę, jak co tydzień, wykonałem kolejne pomiary.
Veltliner - 16,5 Brix,
Silvaner - 19 Brix,
Elbling - 19 Brix,
Riesling 2010 - 13 Brix,
Riesling 2014 - 13 Brix,
lokalny klon Chasselas - 13,5 Brix
Chardonnay - 20 Brix,
Pinot Blanc - 19 Brix.
Pinot Gris -15 Brix,
Oberlin1 (lokalny, domniemany Oberlin Noir) - 23,5 Brix,
Pinot Noir - 16 Brix,
Tauberschwarz - 18 Brix,
St. Laurent - 18,5 Brix.
Veltliner - 16,5 Brix,
Silvaner - 19 Brix,
Elbling - 19 Brix,
Riesling 2010 - 13 Brix,
Riesling 2014 - 13 Brix,
lokalny klon Chasselas - 13,5 Brix
Chardonnay - 20 Brix,
Pinot Blanc - 19 Brix.
Pinot Gris -15 Brix,
Oberlin1 (lokalny, domniemany Oberlin Noir) - 23,5 Brix,
Pinot Noir - 16 Brix,
Tauberschwarz - 18 Brix,
St. Laurent - 18,5 Brix.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Zmierzam w kierunku winobrania i pierwszego nastawu z Pinot Blanc, stąd wczoraj wykonałem sprawdzające pomiary. Miały zostać przeprowadzone w środę, jak zwykle, jednak Radio Wrocław zapowiadało wczoraj pogorszenie pogody od dzisiaj. No i od rana mówią, że we Wro już jest przelotny deszcz, a nad nami ciemne chmury i zaraz też zapewne zacznie padać.
Parametry z 13 sierpnia (Badaniu poddałem tym razem jedynie parę odmian, nie sprawdzając poziomu cukru w części odmian, które podałem otatnio):
Pinot Noir - 17,5 Brix
Portugieser Bleu - 17 Brix
Pinot Gris - 16,5 Brix
Pinot Meunier - 15 Brix
Veltliner - 19 Brix
Riesling 2014 - 16 Brix
Pinot Blanc - 19,5 Brix.
Parametry z 13 sierpnia (Badaniu poddałem tym razem jedynie parę odmian, nie sprawdzając poziomu cukru w części odmian, które podałem otatnio):
Pinot Noir - 17,5 Brix
Portugieser Bleu - 17 Brix
Pinot Gris - 16,5 Brix
Pinot Meunier - 15 Brix
Veltliner - 19 Brix
Riesling 2014 - 16 Brix
Pinot Blanc - 19,5 Brix.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Blauery wybarwione. Pinot Noir, Tauberschwarz, St. Laurent i Portugieser Bleu, a kończy Pinot Meunier i Merlot. Nawet Cabernet już w pełni koloru. To ciekawa rzecz spróbować kolejny sezon Merlot i Cabernet Sauvignon, które owocują u mnie od 2015 r.. Jagody z obydwu odmian dają się już podjadać, a ciekaw jestem ich parametrów w tym roku.
Pinot Noir
Tauberschwarz
Portugieser Bleu
Cabernet Sauvignon
Zastanawia mnie, dlaczego Tauberschwarz jest tak zapomnianą odmianą ?
Pinot Noir
Tauberschwarz
Portugieser Bleu
Cabernet Sauvignon
Zastanawia mnie, dlaczego Tauberschwarz jest tak zapomnianą odmianą ?
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
-
- ZBANOWANY
- Posty: 121
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: MAZOWSZE
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Przymierzam się do przesadzenia jesienią dwóch ok 5-letnich krzewów. Czytałam że przesadzałeś swoje. Czy możesz ocenić powodzenie takiego zabiegu tzn ile roślin przeżyło i jak to odbiło się na ich kondycji? Jak mocno skracane były korzenie i część nadziemna ?
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W sezonie wiosenno-jesiennym, do 22 grudnia przesadziłem blisko 70 krzewów i niestety sześć z nich nie przeżyło tej akcji. Winny jestem sam, ponieważ ostatnie krzewy w grudniu były jednymi z najstarszych cztero- i sześcioletnie i z racji tego, że nie zdołałem w pełni wykopać ich korzeni, wykopałem je z małą bryłą. One właśnie umarły. Reszta, nawet siedmiolatków żyje i ma się świetnie. Krzewy przyciąłem na dwa, trzy pąki. Ważną rzeczą jest wykopanie krzewu z możliwie największą bryłą korzeniową. Każdy krzew podkopałem w promieniu ok. 50 cm i na głębokość 70-80 cm. Przed posadzeniem moczyłem je przez dwie doby, aby korzenie nawodniły się solidnie. Jesienią czeka mnie jeszcze przesadzenie 18 kultywarów pochodzących od starych, przedwojennych krzewów, weisserów i blauerów, ale te mają ledwie trzy, cztery lata i bez problemu dam sobie z nimi radę.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Wczorajsze pomiary.
Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot- 19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.
Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zboior w okolicach weekendu. Pomiar dał wynik w pierwszej próbie 9g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie ma zatem na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.
Odmiany ciemne:
Portugieser Bleu - 18 Brix,
Saint Laurent - 19 Brix,
Pinot Noir - 19,8 Brix,
Pinot Meunier - 20,8 Brix,
Pinot Gris - 22 Brix.
Tauberschwarz - 21 Brix,
Merlot- 19 Brix,
Cabernet Sauvignon - 20 Brix.
Odmiany jasne :
Traminer - 20 Brix,
Gewurztraminer - 22 Brix,
Chardonnay - 21,5 Brix,
Chasselas ( lokalny klon ) - 19 Brix,
Silvaner - 25 Brix,
Veltliner - 23 Brix,
Elbling - 21 Brix,
Riesling 2014 - 19,5 Brix
Pinot Blanc - 23 Brix.
W Pinot Blanc zmierzyłem dodatkowo kwasy, ponieważ planuję jego zboior w okolicach weekendu. Pomiar dał wynik w pierwszej próbie 9g/l, a w drugiej 9,5 g/l. Nie ma zatem na co dłużej czekać. Zbieramy i tłoczymy.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W piątek, 24 sierpnia, przed załamaniem pogody, zebrałem ok. 18 kg Pinot Blanc. Po odszypułkowaniu i odrzuceniu wadliwych owoców zostało mi ca. 12 kg jagód. Wytłoczyłem z tego ok. 8 l moszczu. Moszcz zasiarkowany i zaprawiony drożdżami "Bayanus" jest już w 10 l balonie.
Pomiary moszczu dały wynik 19 Brix oraz 7,5 g/l kwasów ( pH nie mierzyłem).
Pomiary moszczu dały wynik 19 Brix oraz 7,5 g/l kwasów ( pH nie mierzyłem).
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Dzisiaj środa, zatem czas na kolejne pomiary. Tym razem badałem cukier tylko w Rieslingach 2014. W najsłodszych jagodach z wybarwionych gron cukier wzrósł już do 21 - 21,5 Brix. Pestki w poddanych pomiarowi owocach są prawie całkowicie wybarwione i chrupkie. Jagody wewnątrz gron potrzebują jeszcze czasu, zatem poczekamy ze zbiorem.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Ciekaw jestem dzisiejszych pomiarów Rieslinga, a tym bardziej, że zmierzę również kwasy. W sobotę wieczorem i przez całą noc padał deszcz. Wczoraj, po słonecznym i bardzo ciepłym dniu wieczorem znowu zaczęło padać. No nic. Szykujemy się do zbioru. Owoce są już w większości gron słodkie, pestki wybarwione i chrupkie.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Riesling 2014 - 22,5 Brix, 8,5 g/l - 9 g/l
Przetrzymam jeszcze grona na krzewach.
Przetrzymam jeszcze grona na krzewach.
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
Czas na podanie kolejnych pomiarów ( z racji tego, że nie zdołam wykonać ich w środę, przeprowadziłem je wczoraj ).
Saint Laurent - 19 Brix ( słodki, a pestki już prawie w całości wybarwione i chupkie )
Portugieser Bleu - 19,2 Brix ( słodki, wybarwione w całosci i chrupkie )
Merlot - 20,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Cabernet Sauvignon - 20,8 Brix ( słodki z lekkim kwasem, pestki kończą wybarwianie )
Pinot Noir - 21,2 - 23 Brix ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Pinot Meunier - 21,2 - 22,8 Brix ( ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Tauberschwarz - 20,2 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione lub kończą wybarwianie, chrupkie )
Pinot Gris - 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie sie, chrupkie )
Traminer - 20 Brix ( dopełnia dojrzewanie gron )
Gewurztraminer - 22,8 brix - 24,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Silvaner - 23,2 Brix ( dopełnia dojrzewanie w gronach, bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Veltliner - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Riesling 2010 - 18, 4 Brix ( przesadzany w grudniu zawiazał słabe, pojedyncze grona )
Rielsing 2012 - 20,5 Brix
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
Elbling - 22,5 - 23,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i całkowicie wybarwione )
Chardonnay - 23,5- 25,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Pinot Blanc 2013 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Saint Laurent - 19 Brix ( słodki, a pestki już prawie w całości wybarwione i chupkie )
Portugieser Bleu - 19,2 Brix ( słodki, wybarwione w całosci i chrupkie )
Merlot - 20,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Cabernet Sauvignon - 20,8 Brix ( słodki z lekkim kwasem, pestki kończą wybarwianie )
Pinot Noir - 21,2 - 23 Brix ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Pinot Meunier - 21,2 - 22,8 Brix ( ( słodki, pestki kończą wybarwianie i są chrupkie z lekką goryczką )
Tauberschwarz - 20,2 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione lub kończą wybarwianie, chrupkie )
Pinot Gris - 22,5 - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki kończą wybarwianie sie, chrupkie )
Traminer - 20 Brix ( dopełnia dojrzewanie gron )
Gewurztraminer - 22,8 brix - 24,2 Brix ( słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
Silvaner - 23,2 Brix ( dopełnia dojrzewanie w gronach, bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Veltliner - 23,5 Brix ( bardzo słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Riesling 2010 - 18, 4 Brix ( przesadzany w grudniu zawiazał słabe, pojedyncze grona )
Rielsing 2012 - 20,5 Brix
Riesling 2014 - 22,5 Brix 8,5-9 g/l
Elbling - 22,5 - 23,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i całkowicie wybarwione )
Chardonnay - 23,5- 25,5 Brix ( słodki, pestki chrupkie i wybarwione )
Pinot Blanc 2013 - 24 Brix ( bardzo słodki, pestki wybarwione i chrupkie )
- Dolnoslonzok
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2032
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka
W czwartek wieczorem, po powrocie z Wrocławia, w zapadającym zmierzchu przed 20., zdołałem zebrać Rielsinga 2014. O godz. 20 zaczął padać zapowiadany w Radiu Wrocław deszcz (wrzesień jest suchy poza nocnymi opademi deszczu w okolicach ubiegłego weekendu). Z 10 krzewów zebrałem ok. 8 kg owoców, z czego, po szypułkowaniu, uzyskałem jakieś 5 kg (duża część gron niestety z uszkodzonymi jagodami). Moszcz to ok. 4 l oraz 20 brix i 7,5 g/l.
W najsłodszych jagodach Riesling 2014 uzyskał podczas wykonanych pomiarów 23 Brix. W soku z paru gron pomiary dały natomiast wynik 21,2 Brix oraz 7,5 g/l kwasów.
Na trzech krzewach (rocznik 2010, 2012 i 2015) wiszą jeszcze grona, aby sprawdzić maksymalne wyniki dla Rieslinga w mojej lokalizacji.
W najsłodszych jagodach Riesling 2014 uzyskał podczas wykonanych pomiarów 23 Brix. W soku z paru gron pomiary dały natomiast wynik 21,2 Brix oraz 7,5 g/l kwasów.
Na trzech krzewach (rocznik 2010, 2012 i 2015) wiszą jeszcze grona, aby sprawdzić maksymalne wyniki dla Rieslinga w mojej lokalizacji.