Ogród Biedronki641 cz.6
Re: Ogród Biedronki641 cz.6
Alu, u Ciebie ogród, to jak ogród botaniczny
Tyle nowości, nowinek i nietuzinkowych roślin.
Wszystkie zakwitają i są piękne
Tyle nowości, nowinek i nietuzinkowych roślin.
Wszystkie zakwitają i są piękne
Pozdrawiam - Kasia
Dom w Lukrecji z ogrodem
Dom w Lukrecji z ogrodem
- Biedronka641
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam.
Janku już nie raz pisałam,że nie lubię jesieni w swoim ogrodzie, bo za dużo mam lecących liści. I pracy z tym też. Scinanie, porządkowanie. Zas wiosne uwielbiam, kiedy wszystko budzi sie do życia i każdy maluszek kwitnący wtedy cieszy.
Marta większoś goryczek lubi kwaśna ziemię.I niby taka mam a i tak słabo rosną. Z nimi to ja trafisz z miejscem. Tybetańska jeszcze nie wschodzi. Po jakim czasie Ci powschodziła?
Kasiu dziękuje ale to nie ogród botaniczny tylko miszmasz zbieranych roslin przez lata. Troszkę tego się nazbierało. Jedne wypadają to kupuję nowe. Czekam na ochłodzenie, bo chciałabym cos poprzesadzać ale w tym ukropie nic w ogrodzie nie robię.
Jeszcze są kwitnienia ale szału nie ma.
W zeszłum roku go nie widziałam. Pyłam pewna ,że zanikł a w tym roku zakwitł. Nie jest tak ekspansywny jak zwykły.
Zakwitły kolejne zefiranty.
Pąk na runiance japońskiej
Pózna odętka. Nie jest ekspansywna jak te letnie.
Rudbekia błyskotliwa. Lubie ja , bo kwitnie długo, kiedy już jest mniek kwitnien. Trochę jej mam za dużo.
I moje koleusy posadzone do taczek pod dachem.
I wczoraj dojrzałam jednego zimowita w pąku.
Janku już nie raz pisałam,że nie lubię jesieni w swoim ogrodzie, bo za dużo mam lecących liści. I pracy z tym też. Scinanie, porządkowanie. Zas wiosne uwielbiam, kiedy wszystko budzi sie do życia i każdy maluszek kwitnący wtedy cieszy.
Marta większoś goryczek lubi kwaśna ziemię.I niby taka mam a i tak słabo rosną. Z nimi to ja trafisz z miejscem. Tybetańska jeszcze nie wschodzi. Po jakim czasie Ci powschodziła?
Kasiu dziękuje ale to nie ogród botaniczny tylko miszmasz zbieranych roslin przez lata. Troszkę tego się nazbierało. Jedne wypadają to kupuję nowe. Czekam na ochłodzenie, bo chciałabym cos poprzesadzać ale w tym ukropie nic w ogrodzie nie robię.
Jeszcze są kwitnienia ale szału nie ma.
W zeszłum roku go nie widziałam. Pyłam pewna ,że zanikł a w tym roku zakwitł. Nie jest tak ekspansywny jak zwykły.
Zakwitły kolejne zefiranty.
Pąk na runiance japońskiej
Pózna odętka. Nie jest ekspansywna jak te letnie.
Rudbekia błyskotliwa. Lubie ja , bo kwitnie długo, kiedy już jest mniek kwitnien. Trochę jej mam za dużo.
I moje koleusy posadzone do taczek pod dachem.
I wczoraj dojrzałam jednego zimowita w pąku.
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alu, u mnie też podobny zawilec pokazał się w tym roku, a myślałam, że przepadł! Nie wiem dokładnie ile wschodziły mi te nasionka, wysiałam dwa-trzy dni przed 20-tym lipca, a 30-tego już były.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękne te twoje coleusy.
I ten zawilec mocno różowy. Twój jakby pełniejszy i ciemniejszy niż mój.
Śliczne te ostatnie ogrodowe większe kadry kwitnących roślin. Bogactwo lata.
Pięknie ujęte.
I ten zawilec mocno różowy. Twój jakby pełniejszy i ciemniejszy niż mój.
Śliczne te ostatnie ogrodowe większe kadry kwitnących roślin. Bogactwo lata.
Pięknie ujęte.
- Biedronka641
- DzonaK
- 200p
- Od: 15 maja 2018, o 14:55
Witaj Alu
Dziękuję za odwiedziny w moich skromnych progach id za Twoją radą i pochodzę trochę po ogrodach , ale najpierw wstąpiłam do Ciebie pooglądać Twoje cudeńka . Masz bardzo dużo ładnych nasadzeń i funkie moje ulubione na pewno będę Cię odwiedzać i podziwiać te barwy kolorów .
Pozdrawiam
Dziękuję za odwiedziny w moich skromnych progach id za Twoją radą i pochodzę trochę po ogrodach , ale najpierw wstąpiłam do Ciebie pooglądać Twoje cudeńka . Masz bardzo dużo ładnych nasadzeń i funkie moje ulubione na pewno będę Cię odwiedzać i podziwiać te barwy kolorów .
Pozdrawiam
Pozdrawiam Joanna
Pod dębem
Pod dębem
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Ładne zimowity, ja dopiero posadziłem swojego pierwszego
- AGA Z
- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Już masz Zimowity? Chyba jakoś wcześniej w tym roku.
U mnie taka susza a co za tym idzie skorupa, że nie wiem czy wyjdą moje. Chyba, że jakiś deszczyk się przytrafi.
Piękną masz Świecznicę. marzy mi się tak, ale co roku jest marna, chyba przesadzę ją.
U mnie taka susza a co za tym idzie skorupa, że nie wiem czy wyjdą moje. Chyba, że jakiś deszczyk się przytrafi.
Piękną masz Świecznicę. marzy mi się tak, ale co roku jest marna, chyba przesadzę ją.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- Biedronka641
Witaj Asiu Zaprszam, choć już u mnie będzie jesiennie i nie wiem co bedzie jeszcze do pokazania.
Maćku zimowitów mam trochę odmian ale nie wiem ile z nich zakwitnie, bo w tym roku zbyt wcześnie straciły liscie.
Aga w tym roku wszystko przyśpieszone. Swiecznica rośnie pod jabłonka. Ma troszkę cienia. Nie jest młoda, bo uż troszke lat ma i była już nie raz dzielona.
Stara część ogrodu . Takie powidoki.
I moje hortensje . Wszystkie na wiosnę do przesadzenia, bo mają tam za sucho i cien. Już mam dla nich miejsce.
Jeszcze niektóre jeżówki kwitną
Zółwik ukośny
Pelargonie powtórzyły kwitnienie.
A tu pąk na Amarcrinum Hawardii.
A jutro przegląd działeczki, bo dzis nie było czasu.
Dobranoc.
Maćku zimowitów mam trochę odmian ale nie wiem ile z nich zakwitnie, bo w tym roku zbyt wcześnie straciły liscie.
Aga w tym roku wszystko przyśpieszone. Swiecznica rośnie pod jabłonka. Ma troszkę cienia. Nie jest młoda, bo uż troszke lat ma i była już nie raz dzielona.
Stara część ogrodu . Takie powidoki.
I moje hortensje . Wszystkie na wiosnę do przesadzenia, bo mają tam za sucho i cien. Już mam dla nich miejsce.
Jeszcze niektóre jeżówki kwitną
Zółwik ukośny
Pelargonie powtórzyły kwitnienie.
A tu pąk na Amarcrinum Hawardii.
A jutro przegląd działeczki, bo dzis nie było czasu.
Dobranoc.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ach te pelargonie.To dopiero piękna żywa dekoracja
Jeżówki śliczne.
I ogr.od jeszcze letni, słoneczny, piękny.
Jeżówki śliczne.
I ogr.od jeszcze letni, słoneczny, piękny.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Aniu pelargonie masz imponujące... Świecznica u mnie jeszcze nie kwitnie...
Miłego dnia!Dzisiaj kolejny upalny dzień się szykuje...
Miłego dnia!Dzisiaj kolejny upalny dzień się szykuje...
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Ala, zimowitów jeszcze u mnie nie ma, ale i tak czuć, że lato ma się ku końcowi.
W końcu zaczęło padać, całe szczęście, bo było już podle sucho.
Na zdjęciu ,,poglądowym" ogród prezentuje się świetnie.
Przesadzania tak dużych hortensji nie zazdroszczę.
Niby mają zwarty system korzeniowy, więc dobrze znoszą przesadzanie, ale wagę tez mają słuszną.
Mnie czeka wykopanie dwóch sporych rododendronów, czekam tylko, aż gleba namoknie.
W końcu zaczęło padać, całe szczęście, bo było już podle sucho.
Na zdjęciu ,,poglądowym" ogród prezentuje się świetnie.
Przesadzania tak dużych hortensji nie zazdroszczę.
Niby mają zwarty system korzeniowy, więc dobrze znoszą przesadzanie, ale wagę tez mają słuszną.
Mnie czeka wykopanie dwóch sporych rododendronów, czekam tylko, aż gleba namoknie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alu witaj po długiej przerwie
Nadal widać sporo kolorów więc masz co pokazywać choć prawdą jest, że byliny późnego lata powoli już przekwitają ... dawno tak nie było. Od jakiegoś czasu nawet dzielżany zaczęłam podlewać bo zauważyłam u jednej kępy podsuszone dołem liście i ... zaraz pomogło, nawet pojawiły się młode przyrosty.Niektóre odmiany tak mają a inne dopiero wiosną nowe przyrosty tworzą.
Wszystko potrzebuje wody bo ten upał męczy nas i rośliny.
Dzielżany niskie warto sadzić bo nie potrzebują podwiązywania - Twoje mają intensywny czerwony kolorek.
W realu najlepiej widać czy to ta sama - popatrz na szczegóły bo czasami podobny ale różnice dopiero widać gdy zaczyna się faza przekwitania i zmiana wybarwienia płatków.
Swoja drogą sporo odmian tak mało się różni, że przy zakupie nowych ciekawych odmian trzeba sporo poszperać w sieci.
Pozdrawiam
Nadal widać sporo kolorów więc masz co pokazywać choć prawdą jest, że byliny późnego lata powoli już przekwitają ... dawno tak nie było. Od jakiegoś czasu nawet dzielżany zaczęłam podlewać bo zauważyłam u jednej kępy podsuszone dołem liście i ... zaraz pomogło, nawet pojawiły się młode przyrosty.Niektóre odmiany tak mają a inne dopiero wiosną nowe przyrosty tworzą.
Wszystko potrzebuje wody bo ten upał męczy nas i rośliny.
Dzielżany niskie warto sadzić bo nie potrzebują podwiązywania - Twoje mają intensywny czerwony kolorek.
W realu najlepiej widać czy to ta sama - popatrz na szczegóły bo czasami podobny ale różnice dopiero widać gdy zaczyna się faza przekwitania i zmiana wybarwienia płatków.
Swoja drogą sporo odmian tak mało się różni, że przy zakupie nowych ciekawych odmian trzeba sporo poszperać w sieci.
Pozdrawiam