A jednak kaktusy - barbra13
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: A jednak kaktusy - barbra13
Właśnie, ile to A. ornatum ma lat? Bo ktoś się pytał kiedy zaczynają kwitnąć i znalazłam info, że jak dorosną do 15cm i mają ok 7-12 lat. Ale Twój nie wygląda na takiego wielgachnego.
- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uroczy ten Gymnocalycium ferrari.
Dobrze mieć astraki, gdy inne już nie bardzo chcą kwitnąć.
Widzę, że i u innych zastój, chyba taki rok, bo w poprzednich latach miałam gymnole kwitnące do końca sierpnia, a michasiowate to do przymrozków, teraz tylko one jeszcze coś mają.
Dobrze mieć astraki, gdy inne już nie bardzo chcą kwitnąć.
Widzę, że i u innych zastój, chyba taki rok, bo w poprzednich latach miałam gymnole kwitnące do końca sierpnia, a michasiowate to do przymrozków, teraz tylko one jeszcze coś mają.
Dziękuję
.
Aga, nie wiem ile to Astrophytum ma lat, kupione ponad dwa lata temu, zakwitlo już w ubiegłym roku i mam wrażenie, że niewiele rośnie, a kwitnie dosyć często. Doniczka ta sama.
2016

2017

Dzisiaj - w porównaniu z wczorajszym dniem kwiat urósł i całkowicie się rozwinął, zupelnie na płasko

Aga, nie wiem ile to Astrophytum ma lat, kupione ponad dwa lata temu, zakwitlo już w ubiegłym roku i mam wrażenie, że niewiele rośnie, a kwitnie dosyć często. Doniczka ta sama.
2016

2017

Dzisiaj - w porównaniu z wczorajszym dniem kwiat urósł i całkowicie się rozwinął, zupelnie na płasko

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Piękna, dorodna roślina. 

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Jeszcze sporo kwiatów na Twoich kaktusach a wszystkie bardzo ładne.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Kwiat rozwinął się na płasko ale nie radzę wąchać bo nosek może zostać porysowany
A wracając do poprzednich zdjęć to Gymnocalycium ferrari i Gymnocalycium schickendantzii super

A wracając do poprzednich zdjęć to Gymnocalycium ferrari i Gymnocalycium schickendantzii super

- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
Kiedyś mi zakwitł ornatum tej wielkości i na pewno nie miał 10 lat. 6 lat to max, bo od początku był u mnie. A niektóre już są u mnie długo i są duże i nie kwitną. TO już chyba zmienność osobnicza. Zauważyłem nawet, że za dużo nawozy nie blokuje (przynajmniej moim astrofytom) kwitnienia. Wlało mi się kiedyś sporo wody z nawozem do warzyw. Ornatum zrobił się ciemnozielony i zakwitł, w następnych latach też kwitł.Ale echinopsisy już nie zakwitły tego roku. Ani następnego.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Henryku, piszesz o jesieni, a tu tyle kwiatów w kolorze sierpniowego słoneczkahen_s pisze:Pięknie choć już troszkę jesiennie u Ciebie.![]()

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Dziękuję w imieniu roślinek, a także mojego nosa (za ostrzeżenie
).
Zakwitła najmniejsza chyba z moich hybrydek Echinopsis hybr. Fidelia

A następnego dnia dołączyła druga - Echinopsis hybr.kw.żółty, która to kwitnie już drugi rok z rzędu, chętnie i często. Dobrze się złożyło, bo mogłam porównać.

Fidelia ma kwiat krótszy, płatki luźniej ułożone i falbaniaste - takie lubię
. Ale za to E.hybr.kw.żółty pachnie cudnie od rana do wieczora
. Oba kwiaty utrzymały się w te upały po dwa dni.
Pozazdrościła im czerwona hybrydka

Coryphantha bumamma, mam wrażenie, że kwitnie na okrągło

Lobivia tiegeliana f.flaviflora FR1170, też z tych "chętnych", a do tego pięknie rozrasta się na boki

L.williamsii, po wizycie takiego gościa to prysznic chyba potrzebny

Zakwitła najmniejsza chyba z moich hybrydek Echinopsis hybr. Fidelia

A następnego dnia dołączyła druga - Echinopsis hybr.kw.żółty, która to kwitnie już drugi rok z rzędu, chętnie i często. Dobrze się złożyło, bo mogłam porównać.

Fidelia ma kwiat krótszy, płatki luźniej ułożone i falbaniaste - takie lubię

Pozazdrościła im czerwona hybrydka

Coryphantha bumamma, mam wrażenie, że kwitnie na okrągło

Lobivia tiegeliana f.flaviflora FR1170, też z tych "chętnych", a do tego pięknie rozrasta się na boki

L.williamsii, po wizycie takiego gościa to prysznic chyba potrzebny

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Same piękności dzisiaj pokazałaś. Kwiaty duże, w mocnych kolorach - to lubię 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Co za widoki dzisiaj u Ciebie!
PRZEŚLICZNE kwiaty i to z tych naj... Jestem pod wrażeniem!
Echinopsis hybr. Fidelia tym razem najładniejsza. A wiesz, że u mnie ona jeszcze nie zakwitła? A rośnie od 2011 roku! W odrosty...
Rozprowadziłem od niej dużo odrostów i też jeszcze nikt nie meldował o kwiatach. Masz dobrą rękę do roślin, pisałem już o tym. Gratuluję!
PS. Wrócę jeszcze do poprzednich fotek i kwiatu rośliny którą dostałem od Wessner'a podpisaną jako Echinopsis hybr. Sansibar. Pisaliśmy o tym tu na wątku...
Obecnie zakwitł ten egzemplarz od którego masz odrost i u mnie - i jest to zdecydowanie Echinopsis hybr. Sterntaler jak to zresztą podejrzewałem. Sprawdziłem, dopytałem - musimy zmienić podpisy. Przepraszam za zamieszanie.

PRZEŚLICZNE kwiaty i to z tych naj... Jestem pod wrażeniem!

Echinopsis hybr. Fidelia tym razem najładniejsza. A wiesz, że u mnie ona jeszcze nie zakwitła? A rośnie od 2011 roku! W odrosty...
Rozprowadziłem od niej dużo odrostów i też jeszcze nikt nie meldował o kwiatach. Masz dobrą rękę do roślin, pisałem już o tym. Gratuluję!

PS. Wrócę jeszcze do poprzednich fotek i kwiatu rośliny którą dostałem od Wessner'a podpisaną jako Echinopsis hybr. Sansibar. Pisaliśmy o tym tu na wątku...
Obecnie zakwitł ten egzemplarz od którego masz odrost i u mnie - i jest to zdecydowanie Echinopsis hybr. Sterntaler jak to zresztą podejrzewałem. Sprawdziłem, dopytałem - musimy zmienić podpisy. Przepraszam za zamieszanie.
Moniko, Henryku, dziękuję
.
Ta Fidelia to i u mnie poszła w odrosty, a sama przecież malutka. Oddzieliłam na wiosnę chyba wszystkie, nawet te najmniejsze. Może w szoku była... i zakwitła
. Miałam nadzieję na kwiaty jeszcze innych hybrydek, bo na to się zanosiło, ale nic z tego, chyba.
Henryku, to świetnie, że wyjaśniła się sprawa z hybr.Sterntaler, od dawna
wiem, jak ważne dla Ciebie jest prawidłowe podpisanie roślin. Żadne zamieszanie, zaraz zmienię znacznik, a roślina tak, czy siak jest piękna
.

Ta Fidelia to i u mnie poszła w odrosty, a sama przecież malutka. Oddzieliłam na wiosnę chyba wszystkie, nawet te najmniejsze. Może w szoku była... i zakwitła

Henryku, to świetnie, że wyjaśniła się sprawa z hybr.Sterntaler, od dawna

- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Ładnie, ładnie a najładniejsze to hybrydki o żółtych kwiatach
Lobivia tiegeliana f. flaviflora FR1170 też mi się podoba. Piękny korpusik a raczej korpusiki a i kwiat bardzo ładny

Lobivia tiegeliana f. flaviflora FR1170 też mi się podoba. Piękny korpusik a raczej korpusiki a i kwiat bardzo ładny

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Echinopsis hybr. Fidelia może i najmniejsza, ale zakwitła pięknym jakościowo kwiatembarbra13 pisze:Zakwitła najmniejsza chyba z moich hybrydek Echinopsis hybr. Fidelia

- przy takim zestawieniu kwiatów, trudno jednoznacznie wskazać faworyta na pierwsze miejsce, dla mnie oba kwiatuszki są wyjątkowej urody.barbra13 pisze:A następnego dnia dołączyła druga - Echinopsis hybr.kw.żółty, która to kwitnie już drugi rok z rzędu, chętnie i często. Dobrze się złożyło, bo mogłam porównać.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
Wszystko wspaniałe, ale ja daję pierwszeństwo Lobivia tiegeliana f.flaviflora FR1170 Zarówno kwiat jak i piękny korpus!