Mleko na pomidory ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też opryskiwałam lekiem pomidory i ogórki (+podlewanie gnojówką z pokrzyw) - efekt miałam naprawdę imponujący - zapasy ogórków kiszonych, konserwowych i sałatek na dwa lata. Niestety mimo codziennego gotowania lecza dla licznych gości pomidory lądowały w kompoście (nie byłam w stanie ich przerobić, a chętnych do brania też było mniej niż pomidorów)
arti pisze:
jolka1954 pisze:
Mleko w woreczku nie jest poddane obróbce niszczącej bakterie.
Nie jestem doświadczony w dziedzinie ogrodnictwa (bardziej biologii) ale zdaje mi się ze oprysk z mleka chroni rośliny pokrywając je warstwa bakterii która nie szkodzi roślinie lecz innym bakterią, bakterie te tworzą także antybiotyki nie pozwalające się rozmnażać innym drobnoustrojom.
Może i jest wyjałowione, ale jakoś chyba nie dokładnie, bo szybko się kwasi i to tak zupełnie normalnie (w przeciwieństwie do UHT)
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dzień dobry- Makito! Czy to znaczy, że jak ugotuję mleko, z mleka w proszku, to mogę nastawić je na tradycyjne zsiadłe mleko, np. w garncu? I będzie i serwatka i zsiadłe mleko? :shock: To byłoby wspaniale! Rozumiem, że takie mleko można/trzeba najpierw zagotować?
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko ja piszę o mleku w woreczku ono jest pasteryzowane, a nie w proszku, czasami zdarzyło mi się, że się skwasiło, i było do wypicia i zrobienia sera. Na proszkowych się nie znam, te modyfikowane dla niemowląt podobno cuda mają, ale ja bym w to nie wierzyła.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

O rety jaka ja tępa jestem, w mojej okolicy mleko w woreczku=w proszku. Własnie tak mnie to zadziwiło... :oops: Dzięki!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miłosz pisze:A może zastanów się nad tym ile używasz mleka do oprysków, to rozcieńczenie 1-10.
Każdy lek niewłaściwie stosowany szkodzi.
Ja również stosuję mleko jako profilaktyczny oprysk, skuteczny pod warunkiem bardzo regularnego stosowania.
Z pozdrowieniami Noworocznymi
Mam dwa pytania:
1/Jakie to jest regularne stosowanie? Tzn. jak częste i od jakiego momentu wzrostu roslin?
2/ Czy rozcieńczenie w stosunku 1:10 nie jest za duze?
Ktos tu pisał, ze rozcieńcza w stosunku 1:3 (mleko o zawartości 0,5% tłuszczu)?
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pomidory zaraz po zakupie opryskałam siarczanem, a potem drugi raz za jakieś dwa tygodnie ogórki też raz pryskałam siarczanem a potem odłożyłam chemię i używałam mleka rozcieńczonego 1:10 (3% z woreczka) raz w tygodniu (czasami dwa razy jak udało mi się przezwyciężyć lenia) do tego raz na tydzień podlewałam gnojówką z pokrzyw - jak napisałam wyżej efekt miałam naprawdę imponujący.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27

Post »

Było kilka wątków o mleku
Jego gorącym zwolennikiem i propagatorem, a dla mnie guru jest Erazm. Kierowałem się jego wskazówkami.
Częstość stosowania oprysku zapobiegawczo co 5 - 7 dni, dodatkowo po każdym deszczu.
Opryskiwanie zaczynam gdy warunki pogodowe stają się sprzyjające rozwojowi chorób, lub po ogłoszeniu http://www.piorin.gov.pl/sygn/php/rpowiat.php?kod=POPO zagrożenia chorobami.
Najlepszy rodzaj mleka [zaw. tłuszczu nie ma większego znaczenia] - prosto od krowy po odstaniu śmietany.
Istotna jest zawartość białka, czyli kazeiny. W mleku handlowym czym "tłustsze" mleko, tym zawartość białka jest większa.
Ja stosuję 3% z woreczka, lub UHT i tak jak napisałem w rozcieńczeniu 1/10 [szklanka na 2 litrowy opryskiwacz].
Tak naprawdę nie spotkałem się z żadnymi opracowaniami naukowymi wyjaśniającymi w jaki sposób i na jakie dolegliwości pomidorów działa. Sprawdziłem jednak że przy regularnych opryskach ogranicza występowanie chorób grzybowych alternariozy i zarazy ziemniaka.
W otoczeniu krzaków wytwarza się pewien mikroklimat [pachnie jak w mleczarni].
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

I właśnie o taką, konkretną odpowiedź mi chodziło. Obojgu odpowiadającym dziękuję :D
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Podsumowując sezon pomidorowy 2008 jestem zachwycona tym ,że nie używałam chemii,a skupiłam się tylko na opryskiwaniu mlekiem i gnojówką z pokrzyw i końskiego obornika.Pomidory obrodziły jak szalone ,rozdawałam je na prawo i lewo ,słoiki pełne,leczo zrobione.Z utęsknieniem czekam na otwarcie nowego sezonu bo ta zima jakaś długa. ;:35
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mleko na pomidory ?

Post »

Czy można stosować mleko od kozy? Ma inny skład niż krowie, bardziej podobny do ludzkiego i ma mniej kazeiny.
Pozdrawiam.
Ola
klajka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2013, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stosowałam w tym (ubiegłym) sezonie w proporcji 1:1. Czasami dodawałam jeszcze czosnek.

Mieliście też takie kropki, plamki od tego mleka? Pryskałam co tydzień i dodatkowo jeszcze herbatką tymianek - oregano. Nie chorowały, ale te plamki... :? dało się to spokojnie zmyć, no ale nie wyglądało zbyt dobrze
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Re:

Post »

Witaj :wit , nie wiem czy dobrze mi się kojarzy, ale chyba właśnie chodzi o to, żeby warstwa tego mleka wraz z bakteriami chroniły pomidory. Wypowiedź z pierwszej strony tego wątku:
arti pisze: Mleko w woreczku nie jest poddane obróbce niszczącej bakterie.
Nie jestem doświadczony w dziedzinie ogrodnictwa (bardziej biologii) ale zdaje mi się ze oprysk z mleka chroni rośliny pokrywając je warstwa bakterii która nie szkodzi roślinie lecz innym bakterią, bakterie te tworzą także antybiotyki nie pozwalające się rozmnażać innym drobnoustrojom.
I tutaj masz coś jeszcze: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=254 . Link też z pierwszej strony.
Nie podobają Ci się plamy na pomidorach, to nie pryskaj, bo po co potem spłukiwać to co ma chronić. Ja tego sposobu nie praktykowałem, więc nie doradzę, ale poczytaj wątek z linku.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

Ja w ubiegłym roku mleka używałem na chmarę mszyc na różnego rodzaju warzywach jak i młodych drzewkach z zadowalającym skutkiem
W tym roku będzie trzeba zastosować się do porad związanych z ochroną pomidorków bo czytając temat widzę że działa ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”