Miejsce , w którym serce się raduje
-
- 100p
- Od: 18 mar 2012, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczów .
Naszą działkę w ROD mamy od kilku lat. i jak to zwykle bywa, trzeba wprowadzić poprawki mniejsze lub większe.
Czasem trzeba też poprawić już poprawione bo okazuje się, że to jednak był zły pomysł i poprawiamy dalej
Sadzimy a później przesadzamy, bo roślina źle się czuje w tym miejscu i szukamy dla niej nowego.
No ale o to chodzi przecież, żeby było co robić;) Cały czas uczymy się być dobrymi działkowcami.
Jest kilka stref w ogrodzie :kwiatowa warzywna , relaksacyjna , biesiadna i kulinarna -ulubiona mojego męża
Ja znikam w strefie kwiatowej i warzywnej , które są zarazem moją strefą relaksacyjną.
Jesteśmy szczęśliwi, że mamy te 300m2 odskoczni dla przyjemności.
A teraz załączam kilka zdjęć, jak się okazało niestety z bardzo ubogiego w tym roku albumu. Nadrobię braki
Naszą działkę w ROD mamy od kilku lat. i jak to zwykle bywa, trzeba wprowadzić poprawki mniejsze lub większe.
Czasem trzeba też poprawić już poprawione bo okazuje się, że to jednak był zły pomysł i poprawiamy dalej
Sadzimy a później przesadzamy, bo roślina źle się czuje w tym miejscu i szukamy dla niej nowego.
No ale o to chodzi przecież, żeby było co robić;) Cały czas uczymy się być dobrymi działkowcami.
Jest kilka stref w ogrodzie :kwiatowa warzywna , relaksacyjna , biesiadna i kulinarna -ulubiona mojego męża
Ja znikam w strefie kwiatowej i warzywnej , które są zarazem moją strefą relaksacyjną.
Jesteśmy szczęśliwi, że mamy te 300m2 odskoczni dla przyjemności.
A teraz załączam kilka zdjęć, jak się okazało niestety z bardzo ubogiego w tym roku albumu. Nadrobię braki
Pozdrawiam, Danka
Re: Miejsce , w którym serce się raduje
Hortensje duże i kwitnące. U mnie te hortensje nie chcą kwitnąć.Zawsze przemarzają.Dalie też ładnie Ci kwitną.
-
- 100p
Hortensjom nie dokuczył w tym roku przymrozek i odwdzięczyły się pięknymi kwiatami.
Z daliami zaszalałam w tym roku i dokupiłam 4 szt z biedronki takie malutkie bidulki były w woreczku ale zrobiły mi sporą niespodziankę
Tylko jedna ta żółta wygląda na zgodną ze zdjęciem z opakowania, oto one:
Z daliami zaszalałam w tym roku i dokupiłam 4 szt z biedronki takie malutkie bidulki były w woreczku ale zrobiły mi sporą niespodziankę
Tylko jedna ta żółta wygląda na zgodną ze zdjęciem z opakowania, oto one:
Pozdrawiam, Danka
-
- 100p
A to moje pozostałe dalie:
Pozdrawiam, Danka
Piękne te dalie.Taką z drugiego zdjęcia chyba mam.Mam też dużą żółtą i różową.Z wysianych nasion parę mi kwitnie /te jednoroczne/,ale
jakieś karłowe,chyba im za gorąco chociaż sporo podlewałam.Podobają mi się też dalie takie jeżyki.
Byłam wczoraj na działce.Podlałam cały ogród ,wróciłam ledwo żywa "prawie na czworakach"
Na razie nie będę jezdzić ,zbyt gorąco.A Twoja działka daleko od domu?
jakieś karłowe,chyba im za gorąco chociaż sporo podlewałam.Podobają mi się też dalie takie jeżyki.
Byłam wczoraj na działce.Podlałam cały ogród ,wróciłam ledwo żywa "prawie na czworakach"
Na razie nie będę jezdzić ,zbyt gorąco.A Twoja działka daleko od domu?
-
- 100p
Witaj Danusiu, dalie zajęły od tego roku pierwsze miejsce na podium w moim ogródku
Byłam nieświadoma jakie mogą być piękne i jak różne. Nie odpuszczę już nowym marketowym daliom w nowym sezonie
Drugim moim zafascynowaniem są klematisy, choć te wymagają więcej uwagi i raczej zacisznych miejsc. Z tym właśnie mam kłopot, bo u mnie dość często mocno wieje ale chcę spróbować.
Do działki mam ok 2km więc spacerkiem drogę pokunuję Jutro spędzam cały dzień na działce, mam trochę zaległości do nadrobienia
Byłam nieświadoma jakie mogą być piękne i jak różne. Nie odpuszczę już nowym marketowym daliom w nowym sezonie
Drugim moim zafascynowaniem są klematisy, choć te wymagają więcej uwagi i raczej zacisznych miejsc. Z tym właśnie mam kłopot, bo u mnie dość często mocno wieje ale chcę spróbować.
Do działki mam ok 2km więc spacerkiem drogę pokunuję Jutro spędzam cały dzień na działce, mam trochę zaległości do nadrobienia
Pozdrawiam, Danka
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miło mi powitać kolejną ROD-owiczkę! Zjawiam się z rewizytą i mam nadzieję na kontynuację!
Widzę ładnie zagospodarowane rabatki , będzie co oglądać u Ciebie!
Miłego dnia!
Widzę ładnie zagospodarowane rabatki , będzie co oglądać u Ciebie!
Miłego dnia!
-
- 100p
Marpa, dziękuję za odwiedziny
Powolutku się rozkręcam, wczoraj pracowity dzień na działce. Poobcinane wszystkie przekwitające kwiaty dalii, rudbeki, dzielżanu, zebrane śliwki, jabłka, malinki, pomidorki, ogórki i aronia. Dzisiejsze przedpołudnie spędzam zatem w kuchni ale za to po południu... kierunek działka
Taka zapracowana byłam, że zdjęć nie zdążyłam zrobić. Nadrobię dzisiaj
Powolutku się rozkręcam, wczoraj pracowity dzień na działce. Poobcinane wszystkie przekwitające kwiaty dalii, rudbeki, dzielżanu, zebrane śliwki, jabłka, malinki, pomidorki, ogórki i aronia. Dzisiejsze przedpołudnie spędzam zatem w kuchni ale za to po południu... kierunek działka
Taka zapracowana byłam, że zdjęć nie zdążyłam zrobić. Nadrobię dzisiaj
Pozdrawiam, Danka
Ja już nie mam na nic miejsca,a dalie potrzebują sporo,szczególnie te duże.
Wczoraj też wycinałam i przycinałam.Nacięłam wszystkiego całą górę.Leży to wszystko przed działką.Albo wyniosę do pojemników,lub
spróbuję po trochę spalić.Na kompost takiego śmiecia już nie wyrzucę.Mam nauczkę nie wrzucać badyli.
Wykopałam też dużą kępę białego floksa i na to miejsce chcę posadzić różę.Dwie róże muszę też przesadzić ponieważ posadziłam
niefortunnie bez zastanowienia,a dla powojników w przyszłym roku koniecznie muszę kupić podpory.
Ja też mam na działkę ok.dwa km.,ale jeżdżę miejskim autobusem.Po pracy na działce chyba nie dała bym rady wrócić do domu. Działka to nigdy nie kończąca się "opowieść".
Wczoraj też wycinałam i przycinałam.Nacięłam wszystkiego całą górę.Leży to wszystko przed działką.Albo wyniosę do pojemników,lub
spróbuję po trochę spalić.Na kompost takiego śmiecia już nie wyrzucę.Mam nauczkę nie wrzucać badyli.
Wykopałam też dużą kępę białego floksa i na to miejsce chcę posadzić różę.Dwie róże muszę też przesadzić ponieważ posadziłam
niefortunnie bez zastanowienia,a dla powojników w przyszłym roku koniecznie muszę kupić podpory.
Ja też mam na działkę ok.dwa km.,ale jeżdżę miejskim autobusem.Po pracy na działce chyba nie dała bym rady wrócić do domu. Działka to nigdy nie kończąca się "opowieść".
- DzonaK
- 200p
- Od: 15 maja 2018, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu przychodzę z rewizją . Też widzę że niedawno dołączyłaś do forum tak jak ja . Ogród mały ale jakże piękny dalie przepiękne . Zawsze myślałam że te kwiaty z biedronki nie opłaca się kupować bo to strata pieniędzy, ale widze , że dużo osób kupuję w biedronce . Na przyszły rok pewnie też coś kupię bo teraz to już nic nie ma nawet cebulek na wiosnę . Zazdroszczę hortensji bardzo mi się podobają , ale na razie muszę powstrzymać się przed zakupem , dopiero na przyszły rok . Najpierw porządki dopiero później przyjemności . Co do przesadzania masz rację . Poprzednia właścicielka nasadziła , a dla mnie to większość nie ma ładu ani składu .Problem w tym że drzewa są już duże i szkoda wyciąć a do przesadzania są za duże . Więc ja muszę się dostosować do tego co jest .
Pozdrawiam Joanna
Pod dębem
Pod dębem
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj, Danusiu!
Widzę nową działkową koleżankę, więc zaglądam po cichutku i od pierwszej chwili podziwiam porządnie utrzymaną działeczkę, żyjącą kolorami różnorodnego kwiecia, a zwłaszcza moich ulubionych dalii.
W Biedrze warto kupować, tylko trzeba dokładnie przyjrzeć się roślinkom czy cebulkom. Zdarza się pomyłka, ale w ogrodniczych też pomyłki się trafiają.
Pomorskie - to miejsce, które jest mi bliskie, bo na tej ziemi mieszka moja serdeczna przyjaciółka z ławy szkolnej.
Niech się działeczka ukwieca, dając radość jej opiekunom.
Pozdrawiam.
Widzę nową działkową koleżankę, więc zaglądam po cichutku i od pierwszej chwili podziwiam porządnie utrzymaną działeczkę, żyjącą kolorami różnorodnego kwiecia, a zwłaszcza moich ulubionych dalii.
W Biedrze warto kupować, tylko trzeba dokładnie przyjrzeć się roślinkom czy cebulkom. Zdarza się pomyłka, ale w ogrodniczych też pomyłki się trafiają.
Pomorskie - to miejsce, które jest mi bliskie, bo na tej ziemi mieszka moja serdeczna przyjaciółka z ławy szkolnej.
Niech się działeczka ukwieca, dając radość jej opiekunom.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
-
- 100p
Danusiu, wymianka floksa na różyczki mówisz no jak trzeba to trzeba... u mnie floksy marniutkie, zawsze chorują tzn mają biały nalot na liściach. To chyba mączniak jakiś- kiepsko jeszcze jestem obeznana z tymi chorobami. Ale są przepiękne i cudnie pachną. Ja też chcę wprowadzić trochę zmian na działce. Kupiłam już 2 miskanty "KLEINE SILBERFEDER" i jakieś takie czerwone byliny ładne ale nazwy nie pamiętam. Planuję jeszcze kupić 2 miskanty tylko czerwone kłosy ''FERNER OSTEN'' aby wypełnić luki między iglakami przy alejce. Mam nadzieję że będą ładnie rosły na moim piaseczku-popiołku, ale dostaną oczywiście dobrej ziemi pod korzenie.
Niestety z żalem musieliśmy usunąć starą śliwkę renklodę bo spróchniała strasznie, a na pożegnanie obdarowała nas mnóstwem smacznych soczystych śliwek. No trudno się mówi, ale skorzystała na tym czerwona róża pnąca Sympatia i różowa Parade. Dostały dużo słońca:)
A teraz kilka fotek dzisiejszych
Witam Cię Joasiu, ja też "świeżak" na forum
Pierwszy raz w tym roku kupiłam w biedronce dalie i jestem zadowolona i mile zaskoczona pięknymi kwiatami.
Na wiosnę będę polowała na następne. Klematisy w tym roku też z biedronki mam prześliczne i trafiły mi się takie jakich nie miałam. Liczyłam się z tym, że mogą być inne odmiany niż na opakowaniu pokazane. Mnie się udało.
A co do cebul kwiatów to już właśnie pokazały się w sklepie różne cebulki, można kupować.
Zapraszam ponownie:)
Niestety z żalem musieliśmy usunąć starą śliwkę renklodę bo spróchniała strasznie, a na pożegnanie obdarowała nas mnóstwem smacznych soczystych śliwek. No trudno się mówi, ale skorzystała na tym czerwona róża pnąca Sympatia i różowa Parade. Dostały dużo słońca:)
A teraz kilka fotek dzisiejszych
Witam Cię Joasiu, ja też "świeżak" na forum
Pierwszy raz w tym roku kupiłam w biedronce dalie i jestem zadowolona i mile zaskoczona pięknymi kwiatami.
Na wiosnę będę polowała na następne. Klematisy w tym roku też z biedronki mam prześliczne i trafiły mi się takie jakich nie miałam. Liczyłam się z tym, że mogą być inne odmiany niż na opakowaniu pokazane. Mnie się udało.
A co do cebul kwiatów to już właśnie pokazały się w sklepie różne cebulki, można kupować.
Zapraszam ponownie:)
Pozdrawiam, Danka
-
- 100p
Witam Cię Lucynko w moich progach
Dziękuję za miłe słowa. Urodzonym ogrodnikiem nie jestem tylko amatorem ale staram się jak mogę
Dalie nakupowane z rozmachem ale coś czuję że to nie koniec
Okazało się, że mam moich starych aż 5 szt takich samych dali czerwonych pomponiastych półpełnych. Muszą ustąpić miejsca nowym. Będzie co rozdawać
Ja z pomorskim związana od zawsze, rdzenna Pomorzanka od pokoleń
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam ponownie:)
Szpaler dalii
Moje tegoroczne cudeńka z Biedronki
Dziękuję za miłe słowa. Urodzonym ogrodnikiem nie jestem tylko amatorem ale staram się jak mogę
Dalie nakupowane z rozmachem ale coś czuję że to nie koniec
Okazało się, że mam moich starych aż 5 szt takich samych dali czerwonych pomponiastych półpełnych. Muszą ustąpić miejsca nowym. Będzie co rozdawać
Ja z pomorskim związana od zawsze, rdzenna Pomorzanka od pokoleń
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam ponownie:)
Szpaler dalii
Moje tegoroczne cudeńka z Biedronki
Pozdrawiam, Danka