Bambusy w gruncie
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bambusy w gruncie
U mnie jeden babus usechł Trochę miał za mokro w doniczce i jak go wysadzałem to się okazało że miał podgnite korzenie. Później kilka razy go kret podkopał (pewnie z braku forsycji ;> ) i teraz jest suchuteńki.
Jest szansa że coś odbije czy raczej myśleć o nowym ?
Jest szansa że coś odbije czy raczej myśleć o nowym ?
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Jak jest suchy to raczej nie odbije ale dokładnie co tam jest w ziemi nie wiem. Jak CI się nie pali to poczekaj do jesieni to będą obniżki cen i kup coś większego (zawsze przed zimą się sprzedaje nadmiar tego co nie zimuje w gruncie). Ja jak wcześniej polecam VIVAXa i Shanghaia. Te gatunki naprawdę rosną w oczach tylko posadź je w dobrym miejscu (z dala od zimowych wiatrów)...
-
Nie pali się, u mnie wygwizdów, a do tego 440m i okolica robi swoje. Dlatego nie jestem przekonany do bambusów które wymagają osłon na zimę. Z drugiej strony jakby była jakaś fajna wyprzedaż to może bym się skusił ;)
-
- 100p
- Od: 26 lis 2016, o 20:49
Chiciałbym obsadzić swój niezagospodarowany kącik w ogrodzie właśnie bambusami. Tak żeby szybko stworzyły dużą kepme, mogą być agresywne nie zależy mi na wolnej przestrzeni. Jest to miejsce północno wschodnie od ściany domu. Prawie cały dzień panuje tutaj cień a w dodatku wieje wiatr. Proszę o pomoc
-
Okazało się że bambusy to całkiem twarde zawodniki. Bambus odbił od korzenia, co prawda cieniutką witką. Myślę że wpływ na to miał brak podlewania i słabość kłącza.
Czy ktoś testował opryski chwastobójcze w bambusach ? Zastanawiam się jak zareagują na opryski przeciw dwuliściennym.
Czy ktoś testował opryski chwastobójcze w bambusach ? Zastanawiam się jak zareagują na opryski przeciw dwuliściennym.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Może fargesia olbrzymia ?Mikoasasin pisze:Chiciałbym obsadzić swój niezagospodarowany kącik w ogrodzie właśnie bambusami. Tak żeby szybko stworzyły dużą kepme, mogą być agresywne nie zależy mi na wolnej przestrzeni. Jest to miejsce północno wschodnie od ściany domu. Prawie cały dzień panuje tutaj cień a w dodatku wieje wiatr. Proszę o pomoc
-
- 200p
Wydaje mi się że sadzonki bisetti będą dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Jako ciekawostkę możesz posadzić jednego Vivaxa aby zobaczyć czy sobie u Ciebie poradzi...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2018, o 15:06
-
- 200p
Bisetti różne dziwne rzeczy wyczynia. Na zdjęciu nie wiele widać ale z doświadczenia wiem że część pędów kładzie się na ziemi a nie idzie w górę, to normalne... Bambus nie może się zdecydować czy chce wyprodukować pęd podziemny czy łodygę w górę i powstaje nie wiadomo co. Może tam w ziemi masz jakąś przeszkodę i dlatego tak dziwnie wybijają? Ten bambus to niesamowity wędrowca - jego pędy podziemne mogą być wiele metrów dalej od wybitej w górę zielonej łodygi...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2018, o 15:06
Ja z ususzonych bambusów robię koszyczki i wykorzystuję do podpierania pomidorków rosną u taty przy oczku wodnym, bo moje dopiero w planie na następny rok
Regulamin
-
Plastikowa zadziała dobrze, metalowa za kilka lat przerdzewieje i bambusy sobie wyjdą.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moja fargesia olbrzymia, mam nadzieję że w tym roku ruszy w gorę mocniej.