Co to za bylina?
- pitertom
- 500p
- Od: 17 lut 2011, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to za bylina?
Jakieś Silphium ? Czy może słonecznik wierzbolistny?
Nasiona zakupione jako Słoneczniczek szorstki 'Asahi' ale wyrosło coś zupełnie innego
Proszę o pomoc w identyfikacji
Nasiona zakupione jako Słoneczniczek szorstki 'Asahi' ale wyrosło coś zupełnie innego
Proszę o pomoc w identyfikacji
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za bylina?
Widocznie dostałeś mieszaninę nasion. To co kwitnie to chyba rzeczywiście sylphium....A reszta to słonecznik wierzbolistny. Wygląda efektownie, ale kwiaty ma mizerne, w dodatku kwitnie w październiku/listopadzie.
- pitertom
- 500p
Faktycznie chyba masz rację. Przyjrzałem się dziś uważnie i kilka siewek kwitnie lub ma pąki kwiatowe a 4 siewki idą w górę i nie mają pąków tylko zwieszone liście. Ale liście obu odmian praktycznie nie do odróżnienia.
Więc część to będzie Silphium, pewnie jakiś mieszaniec a część słonecznik wierzbolistny
Więc część to będzie Silphium, pewnie jakiś mieszaniec a część słonecznik wierzbolistny
- pitertom
- 500p
Będąc w Arboretum w Sycowie w alpinarium zainteresowała mnie taka bylina
Po kliknięciu na zdjęciu lub na link pod nim można będzie zobaczyć
obrazek w większym rozmiarze./AN
https://images92.fotosik.pl/183/b620e0ccadac0d86.jpg
https://images90.fotosik.pl/182/9287b9d7e1e90d87.jpg
Niestety tabliczki nie było. Co to może być? Jakaś Baptisia? Ale, Baptisia ma chyba bardziej łubinowate liście
Po kliknięciu na zdjęciu lub na link pod nim można będzie zobaczyć
obrazek w większym rozmiarze./AN
https://images92.fotosik.pl/183/b620e0ccadac0d86.jpg
https://images90.fotosik.pl/182/9287b9d7e1e90d87.jpg
Niestety tabliczki nie było. Co to może być? Jakaś Baptisia? Ale, Baptisia ma chyba bardziej łubinowate liście
- pitertom
- 500p
Nikt nie wie co to za roślina ?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Piotrze zdjęcie z oddali to trudno uchwycić szczegóły ale ...
Kiedyś na początku mojej działkowej przygody miałam niewielki krzew o nazwie Suchodrzew pęcherzykowaty (Lonicera vesicaria). Najbardziej pasują mi te kwiaty i kształt krzewu. Mój miał liście liście jakby skórzaste i lekko podłużne. Poszukaj w sieci, może to coś z suchodrzewów ale inna grupa ?
Kiedyś na początku mojej działkowej przygody miałam niewielki krzew o nazwie Suchodrzew pęcherzykowaty (Lonicera vesicaria). Najbardziej pasują mi te kwiaty i kształt krzewu. Mój miał liście liście jakby skórzaste i lekko podłużne. Poszukaj w sieci, może to coś z suchodrzewów ale inna grupa ?
- pitertom
- 500p
Krysiu to nie jest wiciokrzew. To jest bylina wysokości ok 40cm, posadzona była w Alpinarium w żwirowym podłożu więc korzenie jak się domyślam musi mień długie. To coś jakby z rodziny bobowatych ale te liście troche są mylące. Roślina na początku maja dopiero zaczynała swoje kwitnienie. Po kliknięciu w zdjęcie obraz się powiększy
Wygląda na Baptisia carolina moonlight, ale ona ma sztywniejsze pędy i chyba nieco inne liście, chyba, że nie widzę dobrze Albo te młode pędy powyginał deszcz i tak się przewieszają.
- pitertom
- 500p
Selli7 jednak to też nie będzie Baptisia, ta roślina ma liście bardziej matowe i nie trójpalczaste jak Baptisia, tylko takie wierzbowate, kwiaty wyrastają na na szczycie na przemian z liśćmi, choć same kwiaty rzeczywiście przypominają kwiaty Baptisii. Co jeszcze; pędy faktycznie się przewieszają a u Baptisii są sztywne. Kurcze nie było tej rośliny na szkółce przy Arboretum bo chętnie bym ją nabył. Ogólnie Alpinarium w Sycowie trochę zaniedbane, pozarastane, tabliczki poprzestawiane lub ich brak, albo też tabliczka jest a rośliny już nie ma
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Piotrze ze zdjęcia bardziej przypomina mi krzew - część suchodrzewów ma właśnie taki pokrój stąd skojarzenie.
Gatunek Lonicera podzielony jest na krzewy (głównie suchodrzewy) i na pnącza (głównie wiciokrzewy).
Mam u siebie Suchodrzew skalny Albertii ( Lonicera spinosa Albertii ) i właśnie ma takie przewieszające pędy...
Bardzo jestem ciekawa co to za roślina i będę śledzić wpisy .
Powodzenia
Gatunek Lonicera podzielony jest na krzewy (głównie suchodrzewy) i na pnącza (głównie wiciokrzewy).
Mam u siebie Suchodrzew skalny Albertii ( Lonicera spinosa Albertii ) i właśnie ma takie przewieszające pędy...
Bardzo jestem ciekawa co to za roślina i będę śledzić wpisy .
Powodzenia
- pitertom
- 500p
Krysiu to nie jest Suchodrzew i nie krzew tylko bylina, widać że,
roślina nie ma drewniejących pędów jak krzewy, tylko soczyste młode łodygi
wyrastające z ziemi i jest niziutka 40cm.
Suchodrzewy mają też zupełnie inne kwiaty - mam kilka
Proszę o zerknięcie na powiększone fotki
roślina nie ma drewniejących pędów jak krzewy, tylko soczyste młode łodygi
wyrastające z ziemi i jest niziutka 40cm.
Suchodrzewy mają też zupełnie inne kwiaty - mam kilka
Proszę o zerknięcie na powiększone fotki
- stokrotka12311
- 500p
- Od: 18 gru 2006, o 00:43
Wydaje mi się że to Thermopsis / Łubinnik
- pitertom
- 500p
Danusiu - już doszedłem do tego że to jest Łubinnik, ale pozostaje kwestia jaki, może chiński - dziękuję za wpis