Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Re: RADZIEJOWA/WANDALIZM.
W takim układzie jutro biorę się za przycinanie.
Całe owocowanie na przyszły rok czuje że pójdzie psu w kiszke...
Widok jaki zastalem... achh aż mi się włosy dęba stanęły co za pajac takie coś zrobił....
Całe owocowanie na przyszły rok czuje że pójdzie psu w kiszke...
Widok jaki zastalem... achh aż mi się włosy dęba stanęły co za pajac takie coś zrobił....
-
- 100p
- Od: 7 lip 2015, o 15:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nawet śladu po rozboju nie będzie w przyszłym roku. Maliny trza ciąćczorny27 pisze:Całe owocowanie na przyszły rok czuje że pójdzie psu w kiszke...
No na pewno nie bedzie śladu.Grzegorz887 pisze:Nawet śladu po rozboju nie będzie w przyszłym roku. Maliny trza ciąćczorny27 pisze:Całe owocowanie na przyszły rok czuje że pójdzie psu w kiszke...
Teraz byłem w malinkach. Po tym zniszczeniu obcialem złamane pędy poniżej złamania.
Dziś zauważyłem że wybijają pąki z kacików liści nie wszystkie ale większość.
Pąki które miały puścić w przyszłym roku pędy na 2 letnich pędach rosną w siłę już teraz.
Tak jak myślałem z większością owoców można się pożegnać w przyszłym sezonie.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 3
Jeśli to są maliny letnie, to bym wyciął te pędy przy samej ziemi.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
A ja bym zostawił, bo z tych kikutów też wyrośnie trochę malin. Jesienią sadziłem maliny letnie i było na nich trochę owoców, mimo że powinny owocować dopiero za rok.
Krzysiek
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak takie króciaki przywiążesz do górnego drutu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Króciaki nie będą się kładły. Zawsze można dać drugi drut niżej.
Krzysiek
Tak są to maliny letnie ktore owocuja na pędach dwu lenich. Ciężki temat właśnie.
na razie jeszcze je zostawię i będę obserwowal jeżeli większość pąków wybije pójdą pod sekator.
Nie ukrywam że ciężko mi wykosić wszystko przy ziemi eszzzz....
na razie jeszcze je zostawię i będę obserwowal jeżeli większość pąków wybije pójdą pod sekator.
Nie ukrywam że ciężko mi wykosić wszystko przy ziemi eszzzz....
Witam,
Ponownie mam pytanie odnośnie cięcia malin. Otóż zajmuje się malinami od dwóch lat, także dopiero się uczę. Przycinałem już w tym roku maliny kolorowe, wycinam te pędy na których widzę pozostałości po owocowaniu (w przypadku malin kolorowych widzę też inny kolor pędu - jakby zdrewniały). Także powycinałem wszystko co miało stare pąki po owocowaniu. I teraz widzę, że maliny żółte znowu owocują na nowych pędach. Na 100% są to maliny dwuletnie, a owocują na świeżych rocznych pędach. Mam je teraz wyciąć czy zostawić? To samo mam w malinach czerwonych.
Wsadziłem też z tyłu działki inne maliny. Są prawie wyschnięte przez suszę. Mam je obcinać, czy na przyszły rok odrosną?
Ponownie mam pytanie odnośnie cięcia malin. Otóż zajmuje się malinami od dwóch lat, także dopiero się uczę. Przycinałem już w tym roku maliny kolorowe, wycinam te pędy na których widzę pozostałości po owocowaniu (w przypadku malin kolorowych widzę też inny kolor pędu - jakby zdrewniały). Także powycinałem wszystko co miało stare pąki po owocowaniu. I teraz widzę, że maliny żółte znowu owocują na nowych pędach. Na 100% są to maliny dwuletnie, a owocują na świeżych rocznych pędach. Mam je teraz wyciąć czy zostawić? To samo mam w malinach czerwonych.
Wsadziłem też z tyłu działki inne maliny. Są prawie wyschnięte przez suszę. Mam je obcinać, czy na przyszły rok odrosną?
No i stało się to co przewidziałem.
Na tych pędach które zostały połamane i przecięte niżej maliny puściły pąki 90% pąków wybiła mają zaczątek pierwszych listków bądź są całkowicie rozchylone.
I teraz mam dopiero zonka co robić.
Na tych pędach które zostały połamane i przecięte niżej maliny puściły pąki 90% pąków wybiła mają zaczątek pierwszych listków bądź są całkowicie rozchylone.
I teraz mam dopiero zonka co robić.
Pozostaw to co jest - na pewno jest szansa, że będziesz miał owoce w przyszłym sezonie.
(jeżeli wytniesz to owoców na pewno nie będziesz miał - bo to malina wiosenna, owocująca na pędach dwuletnich )
(jeżeli wytniesz to owoców na pewno nie będziesz miał - bo to malina wiosenna, owocująca na pędach dwuletnich )
Pozdrawiam Serdecznie
Witam
Jak wiadomo jest sezon na zbiór malin jesiennych
Moje malinki w zeszłym tygodniu zaczęły troche żółknąć
teraz widać że żółkniecie się powiększa
wg mnie brakuje im żelaza i magnezu
ale czym teraz nawozić?
nawadniania nie mam
dolistnie nie prysnę bo wiadomo - masa owoców
jakiś nawóz granulowany?
Poradźcie coś proszę
Jak wiadomo jest sezon na zbiór malin jesiennych
Moje malinki w zeszłym tygodniu zaczęły troche żółknąć
teraz widać że żółkniecie się powiększa
wg mnie brakuje im żelaza i magnezu
ale czym teraz nawozić?
nawadniania nie mam
dolistnie nie prysnę bo wiadomo - masa owoców
jakiś nawóz granulowany?
Poradźcie coś proszę
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli pryśniesz po dolnych liściach to chyba owoców nie oblejesz ?
A jeśli w korzeń to bym rozrobił nawóz i nim podlał.
A jeśli w korzeń to bym rozrobił nawóz i nim podlał.