Ziemiórki w doniczce
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ziemiórki w doniczce
Kohinor Ci nie pomógł? Nie widziałem , że Fastac , czy Mospilan są takie skuteczne, czy to Twoje eksperymenty?
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Fastak to ciężka artyleria , na tyle ciężka , że lepiej nie stosować go w domu. Duży pająk jest gotowy w kilka chwil. Niestety , nie działa systemicznie a jedynie kontaktowo i oddechowo. Liczę , że pomoże
Mospilan działa systemicznie , więc może przyprawi larwy o niestrawność

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Biotit
Raczej FASTAC,faktycznie jest dobry na wszytko. Podobnie jak inne żołądkowo kontaktowe.
Mi w domu w growboxie Kohinor pomógł, nie wiem jak Ty go stosowałeś, ja oprócz opryskiwania liści podlewałem również rośliny, walka trochę trwała,straty były, ale najeźdźcy zginęli.
Mi w domu w growboxie Kohinor pomógł, nie wiem jak Ty go stosowałeś, ja oprócz opryskiwania liści podlewałem również rośliny, walka trochę trwała,straty były, ale najeźdźcy zginęli.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Raczej nie mam możliwości przelania 1200 doniczek , opryski ograniczały populację , ale nie likwidowały problemu
W tunelu problemem jest powierzchnia , zawsze znajdą sobie miejsce by przetrwać nalot , a kilka wystarczy by problem powrócił
W przyszłym sezonie chyba zdecyduję się na ochronę biologiczną 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- Biotit
W Twoim przypadku wybrałbym nicienie. Współczuję Ci problemu. 

Ja też ,zwłaszcza zimą mam duże problemy z tymi pasożytami.
Robaki w storczykach !!!!!
Witam serdecznie
Nie wiem jak zacząć więc przejdę do sedna sprawy.
Mam 6 storczyków wszystkie mają ziemiórki w dodatku jak postukam doniczką to wylatują jakieś długie czarne skaczące robaczki a i w dwóch innych zobaczyłam takie srebrne świecące malutkie!!
Jest ich pełno!!! Zanim zobaczyłam te małe z ziemiórkami walczę środkiem chemicznym od dwóch tygodni ale widziałam już je dużo wcześniej, no i walka z nimi to jak z wiatrakami.
Trochę o nich czytałam i porażka już nie mam sił z nimi. Zdarza się, że jaja znajdują się już w kupionym podłożu. Rok temu jak je przesadzałam to w kupionym podłożu miałam robaczki małe, ale nie przejęłam się ty faktem specjalnie. Więc ze względu na te malutkie diabełki skaczące które ostatnio dostrzegłam, postanowiłam je już przesadzić. Całkowicie przepłukać korzenie, nowe podłoże i tu zaczęły się schody, bo kupiłam ostatnio podłoże Compo Sana Soil for Orchids otwieram, patrzę a tam jakieś białe, długie, malutkie robaczki znowu chodzą
Na razie powstrzymuję się z przesadzeniem, bo nie chcę znowu problemu. Ziemię oddałam i nie wiem co robić proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia. Kupić nową i jak tam będą robale to je chemicznie potraktować czy jak ???? Poza tym na liściach pokazały się plamy, zaczęły usychać. Ale to z powodu szoku temperatury, tak mnie się wydaje, bo też trochę je przemroziło... Przeniosłam je do ciepłego pomieszczenia i widzę znaczną poprawę zaczęły puszczać sporo pędów po 4-5 na jednej łodydze korzenie również no i liście znacznie lepiej wyglądają, aczkolwiek wiem jaki wpływ mają też ziemiórki na nie, może też swoje dwa grosze dodały.
Więc to by było tyle , trochę się rozpisałam. Może za bardzo panikuję ale już nie wytrzymuję. Nienawidzę robactwa zwłaszcza tych małych diabelstw ufff help!!!!!!!
Nie wiem jak zacząć więc przejdę do sedna sprawy.
Mam 6 storczyków wszystkie mają ziemiórki w dodatku jak postukam doniczką to wylatują jakieś długie czarne skaczące robaczki a i w dwóch innych zobaczyłam takie srebrne świecące malutkie!!
Jest ich pełno!!! Zanim zobaczyłam te małe z ziemiórkami walczę środkiem chemicznym od dwóch tygodni ale widziałam już je dużo wcześniej, no i walka z nimi to jak z wiatrakami.
Trochę o nich czytałam i porażka już nie mam sił z nimi. Zdarza się, że jaja znajdują się już w kupionym podłożu. Rok temu jak je przesadzałam to w kupionym podłożu miałam robaczki małe, ale nie przejęłam się ty faktem specjalnie. Więc ze względu na te malutkie diabełki skaczące które ostatnio dostrzegłam, postanowiłam je już przesadzić. Całkowicie przepłukać korzenie, nowe podłoże i tu zaczęły się schody, bo kupiłam ostatnio podłoże Compo Sana Soil for Orchids otwieram, patrzę a tam jakieś białe, długie, malutkie robaczki znowu chodzą

Więc to by było tyle , trochę się rozpisałam. Może za bardzo panikuję ale już nie wytrzymuję. Nienawidzę robactwa zwłaszcza tych małych diabelstw ufff help!!!!!!!
A może kup i postaw wokół rosiczki? ewa-s pisała, że ładnie je wyłapują i nawet pokazała zdjęcie 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p5739720

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p5739720
Mi się ziemiórki też przyplątały niestety. Na cytrusach. Podlałam je mocnym naparem rumianku z 8 torebek na litr wody. Rozsypałam na wierzch ziemi kurkumę i jak na razie tego dziadostwa lata mniej + codziennie myję podstawki, gdzie zauważyłam kilka larw. Dorosłe osobniki wybijamy. Zamierzam jeszcze za kilka dni podlać cytrynki naparem z czosnku.Póki co nie zauważyłam negatywnych skutków moich eksperymentów na cytrusach. 

- Monnia445
- 200p
- Od: 8 gru 2017, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mojej matki też się przyplątały. Były w monsterze, zobaczyła kilka larw, trzy muszki, które wybiła rękami
, a gdy jedną znalazła na podłodzę to już była tragedia.. Z obaw przed resztą roślin wyrzuciła ją na balkon i podlała wrzątkiem
Jakimś cudem roślina żyje - już trzy dni, nie wiem jak to możliwe, ale larwy tylko martwe zostały...

Jakimś cudem roślina żyje - już trzy dni, nie wiem jak to możliwe, ale larwy tylko martwe zostały...
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A do czego ta kurkuma? Wszędzie piszą,że jej zapach i kolor przyciąga i dlatego daje się ją do mieszanek wabiących-pułapek.Anetka251 pisze:Rozsypałam na wierzch ziemi kurkumę i jak na razie tego dziadostwa lata mnie6
Taka wysypana nie powoduje,że zlatuje się ich jeszcze więcej?
Do tej pory nie zauważyłam, żeby było ich więcej. Lata ich podobnie co wcześniej.
Walka z tymi dziadami trwa. Dziś od rana do doniczek włożyłam listek laurowy. Po jakiejś godzinie zamiast w doniczkach z 10 było na oknie Wybiłam. Podlałam je naparem z liści laurowych i dodatkiem czosnku. Wybiłam kolejne 10. Wojna trwa. Już dużo przylepiło się do lep. Czekam na piasek. Czytałam, że jest najskuteczniejszy. Może on uratuje moje cytrusy. Jak czytam , że niektórzy męczą się z ziemiórkami ileś lat to mi się odechciewa. Ale nie poddam się. 

Anetka251 wypróbuj jeszcze aspirynę, w komentarzach do tego artykułu znalazłam bardzo ciekawy pomysł na skuteczne pozbycie się ziemiórek, jeśli u mnie znów się pojawią, na pewno wypróbuję
http://www.slonecznybalkon.pl/2013/06/z ... ologiczni/
Komentarz Marcina Luty 1, 2017 - Witam wszystkich, próbowałem walczyć z ziemiórkami na wszelkie sposoby i nic nie pomagało, zawsze po jakimś czasie wracały. Wreszcie w 1,5 l butelce wody rozpuściłem saszetkę z Aspirin effect i podlałem kwiaty tym roztworem może 3 razy co kilka dni. Ziemiórki całkowicie wyginęły, a rośliny mają się zupełnie dobrze. Aspiryna okazała się najbardziej skutecznym sposobem na ziemiórki

http://www.slonecznybalkon.pl/2013/06/z ... ologiczni/
Komentarz Marcina Luty 1, 2017 - Witam wszystkich, próbowałem walczyć z ziemiórkami na wszelkie sposoby i nic nie pomagało, zawsze po jakimś czasie wracały. Wreszcie w 1,5 l butelce wody rozpuściłem saszetkę z Aspirin effect i podlałem kwiaty tym roztworem może 3 razy co kilka dni. Ziemiórki całkowicie wyginęły, a rośliny mają się zupełnie dobrze. Aspiryna okazała się najbardziej skutecznym sposobem na ziemiórki
Pozdrawiam, Zosia
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Tak to właśnie się kończy, jak się używa jakichś domowych metod, liść laurowy, czosnek, kurkuma, aspiryna... Takimi wynalazkami "babci Heli" nie zwalczysz zdecydowaną ilość szkodników.
Na takie szkodniki jak ziemiórki, są trzy opcje:chemia, wymiana całego podłoża i nie kupowania w przyszłości jak najtańszej oraz metoda ekologiczna - nicienie. One zjadają larwy ziemiórek, a potem giną. Produkt nazywa się Nemycel.
Sofijaz, prosiłbym o przede wszystkim wklejanie linków do naszych zasobów, a zewnętrzne w ostateczności.
W innym miejscu naszego forum mamy drugi wątek i w nim jest opisana m.in. skuteczna metoda wykorzystująca nicienie:
viewtopic.php?f=19&t=2270&hilit=Ziemi%C3%B3rki
Na takie szkodniki jak ziemiórki, są trzy opcje:chemia, wymiana całego podłoża i nie kupowania w przyszłości jak najtańszej oraz metoda ekologiczna - nicienie. One zjadają larwy ziemiórek, a potem giną. Produkt nazywa się Nemycel.
Sofijaz, prosiłbym o przede wszystkim wklejanie linków do naszych zasobów, a zewnętrzne w ostateczności.
W innym miejscu naszego forum mamy drugi wątek i w nim jest opisana m.in. skuteczna metoda wykorzystująca nicienie:
viewtopic.php?f=19&t=2270&hilit=Ziemi%C3%B3rki
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta