Truskawki choroby i szkodniki
Re: Truskawki - choroby,szkodniki
W mojej doniczkowej truskawce która uschła , było dużo owadów nielatających. Jasno zielone, prawie białe, z długimi nogami, malutkie, może 2 mm, w kształcie trapezu.
Może ktoś zna?
Może ktoś zna?
Truskawki co to jest za paskudztwo
Witam w tamtym roku padła mi cała rabata truskawek wyglądała tak jakby wszystko wyschło więc tamto wszystko usunąłem i w tym roku
zakupiłem nowe truskawki i posadziłem w nowym miejscu tylko jak truskawki zaczęły rosnąć to jakieś znowu cholerstwo wlazło nie wiem co tym razem to jest wrzucam fotkę zarażonej truskawki podejrzewam że jest to czerwona zgnilizna korzeni a może coś innego truskawki od posadzenia mają około miesiąca.
zakupiłem nowe truskawki i posadziłem w nowym miejscu tylko jak truskawki zaczęły rosnąć to jakieś znowu cholerstwo wlazło nie wiem co tym razem to jest wrzucam fotkę zarażonej truskawki podejrzewam że jest to czerwona zgnilizna korzeni a może coś innego truskawki od posadzenia mają około miesiąca.
-
- 50p
- Od: 17 paź 2017, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki obfite kwitnienie prawie bez owoców
U mnie to samo. Bujna zieleń, ładnie kwitnęły, ale brak owoców. Tak jakby szły bardziej w rozrost, a nie owocowanie.
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
A macie wiedzę na temat odmian swoich truskawek i czy nie są im przypadkiem potrzebne zapylacze ?
Może kwieciak malinowiec zbiera żniwo?
-
- 50p
- Od: 17 paź 2017, o 13:16
Niestety nie znam odmiany. Ale widocznie brakuje zapylacza.
Re: Truskawki co to jest za paskudztwo
Dokładnie to zgnilizna korzeni, winna włóknina.Nie na każdej glebie można ją kłaść pod truskawki, na ciężkiej i wilgotnej dochodzi do chorób korzeni, dlatego padła cała rabata.Można stosować tylko lekki i przepuszczalne ściółki, albo po prostu nic tylko spulchniać i pielić niestety i wykładać słomęSnortex pisze:Witam w tamtym roku padła mi cała rabata truskawek wyglądała tak jakby wszystko wyschło więc tamto wszystko usunąłem i w tym roku
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Truskawki - cz.5
Zdjęcie małe, ale według mnie to biała plamistość truskawki. Liście trzeba usunąć (nie wyrzucać na kompost). Oprysk np Topsin M 500 SC, Zato 50 WG.
Re: Truskawki - cz.5
No tylko że nie widać tych białych punkcikow w środku, są same czerwone plamki. Czy to czerwona plamistość???
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Wygląda jak mączniak prawdziwy.