Katalpa - choroby
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Katalpa - choroby
To jakaś inna odmiana? Ma liście na brzegach ząbkowane a nie proste...
Wydaje się drobna rzecz a jakże istotna,powiem że jakoś nie uważnie patrzyłam.
Katalpa nie w najlepszej kondycji
Czy można jakoś wspomóc katalpe, bo mam wrażenie, ze moja nie jest najładniejsza. Załączam zdjęcia. Jakiś nawóz? Mam 3 koło siebie. Jedna wyglada najgorzej, bo ma pozaginane liście. Mszycy nie widzę, ale może się nie znam. Podlewane 20 min dziennie przez system nawadniania- linie kroplujaca około 5 rano.
W mojej okolicy o tej porze podobnie wyglądają, jesień się zbliża
Czyli one tracą całkiem liście i zostaje tylko pień ?(Pytanie laika)
- krzysztof988
- 50p
- Od: 6 maja 2012, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie na mojej katalpie wiosenne przymrozki trochę zmroziły młode pędy ale kilka dni temu zaczęła korona więdnąc i usychać, profilaktycznie spryskałem topsinem i podlałem korzenie też topsinem , gdzieś wyczytałem, że jakiś grzyb atakuje korzenie. Może ktoś z forumowiczów miał taką sytuację ? Co potem się działo czy udało się odratować drzewo?
a od wiosny są takie uszkodzenia- myślałem, że to uszkodzenia mrozowe
a od wiosny są takie uszkodzenia- myślałem, że to uszkodzenia mrozowe
Re: Co z moją katapą? Pomocy!:(
Wygląda na zalanie przy jednocześnie silnej, całodniowej operacji słonecznej.Katalpa kocha słońce, ale grunt musi być przepuszczalny dla wody.Kiedy posadzona? Jaki grunt? Trudno cokolwiek powiedzieć nie znając warunków w jakich jest posadzona.
Drzewo zostało posadzone w maju tego roku, podlewane jest przy korzeniu pistoletem do podlewania. Dwa razy w tygodniu, gdy włączany jest zraszacz na pewno katalpa też 'dostaje' wodę na liscie. Woda nie stoi, szybko się wchłania, przy sadzeniu drzewka ziemia wokol korzenia została spulchniona widłami/ łopatą, na wielkośc korony drzewka.
Jeżeli drzewko zostało w tym roku posadzone to jeszcze nie zdążyło dobrze się ukorzenić, zaaklimatyzować, a panujące wysokie temperatury z pewnością mu tego nie ułatwiają.Może być, że jest nadmiernie podlewane, nie ukorzenione nie jest w stanie wykorzystać odpowiednio nadmiaru wody i jest trochę zalane.W przyszłym sezonie powinno być dobrze, jeśli grunt jest przepuszczalny, bo katalpy są wrażliwe na wysoki poziom wód gruntowych i zalewanie, nawet okresowe.Nie wszędzie katalpy dobrze rosną i tego problemu czasem nie da się przeskoczyć.