Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Piękne zdjęcia. Czerwona ciemna róża ;:167 Orzechów zazdroszczę, zawsze chciałam mieć. Pierwszy rósł w złym miejscu i został ścięty, dwa kupione były szczepione, ale również nie przetrwały naszych przenosin. Jedyny minus to to że drzewa są bardzo duże, ale może posadzimy na R. działce bo ma większą (1600m2), a nasza to tylko 1200 ;) Buziaki, masz piękne floksy ;:108 ;:196
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karczochy to ci się udały rewelacyjnie!!
Floksy , róze wciąż piękne, wciąż cieszą.
Jabłuszko, tak apetycznie wygląda.Fajnie się z fotografowałaś :)
|jakich fajnych modeli masz drobiowych.
Ładna gromadka.Podziwiam cię za ten inwentarz. Pracy przy nim jest zapewne sporo. ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Dzień zapowiadał się słoneczny, ale niestety chmury zwyciężyły :wink: Ranek dość ciepły :D
Wczoraj dzień intensywny! już podczas śniadania sąsiad wyrwał mnie z domu informując, że wiezie słomę dla kurek...no to porzuciłam śniadanie i pędem na koniec ogrodu. A tu pan na winnicy już zrywa winogrona, jednym słowem winobranie :tan Mimo że tyle zjedliśmy i rozdaliśmy pysznych winogron...wina będzie sporo!Obrazek
Po odebraniu słomy i dokończeniu śniadania wyjazd do Krakowa do lekarza, bo czas najwyższy w pełni odzyskać sprawność. Liczę na zbawienne działanie antybiotyku.
Po powrocie pochodziłam jeszcze po ziemniaczysku i zebrałam worek ziemniaczków dla moich podopiecznych Obrazek Dołożyłam ściółki do kurników, zebrałam orzechy i ciągle lecące jabłka. Dzisiaj będzie szarlotka :D

Justynko nie wyobrażam sobie ogrodu bez orzechów, bo kwiaty kocham oglądać ale orzechy kocham jeść. W naszej rodzinie orzechowce mają większe powodzenie od makowców :D O szczepionym orzechy pisałam Ci w innym miejscu, ale możesz próbować bo warto. Są wcześniej i drzewo nie rośnie tak silnie. Na wiosnę będę robić sadzonki floksów. Może nawet Barkarole uda się ukorzenić? spróbujemy! W tym roku mam już kilka kiści winogron od Ciebie, są pyszne jakbyś chciała je odzyskać to na wiosnę zrobimy sadzonkę ;:168

Aniu i tu pierścienie się sprawdziły! na kilkanaście roślin tylko dwie wciągnęły nornice ;:222 W otwartym gruncie co raz którejś roślinie liście więdły i to był znak że korzeń wyżarty. Karczochy warto sadzić nawet jako rośliny ozdobne ;:333
Aniu mam coś w zamian za czynne życie rodzinne i zawodowe :D Poza tym mam jajka! mam odwiedziny dzieci! ;:306 bo kto raz spróbuje swojskich jajeczek nie zje sklepowych...nawet tych z niby wolnego wybiegu ;:306

Wczoraj zdecydowałam się zerwać mojego jedynego arbuzika. Sadzonek wyhodowałam parę, część padło u części kwiaty i zawiązki zjadały ślimaki. Postanowiłam w tunelu powisieć tego malucha na sznurku i chociaż przestrzegali że będzie trudno nie było wyjścia. O mało się nie popłakałam jak wchodząc rano do tunelu ujrzałam zwiędnięte liście...nornica! no na nią nie mam pomysłu! ale utupałam ziemię wokół i mocno podlewałam przez kilka dni...liście ożyły! Wczoraj walka się skończyła...spróbowaliśmy swojskiego arbuza...był pyszny. Nawet mój M, który jest sceptyczny do moich wynalazków pożerał ze mną to pyszne maleństwo ;:306

Obrazek

zerwałam chyba ostatniego prawie półkilogramowego pomidora, bo wiszą jeszcze ale niewielkie

Obrazek

W niedzielę dostałam od koleżanki gruszki nashi, ta po lewej jest wielka jak antonówka :D

Obrazek

Ostatnio wstaję znowu przed wschodem słońca. Miało ostre wejście, ale chmury szybko przyćmiły jego zapędy!

Obrazek

Obrazek

A ja jak zwykle podziwiam okolice w promieniach wschodzącego słońca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cudownie ozłocone!

Zachwyca mnie w tym roku Heptakodium chińskie!

Obrazek

Pięknego dnia !
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem ciekawa co do tego winogronu ode mnie czy ci się udał?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiiu pomału wracam do sprawności i mogę usiąść do komputera, bo z komórki to mi się źle pisało... Widzę, że u ciebie już piękne jesienne krajobrazy ;:333 Na mój ogród patrzę z za okna i widzę jaki jest zarośnięty i ile pracy przede mną. ;:131
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bożenko niestety nie mam winogrona od Ciebie, bo zostawiałam w tunelu w doniczce na zimę i uschło, a widać nie ukorzeniło się dostatecznie żeby odbić :wink: Zresztą nawet gdyby przetrwał zimę to zaowocowałby po paru latach.

Ewuniu właśnie mówię do koleżanki, ze mam jakiś kiepski okres, marna koncentrację, słaba organizację prac. Pewnie to zmęczenie sezonem przetwórczym :wink: upałami...i metryką. Ogród właściwie mi się nie podoba, wymaga wielu zmian ale zobaczymy może po zimie nie wyjdzie wiele roślin? Kilka róż muszę mocno ściąć ...odmłodzić. A może to mój stan psychiczny jest taki że trudno mnie zadowolić? Dobrze że Ty chociaż wracasz do sprawności, zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Podziwiam piękne karczochy, szkoda ,że nie miałam bo by się udały w ciepłe lato.
Gratuluję pysznego arbuzika :D Z nornicami jest problem wszędzie, trzeba się z nimi rozprawić przed zimą.
Różyce wciąż piękne, tak mi się zdawało ,że ''Barcarolle '' masz :D
Kurecki sympatyczne, ale kaczucha przebija wszystko.
Marysiu zauważyłam to samo co piszesz o pomidorach, szybko zaczynają przejrzewać w domu.
No i na większości tych wielkich mam te same pęknięcia co na Twoim pomidorku :?
Używasz własnego , słabego octu do zalewy :?: Nie psuje się :?:
Nawet myślałam o tym, ale nie wiem ,jak odmierzyć ilość do słoika.
Zauważyłam zmiany zabarwienia liści już jesienne - u nas jeszcze zielono.
Pozdrawiam i winszuję powodzenia u lekarza ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu u Ciebie zbiory winogron, to ja jutro i swoje pozbieram.
Podziwiam Cię, że pomimo złego samopoczucia poszłaś zbierać ziemniaczki. Piszesz, że zbierałaś dla kurek, a ja myślałam, że to dla Was.
Widoki na te śliczne pola niezapomniane.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ależ piwniczka, Marysiu! ;:303 ;:180 ;:215
Zaraz podjeżdżam wózkiem widłowym ;:306
Z jednej białej pelargonii od Ciebie zrobiłam w tym roku 10 rozsadek - cudnie kwitnie, śliczna jest. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, zmęczenie materiału - zdaje się - większość z nas dopadła w tym roku, ;:108 ale mimo tego za zimą raczej zbytnio nikt nie tęskni.... ;:124
Co w ogrodzie, każdy wie, ale kureckami i kaczuchami niewielu z nas może się pochwalić. ;:108 Twoje ptactwo dorodne, to i jajeczka smaczne. ;:333
Masz rację, że nie ma to jak jajeczka od wolno żyjących niosek. ;:215 Do mnie w każdy czwartek wieczorem przynosi jajeczka taki jeden przystojny i miły pan. Jaja wielkie z ciemnymi żółtkami, pyszne! :tan
Mnie namawiasz do odpoczynku, a sama zasuwasz jak mały samochodzik. Mam nadzieję, że medycy nakażą Ci odetchnąć od wysiłku, by leki prawidłowo zadziałały. ;:167
Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wieczór ciut dłuższy to i na FO jest trochę czasu Obrazek Ostatnie śliwki zasłoikowałam tzn powidła, ale i suszone z pestkami do kompotu i bez pestek macerowane w syropie i wysuszone do pierogów, jedne i drugie na wigilię. Teraz już co zerwę to zjem albo na kompocik. Antonówki coraz rzadziej walą o blaszany dach, a te co spadają rozbryzgują się najczęściej, bo takie dojrzale :;230 Nie mniej jednak upiekłam szarlotkę Obrazek Cały dzień ćwiczymy z M skłony orzechowe, a jemu to nawet takie ćwiczenia są wskazane :tan Zaczynam powoli dostrzegać chwasty ku uciesze drobiu, bo one uwielbiają takie dostawy Obrazek

Agnieszko właściwie mam co roku karczochy, ale najgorsze były rok temu i zupełnie nie wiem dlaczego :wink: Nawoziłam, podlewałam a one maluśkie i dochowałam się tylko dwóch pączków malutkich...nie zjadłam żadnego. W tym roku to zupełnie co innego. Kupiłam włoskie oryginalne nasiona, udane były rozsady i pąki są mięsiste, duże i jest co zjeść. Najlepiej lubię ugotowane w osolonej wodzie ;:215 Resztki daje kurom i powiem szczerze, że wiedzą co zdrowe, bo nie zostaje nic.
Tak, tak mam od dawna Barkarole od Starkla i bardzo lubię ten jakże wyrazisty kwiat! Jak szkarłatny aksamit ;:333 Pomidory jem codziennie w dużej ilości, żeby się najeść bo nie kupuję ich wcale! Teraz bardzo mi pomagają, bo zjadam je z jogurtem, a przy antybiotyku jogurt wskazany Obrazek
I wyjątkowo w tym roku nie leży mi cebula :wink:
Od lat nie używam octu spirytusowego, jedynie do odkamieniania czy odmakania przypalonych garnków, czasem przecieram blaty. Do kuchni używam tylko własnego jabłkowego lub winnego i balsamicznego kupnego. Sfermentowany sok malinowy zostawiam i używam jako ocet do marynowania np. drobiu ;:215
Nigdy nie zepsuło mi się nic a zaprawiam głównie papryki ale i do innych przetworów gdzie każą ocet spir. daję taka samą ilość jabłkowego.
O tak Agnieszko! u mnie liście nie tylko w ogrodzie żółkną i spadają Obrazek
Dziękuję! to ważne żeby ufać wraczowi Obrazek

Dorotko my właściwie jemy niewiele ziemniaków...ale jemy więc uchowamy się przy kurach ;:306 Ziemniaki kopali kombajnem więc sporo było pociętych, a tam gdzie opuścili były piękne ogromne pyrki! Będą placuszki i inne ziemniaczane przysmaki. Mimo złego samopoczucia nie tylko to robiłam, bo ja zawsze chcę rozchodzić chorobę :uszy Winogron mamy ogrom, do tego stopnia że oprócz wina zajadamy się naprawdę pysznymi winogronami, jeszcze nigdy takich nie mieliśmy! A te na tarasie mimo że śliczne i słodkie to nie wiem czy nie zostawimy szpakom...no chyba że córki wezmą na wino Obrazek

Bea weź raczej torby bo wózkiem zahaczysz i dom poleci ;:306 bo to piwniczka pod głównymi schodami ;:306 Bardzo mnie cieszy Twoja radość z pelargonii, bo to szczęście dla darującego Obrazek Z wszystkich jakie mam i mnie podoba się najbardziej przez swoją delikatność ;:333

Lucynko nie tęsknię za zima ani za siąpiącą, ciemną jesienią...już mnie wkurza że po 19 robi się błyskawicznie ciemno ;:145 Luciu moje ptactwo takie pospolite, ale bez nich nie wyobrażam sobie wiejskiego ogrodu. Dają mi naprawdę wiele zadowolenia, obserwuję je! a zaopatrywanie przysparza mi wielu znajomych!
A wiesz kochana, że moje żółtka wcale nie sa ciemne, są normalnie żółte, ale ciasto z nimi jest cudownie zabarwione i czuć go jajeczkami, za to te kupne mają żółtka wręcz pomarańczowe a ciasto ...białe! Jednak smak najlepiej czuć w jajku na miękko ;:224
ha, ha ha! no wiesz jak to jest...przecież Ty jesteś taka sama! Trzymaj się zdrowo ;:4 Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta najwyższa cynia jest mojego wzrostu..a kto mnie zna to wie że ułomkiem nie jestem ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wyraźne zdjęcie ale taką siewkę znalazłam wśród moich ciemnych jarzmianek ;:333

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mnie w tym roku wykończyło ciągłe bieganie z wężem
Pomidory mają jeszcze owoce, ale czy zdążą dojrzeć?
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Marysiu Jak ten czas nieubłaganie mija ;:oj Ale w końcu znalazłem chęci i czas i nareszcie wpisałem się znów do Twego wątku :) Ale cały czas regularnie zaglądałem ;:180
Wszystko u Ciebie jest jak w pełni sezonu :!: Kwieciem nadal zachwyca, zielenią oszałamia ;:215 Karczochy naprawdę piękne urosły, są naprawdę dekoracyjne. Floksy tak cudnie Ci kwitną, a u mnie bieda w kwiatach ;:185 Wszystko już przekwita, ale będą jeszcze chryzantemy, marcinki :wink: Własnych jabłek i orzechów oraz stada drobiu zazdroszczę, ale tak pozytywnie ;:173 Może bym i ja posadził jakieś jabłonie ;:131 Twoje papryki to cudo ;:138 Pięknie obrodziły. Przepiękne zdjęcia nieba i krajobrazów nam zapodałaś ;:168 I na koniec serdeczne gratulacje za wyhodowanie własnego arbuza ;:63 Taki arbuz to ma smak!
Pozdrawiam :wit

Ooo kolejna porcja zdjęć ;:oj Przepiękne chryzantemy i marcinki. U mnie jeszcze nie kwitną ;:185 Lecz pąki już widać.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
I u nas słonko niestety po 19 - stej się chowa :(
Smutne to niestety.
Piękne chryzantemki i niebotyczne cynie. :D
Musiał jakiś fajny nawóz im się trafić.
W przyszłym sezonie będę gołębie złoto wszędzie pod kwiaty dawać. :D
Zaobserwowałam efekt na roślinach Z. ;:224
Cieszę się, ze udały się Wasze winogronka, bardzo zdrowe są ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Czytam o tych twoich przetworach owocowych. ..
I ja jeszcze muszę ususzyc sliweczek. ;:173
Gimnastyka orzechowa. A to dobre. :D

Chwasty rosną zawsze. Na urlopie wylewilam wszystko. Myślałam , że to moje ostanie plewienie .A tu figa z makiem znowu ich pełno widać. :twisted:
Bardzo ciekawe te aksamitki chryzantemowe.
Ale ona chyba wysokie ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”