Wiciokrzew - Lonicera - Suchodrzew
Zywoplot - Suchodrzew Maacka (Lonicera Maackii)
Witam
Mieszkam przy drodze szybkiego ruchu i chce, w miare mozliwosci, oddzielic sie od zanieczysczen i szumu. Pierwszym bariera ma byc nieformowany zywoplot, raczej powyzej 3 metrow. Jednym z glownych krzewow ktory biore na ten moment pod uwage jest suchodrzew maacka (Lonicera maackii). Na odcinku ok 30 metrow chcialbym sadzonke co ok 1 metr (mam nadzieje, ze to nie jest za rzadki rozstaw).
Na stronach anglojezycznych znalazlem informacje sugerujace, ze jest to krzew bardzo inwazyjny. na tym etapie interesuje mnie, czy ktos z uzytkownikow na podstawie wlasnej wiedzy i doswiadczenia moze potwierdzic jego inwazyjnosc?
Inna rzecz, ostatnio zastanawiam sie nad liliakiem pospolitym, obawiam sie jednak chorob, przy gestym posadzeniu to moglby byc istotny problem w przyszlosci.
Mieszkam przy drodze szybkiego ruchu i chce, w miare mozliwosci, oddzielic sie od zanieczysczen i szumu. Pierwszym bariera ma byc nieformowany zywoplot, raczej powyzej 3 metrow. Jednym z glownych krzewow ktory biore na ten moment pod uwage jest suchodrzew maacka (Lonicera maackii). Na odcinku ok 30 metrow chcialbym sadzonke co ok 1 metr (mam nadzieje, ze to nie jest za rzadki rozstaw).
Na stronach anglojezycznych znalazlem informacje sugerujace, ze jest to krzew bardzo inwazyjny. na tym etapie interesuje mnie, czy ktos z uzytkownikow na podstawie wlasnej wiedzy i doswiadczenia moze potwierdzic jego inwazyjnosc?
Inna rzecz, ostatnio zastanawiam sie nad liliakiem pospolitym, obawiam sie jednak chorob, przy gestym posadzeniu to moglby byc istotny problem w przyszlosci.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiciokrzew - Lonicera - Suchodrzew
Wiciokrzew pomorski "Chojnów" - drugi rok po posadzeniu. Pełnia kwitnienia przypadła w tym roku na początek czerwca. Pojedyncze kwiaostany pojawiają się w sierpniu i we wrześniu. Kwiaty intensywnie pachną wieczorem. Rośnie przy wschodniej ścianie domu i od godziny 13-14 znajduje się cieniu. Jedyną wadą jest szybkie przekwitanie w okresach upałów, myślę, że sprawę pogarsza dodatkowo fakt, że rośnie przy szybko nagrzewającej się ścianie.

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
corazonbianco piękny ten Twój wiciokrzew
.
Mój wiciokrzew ukorzeniony z malutkich 10-15 cm gałązek ładnie się rozrósł, kwitnie nieprzerwalnie od czerwca, nawet teraz ma jeszcze pączki, ale zimno już to się nie rozwiną (kwiaty białe w miarę przekwitania zmieniają się w żółte). Nie wiem jaka to odmiana (bo te gałązki do ukorzenienia przywiozłam z Włoch - zachwycił mnie jego piękny waniliowo-konwaliowy zapach), w gruncie będzie zimował pierwszy raz, mam nadzieję, że przeżyje. Pomimo, iż u mnie była już noc z -4 przymrozkiem, to liście nadal są zielone.

Mój wiciokrzew ukorzeniony z malutkich 10-15 cm gałązek ładnie się rozrósł, kwitnie nieprzerwalnie od czerwca, nawet teraz ma jeszcze pączki, ale zimno już to się nie rozwiną (kwiaty białe w miarę przekwitania zmieniają się w żółte). Nie wiem jaka to odmiana (bo te gałązki do ukorzenienia przywiozłam z Włoch - zachwycił mnie jego piękny waniliowo-konwaliowy zapach), w gruncie będzie zimował pierwszy raz, mam nadzieję, że przeżyje. Pomimo, iż u mnie była już noc z -4 przymrozkiem, to liście nadal są zielone.
- corazonbianco
To może być wiciokrzew japoński albo wiciokrzew wyniosły. Ja na wszelki wypadek okryłabym pnącze, gdy nadejdą silniejsze mrozy z temperaturami poniżej -15 st. C. Kwiaty pachną w dzień czy tylko wieczorem?
To mnie zastrzeliłaś tym pytaniem - szczerze mówiąc nawet nie zwracałam uwagi na porę dnia, gdy je "obwąchiwałam" - ale sprawdzę na pewno. Dzięki za info odnośnie okrycia - właśnie nad tym się zastanawiałam - a będę miała czym okryć, bo od czwartkowych opadów śniegu a właściwie jego ciężaru, złamała mi się gałąź sosny - myślę, że chyba się nada na ten cel.
- corazonbianco
Na obecną porę roku wystarczy, ale przy wysokich mrozach owinęłabym dodatkowo np. starą firanką. W ten sposób okrywam winorośl przy pergoli - świerszczyna dołem, górą przyszyta do pergoli podwójna warstwa firanki. Sosna schnąc będzie gubiła igiełki, aa te rozkładając się w glebie, mogą ją nadmiernie zakwasić, więc na wiosnę podsyp pnącza granulowanym obornikiem, popiołem drzewnym albo odrobiną wapna.
Dzięki za radę - tak zrobię.
Mam wiciokrzew Serotina a chciałabym mieć jeszcze jeden.Dlatego pytanie,jak można go rozmnożyć??
Pozdrawiam Ewa
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pobierz zraz na pół zdrewniały i możesz go ukorzenić. Teraz jest odpowiednia pora.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Najłatwiej będzie położyć pęd na ziemi i przysypać ziemią, tzw. odkład poziomy, czasami pokładające się na ziemi pędy ukorzeniają się samoistnie.
Mam taki jeden pęd pokładający się ale leży można powiedzieć,że na skale, nie na ziemi bo deszczu to nie było już bardzo dawno..spróbuję obsypać go w kilku miejscach kupioną ziemią z worka.Dzięki za info 

Pozdrawiam Ewa
-
- 50p
- Od: 1 kwie 2011, o 19:19
Witam. Dostałam wiciokrzew japoński jako gratis do zakupów jakieś 4 lata temu. Został posadzony obok wysokiej tuji i do tej wiosny tam był. Co roku po zimie odbijał od korzeni i rósł max 30 cm. W tym roku na wiosnę przesadziłam go na siatkę w cieplejsze miejsce i tak samo. Wiem że mogą mieć długie przyrosty nie wiem co robię nie tak ,zastanawiam się zeby go po prostu wykopać i zrobić miejsce innej roślince. Ale cały czas mam nadzieję na te piękne kwiaty. Ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam. Maja.
Pomóżcie Kochani
Mam od trzech lat wiciokrzew serotina, taki z różowo kremowymi kwiatami. Strasznie boję się drastycznie ciąć żeby krzywdy nie zrobić
I jest tak. Wiciokrzew kwitnie obficie na samej górze ( około 2 metry od ziemi), a na dole są trzy grube, łyse nogi
Oglądam teraz filmy na YT o wiciokrzewach ale o serotinie nie ma. Jestem już głupia....ciąć, nie ciąć? Jak, kiedy? Co mam zrobić w tym sezonie by kwitł i zagęścił się od dołu? Wdzięczna będę za każdą poradę bo te łyse nogi wyglądają żałośnie