Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
Aji Charapita. Ze wszystkich nasion wykiełkowała tylko jedna roślinka ale dała plon z pewnością ponad 1000 krotny. Świetna na pizzę, nie trzeba kroić. Kastra 90l w której rośnie jest ustawiona w cieniu orzecha włoskiego. Pełne słońce miała tylko rano przez kilka godzin.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili
Marek krzak aji charapita wygląda świetnie . Warunki stworzyłeś jej idealne, 90 litrów podłoża to bardzo dużo.
A to moje łupy z wczoraj. Pomidory zajęły mi w tym roku więcej wolnego czasu i z racji tego papryki odeszły na dalszy plan. Dużo krzaków, głównie annumów wypadło z uprawy dość wcześnie, z powodu przędziorków. Pierwsze sztuki podłużnych odmian załapały z powodu suszy suchą zgniliznę wierzchołkową. Niektóre wisiały na krzakach zbyt długo i są już trochę przesuszone, ale to w niczym nie przeszkadza, znajdę dla nich miejsce w przetworach.
Tydzień temu też trochę zebrałem. Czekam jeszcze na kilka odmian późniejszych, bo dojrzewają póki co głównie annumy.
Ładne mi trochę Piękny zbiór
A to moje łupy z wczoraj. Pomidory zajęły mi w tym roku więcej wolnego czasu i z racji tego papryki odeszły na dalszy plan. Dużo krzaków, głównie annumów wypadło z uprawy dość wcześnie, z powodu przędziorków. Pierwsze sztuki podłużnych odmian załapały z powodu suszy suchą zgniliznę wierzchołkową. Niektóre wisiały na krzakach zbyt długo i są już trochę przesuszone, ale to w niczym nie przeszkadza, znajdę dla nich miejsce w przetworach.
Tydzień temu też trochę zebrałem. Czekam jeszcze na kilka odmian późniejszych, bo dojrzewają póki co głównie annumy.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Panie Andrzeju, wasze niektore takie fajne , grubiutkie . W przyszlym roku chce wiecej jakichs miesistych posadzic , musze poczytac zima watek , zeby trafic z odmianami .
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Patrząc na Twoje zdjęcie, stwierdzam, że z odmianami trafiłaś Widzę tam sporo mięsistych papryk, w tym jakieś jalapeno, idealna papryka do zajadania na surowo, do marynat, na pizzę i ciepłych dań. Tylko do sosów jej szkoda.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
U nas jest cieplo, papryczki na dworzu dobrze sie maja , tylko Jalapenio dwa tygodnie temu byl lagodniejszy , a tego zbioru to baaardzo ostre , nie wiem z jakiego powodu. Chodzi mi o te z kreseczkami , no i na balkonie Habaniero czokoladowy i czerwony , wisza, bo nie wiem do czego je uzyc (((
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Habanero, to głównie sosy,do marynowania itp
W internecie aż roi się od przepisów
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Wyrosło mi coś takiego, nasiona z opakowania CAROLINA REAPER, no ale obok rośnie prawdziwa carolina i niestety różni się kolorem, wielkością i kształtem.
Nigdy nie miałem tej odmiany. Charakterystyczny jest ten cienki, długi ogonek skręcony i wykrzywiony. Jeszcze nie jadłem, więc smaku nie znam.
A tu kilka fot reszty.
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C339058
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C314652
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5BEF3A2D
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C2C5D12
Zdjęcia za duże, zamienione na linki. Marconi_exe
Nigdy nie miałem tej odmiany. Charakterystyczny jest ten cienki, długi ogonek skręcony i wykrzywiony. Jeszcze nie jadłem, więc smaku nie znam.
A tu kilka fot reszty.
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C339058
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C314652
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5BEF3A2D
https://scontent.fwaw7-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C2C5D12
Zdjęcia za duże, zamienione na linki. Marconi_exe
Ja sie ich boje , mam 60 owocow , a w przepisach pare sztuk , jak wloze wszystkie to nie da rady tego polknac )))Mirek19 pisze:Habanero, to głównie sosy,do marynowania itp
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Carolina często rzuca brązowe lub żółte kolory jagód,posmakuj i porównaj z czerwoną na pewno ma taki sam aromat.RingoJelcz pisze:Wyrosło mi coś takiego, nasiona z opakowania CAROLINA REAPER, no ale obok rośnie prawdziwa carolina i niestety różni się kolorem, wielkością i kształtem.
......zdjęcie post wyżej/ jokaer
Pozdrawiam Tomasz
- vivien333
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
Co to za papryczka? Wygląda cudnie.Marconi_exe pisze:Jeszcze nie próbowałem. Plenność 7/10.
...
Masz fotkę całej rośliny?
Pozdrawiam,Vivien333
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
kalafior pisze
No weź porównaj aromat:) oprócz palenia ryja nic nie czuję. Podziwiam tych co przy tak ostrych paprykach delektują sie aromatem:)
A na poważnie to kształtem też sie różni.
Carolina często rzuca brązowe lub żółte kolory jagód,posmakuj i porównaj z czerwoną na pewno ma taki sam aromat.
No weź porównaj aromat:) oprócz palenia ryja nic nie czuję. Podziwiam tych co przy tak ostrych paprykach delektują sie aromatem:)
A na poważnie to kształtem też sie różni.
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Dla tego alternatywnie piszę o aromacie-wąchaj ,jest dosyć charakterystyczny dla Caroliny a kształtem się nie sugeruj,mają różny.Najwięcej jagód z charakterystycznym ogonkiem ma kultywar o ciemnym a czasami czekoladowym kolorze.
Pozdrawiam Tomasz
- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21
Zakochałam się w habanero. I dorwałam się do mixu (z którego zdecydowana większość jest czerwoną papryczką, ale to pomińmy )
Z trzech opakowań udało mi się wyskubać pięć papryczek różnych odmian. Wstępnie spróbowałam je nazwać. Prosiłabym o potwierdzenie albo poprawienie mnie, jeśli gdzieś się mylę. Zamierzam je wysiewać, więc chcę wiedzieć, co to takiego.
Na moje amatorskie oko to:
1 - H. White
2 - H. Yellow
3 - H. Orange
4 - H. Red
5 - H. Chocolate
Ostatnia mi się zgadza o tyle, że jest ostra jak diabli, zdecydowanie najostrzejsza ze wszystkich tu obecnych. Ze dwa razy ostrzejsza od tej Yellow, którą już jadłam. Ale wciąż bardzo dobra na kanapki.
Z trzech opakowań udało mi się wyskubać pięć papryczek różnych odmian. Wstępnie spróbowałam je nazwać. Prosiłabym o potwierdzenie albo poprawienie mnie, jeśli gdzieś się mylę. Zamierzam je wysiewać, więc chcę wiedzieć, co to takiego.
Na moje amatorskie oko to:
1 - H. White
2 - H. Yellow
3 - H. Orange
4 - H. Red
5 - H. Chocolate
Ostatnia mi się zgadza o tyle, że jest ostra jak diabli, zdecydowanie najostrzejsza ze wszystkich tu obecnych. Ze dwa razy ostrzejsza od tej Yellow, którą już jadłam. Ale wciąż bardzo dobra na kanapki.