Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
@wwwiola
Boję się, że raz to za mało przy stosowaniu środków ekologicznych.
@krzysiek56
Widzę, że Twoje fiołki są w doskonałej kondycji. Ten pierwszy chyba nie jest w doniczce plastikowej, a ja zauważyłam, że fiołki posadzone w doniczkach ceramicznych gorzej rosną. Łatwo je również przelać, bo dłużej przesychają.
Boję się, że raz to za mało przy stosowaniu środków ekologicznych.
@krzysiek56
Widzę, że Twoje fiołki są w doskonałej kondycji. Ten pierwszy chyba nie jest w doniczce plastikowej, a ja zauważyłam, że fiołki posadzone w doniczkach ceramicznych gorzej rosną. Łatwo je również przelać, bo dłużej przesychają.
Pozdrawiam:)
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Krzysiek56 - gapa ze mnie
myślałam, że odwrotnie. Jaką średnicę ma biała doniczka? Kiedy wsadzony?

- 7koliberek9
- 200p
- Od: 17 mar 2008, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
W czerwcu pokazywałem jak wyglądają sieweczki Sępolii, teraz sałata wyglądała tak i trzeba było towarzystwo przepikować
, jakie skutki będą to się okaże, jak na razie jest 18 siewek które dostały nowe lokum, i drobnica, która została w tym samym w którym mieszkała.

Czy to może być chimerą liściową?

Czy to może być chimerą liściową?
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Rena- piękne kwitnienia fiołków u Ciebie:D
Ekspresja - takie "dziurki"w liściach mogą być przyczyną żerowania wciornastków. U mnie były podobne uszkodzenia na liściach skrętników. Oprysk Magusem - pomógł.
Kamil - piękne siewki. Niech zdrowo rosną ;)
Kto Ukorzeniał z Was fiołki - w perlicie? Jak długo trzeba czekać na korzenie i młode sadzonki?
Ekspresja - takie "dziurki"w liściach mogą być przyczyną żerowania wciornastków. U mnie były podobne uszkodzenia na liściach skrętników. Oprysk Magusem - pomógł.
Kamil - piękne siewki. Niech zdrowo rosną ;)
Kto Ukorzeniał z Was fiołki - w perlicie? Jak długo trzeba czekać na korzenie i młode sadzonki?
- Hoodedcrow
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2018, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy po miesiącu mogę wspomóc ściętą głowę nawozem? Ukorzeniła się już i puszcza nowe listki, ale nie chciałabym być nadopiekuńcza i nie przedobrzyć. 

Też przyszło mi to do głowy, dlatego codziennie biegam z lupą, ale nic nie łazi. Dziurki pokazały się zaraz po oddzieleniu sadzonki od listka. Minął już miesiąc, roślinka ma nowe zdrowe liście i pąki, więc myślę że to jakieś niegroźne zmiany fizjologiczne. Czy u Ciebie były faktycznie Wciornastki, czy pryskałaś profilaktyczniejustus27 pisze:takie "dziurki"w liściach mogą być przyczyną żerowania wciornastków. U mnie były podobne uszkodzenia na liściach skrętników. Oprysk Magusem - pomógł

Miałam raz Mączniaka na fiołkach i dużo doniczek trafiło do kosza. Uratowałam 3 roślinki, pryskając roztworem z sody. Efekt jest, ale liście wyglądają jak parszywe i minie dużo czasu zanim będę mogła je usunąć. Z uwagi na to, że fiołki nienawidzą zraszania liści, jestem daleka od takich zabiegów.
Pozdrawiam:)
-
Miesiąc po pikowaniu większość siewek sporo urosła wypełniając prawie całą "doniczkę" rozsadnika, co ciekawe jedna z siewek chyba wyprodukowała zawiązek kwiatów
Jeszcze prosił bym o potwierdzenie mojego domysłu.

Sałatowo

Domniemany pąk kwiatowy

Sałatowo

Domniemany pąk kwiatowy
- Hoodedcrow
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2018, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na grupie fiołkowej podobne widziałam
sadzoneczka 3 tycie listki i wielki kwiat. Jak się potoczyły dalej losy kubeczkowego liścia? Przypomniałam sobie o nim właśnie jak na jakimś rosyjskim instagramie mignęła mi fotka fiołka z takimi liśćmi. Podobne pojawiają się na niektórych zdjęciach odmiany mac's pizza pizzicato.

-
Żyje i jakoś się ma, ponieważ wytworzył sadzonkę, która obecnie ma 7 listków, ale dość to słabo rośnie o wiele słabiej niż siewki pokazywane wyżej. Niestety liście produkowane przez tą sadzonkę są mierne, ale w normalnym typie, miałem nadzieję, że uda się uzyskać roślinę o wszystkich takich liściach kieliszkowatych. Podejrzewam, że w Rosji, albo Azji ktoś uzyska taki kształt i będzie sprzedawał za olbrzymie pieniądze
Jak sadzonka będzie większa, to wrzucę zdjęcie.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ekspresja - może u Cebie to faktycznie zmiany fizjologiczne są. Oby.
U mnie na kilku różnych roślinach były właśnie bardzo podobne "dziurki" - została tylko "siateczka nerwów" i a zielona tkanka liści została "wygryziona". Robiłam opryski - Mospilanem. Pomogły. Jeszcze spryskam 1 raz na m-c - tak, profilaktycznie.
Kamilk02- nie widziałam zdjęcia Twojego fiołka z "łyżeczkowanymi" liśćmi. Ale są takie odmiany - sama miałam odmianę Boockley's Spook o takich liściach.
Bardzo ładne siewki Masz ii równomiernie rosną, brawo.
Zaczynam przygodę ze wschodnimi odmianami. Napiszcei proszę, jak długo Czekaliście na pierwsze kwitnienia ze szczepionych liści. 1 rok? Czy dłużej, krócej?
Moje fiołki będą stać na parapetach i pod ledami.
U mnie na kilku różnych roślinach były właśnie bardzo podobne "dziurki" - została tylko "siateczka nerwów" i a zielona tkanka liści została "wygryziona". Robiłam opryski - Mospilanem. Pomogły. Jeszcze spryskam 1 raz na m-c - tak, profilaktycznie.
Kamilk02- nie widziałam zdjęcia Twojego fiołka z "łyżeczkowanymi" liśćmi. Ale są takie odmiany - sama miałam odmianę Boockley's Spook o takich liściach.
Bardzo ładne siewki Masz ii równomiernie rosną, brawo.
Zaczynam przygodę ze wschodnimi odmianami. Napiszcei proszę, jak długo Czekaliście na pierwsze kwitnienia ze szczepionych liści. 1 rok? Czy dłużej, krócej?
Moje fiołki będą stać na parapetach i pod ledami.
-

Jakiś czas temu sadzonka wyglądała tak, niestety liście zaczynają przypominać normalne dla tego fiołka, a nie taki kubeczek jak wcześniej, a po cichu liczyłem na właśnie takie

---23 wrz 2018, o 16:16---
Pąk kwiatowy na siewce wciąż rośnie i widać chyba już płatki korony i ze zdziwieniem stwierdzam, że chyba będą białe, choć może jeszcze za wcześnie na wyrokowanie.