Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu fajnie ci już kwitną chryzantemy... moje jakieś przerośnięte, ale kwiatków nie mają :oops: Też mam taką Jarzmiankę...kwitnie niezmordowanie. ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, w Twoim ogrodzie znowu widzę roślinny ruch jednostajnie przyśpieszony. :roll:
Chryzantemy już kwitną ;:219 Moje dopiero zapączkowane i to z lekka. ;:131
Ładna tam majtkowa jarzmianka. ;:333
A cyniom zapewne służy takie długie i gorące lato, bo moje też wybujały w górę, niektóre wyższe ode mnie. ;:224 Zresztą podobnie wygląda sprawa z aksamitkami 'Fantastic', zwłaszcza pomarańczowe tak sobie poszalały. :tan
Dzisiaj u mnie 30* w cieniu, a jutro ma być zaledwie 19. Ale będzie ziąb!! ;:306 ;:306
Pozdrawiam. ;:196 Zdróweczka! ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam z lasu!
Jakiś czas niestety nie będzie mnie na FO. Wracam w sobotę ze zdjęciami z lasów a może i grzybami jak dobrze pojdzie :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No tak, Marysiu - chcesz mnie z torbami puścić ;:306 ;:306 ;:306
Bardzo ładne masz te aksamitki, takie dorodne ;:215 https://www.fotosik.pl/zdjecie/7076a00f996742b6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, napasłam oczy widokiem Twoich skrzydlatych podopiecznych ;:oj Jak dla mnie , to nawet nie muszą jajek nieść, takie są cudne. Ale Tobie niech niosą :;230
Ciągle przetwarzasz i przetwarzasz, narobisz się, ale potem jaka smaczna zima będzie. U mnie zużycie dużo mniejsze, to i mniej robię, ale też jest smacznie. EM się pięknie sprawił ;:63 , to wszystkie smakowitości będziesz miała gdzie przechowywać.
I ja jestem orzechowa, moi osobiści panowie śmieją się, że orzechy dodaję nawet do rosołuObrazek Od zawsze im tłumaczę, że orzechy były i będą oznaką luksusu, niech więc docenią, jakie im funduję luksusowe życie ;:306
Grzybkami zapachniało, mam nadzieję na obfite zbiory w Twoim wykonaniu ;:65
Słonko teraz późno wstaje, to teraz Ty jesteś wcześniej na nogach ;:oj
Powrotu do zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witaj Maryś. ;:196
Powoli zaczynam wychodzić na prostą...jeszcze tylko obrobię winogrona, zimowe jabłka i można będzie nieco odpocząć.
U Ciebie spiżarnia pęka w szwach no i u mnie też . Wszystkie słoiki zapełnione a tu jeszcze trochę zostało do zawekowania.
Oczywiście gratuluję wyhodowanego na własnej piersi arbuza....ciekawa jestem na jakim stanowisku je sadziłaś, czy na pełnym słońcu?
Pozdrawiam i życzę miłego pobytu w tym lesie. ;:138
Oczywiście przyjdę na zdjęcia. :lol:
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu w zeszłym roku ratowałaś swój bukszpan napisz proszę czy coś pomogło.Mam plagę i niszczy mi wszystko. :!:
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu i jak grzybobranie udane. Mam nadzieję, że wypoczęłaś podczas leśnych spacerów.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Wróciłyśmy wczoraj wieczorem, M przechwycił mnie w Krakowie to po drodze zrobiłam zakupy a w domu czekały dzieci więc jedynie na chwilkę weszłam na FO z laptopa i padłam. Nawet kury musiały dzisiaj dłużej pospać Obrazek

Gosiu zerwałam pomidory bo krzaki wyglądały nędznie, ułożyłam w piwniczce jak w latach ubiegłych i niestety wszystko pleśnieje. Nie pocieszę się długo z pomidorów :?
Mnie umęczyły przetwory, ale pewnie przez najbliższe lata takiego wysypu nie będzieObrazek

Julianie u mnie drzewa owocowe były ale i tak dosadzałam, bo własne owoce to tak jak własne pomidory czy kwiaty. Do tego doszedł jeszcze drób, co prawda nie umiem hodować i regularnie bić żeby zjadać, bo to pewnie trzeba wynieść z domu...ale nie narzekam jajeczka są, a i obornik pod rośliny :uszy
Arbuzy chciałabym żeby w następnych latach rosły i owocowały podobnie do Twoich, ale smak poczułam ;:333
Kwiatów na pewno będzie Ci przybywać, bo się rozrastają jednak żeby kwitły teraz to może za rok nasiej chryzantem i cynii, bo one kwitną do mrozów. Życzę sukcesów w nauce i radości w ogrodzie ;:4

Agnieszko znajomi, którzy nawożą gołębnikiem mają piękne rośliny ;:215 Moje cynie chyba podkradły nawozu piwoniom bo rosną obok, a piwonie dostały kurzeńca :wink:
Minęło parę dni, a słonko już sporo przed 19 się chowa...wiem że jak się zaczyna rok szkolny to tak szybko to leci ;:131
Winogrona w większości w formie soku bulgotają ;:304

Aniu trochę za mocno ususzyłam śliwki ale może dzięki temu dochowają się dłużej, a przed gotowanie jak za dawnych czasów namoczę :wink: Już różne cuda z nimi wymyślałam Obrazek
Do mojej osobistej gimnastyki orzechowej doszła dodatkowa, Sąsiad zadzwonił że ze swoich orzechów zebrał tyle ile chciał i reszta jest dla mnie, bo mieszka w Krakowie i nie ma czasu na zbieranie...będę chyba po sezonie zgięta w pół Obrazek
Aniu chwasty to jedyne pewniakiObrazek
Aksamitki są bardzo wysokie i mam nadzieję że wytworzą nasiona, ale miałam je chyba od Iwonki1 :?:

Ewciu ja mam ciemna co kwitnie na okrągło, ale białe mi przepadły a mnie dwie różne. Chryzantemy kupiłam sadzonki rok temu i w tym same się wysiały ;:168

Lucynko opuściłam ogród i pojechałam do lasu. Ogród czekał niezmieniony gorzej dom, nie rosną w nim chwasty ale widać że brakuje codziennej ręki...tak niby nic się nie robi :wink:
Moje cynie dwojakie jedne jak słoneczniki...co ja godom słoneczniki mam karłowate Obrazek a drugie cynie zgrabne nieduże i zbieram z nich nasiona, żeby z latami rozmnożyć.
W lasach poranki i wieczory rześkie ale w ciągu dnia jak człowiek w ciągłych ruchu to parno, niestety sucho i dopiero w ostatni wieczór polało. Grzyby pewnie dzisiaj ruszyły ;:202
Mam nadzieję że i u Ciebie ziąb się nie sprawdził! Jak najdłuższego ciepłego lata,a potem złotej polskiej jesieni życzę Obrazek

Bea dlaczego ma Ci tak źle życzyć, przecież ja Cię lubię ;:168
Zważywszy, że są to moje chyba jedyne aksamitki to szczególnie je lubię Obrazek

Iwonko to od Ciebie te żółte aksamitki tzn nasionka? Skrzydlate niech noszą jajeczka bo mam na nie wielu amatorów a zachodu przy nich sporo to niech się odwdzięczają ;:131
Niby przestałam przetwarzać to pojechałam na grzyby i też cos nich przetwarzałam...czyściłam,, suszyłam, smażyłam ;:333 Teraz zacznę ćwiczyć nieustające skłony orzechowe a mam do obrobienia swoje 60 letnie drzewo i ze 6 młodszych sąsiada Obrazek
U nas zużycie też mniejsze od zapasów, ale zawsze jest komu dać to się nie martwię ;:185
Iwonko słonko dzisiaj puściłam przodem, a o zdrówko będę walczyć, bo jest mi niezbędne ...do końca Obrazek
Dobrej niedzieli i wspaniałego tygodnia Obrazek

Elżbietko już wychodzisz na prostą Obrazek winogrona zjadaj a jabłka przechowaj i będzie koniec Obrazek
Słoiki się kończą, ale na bieżąco je opróżniam i i mój M ciągle się dziwi skąd ja jeszcze wyciągam jakieś słoiki Obrazek
Arbuzik rósł w tunelu, bo 3 posadzone w gruncie od razu padły mimo hodowania w skrzyni i już w cieple ale widać coś im nie przypasowało albo ich smak komuś przypasował. W tunelu tez były cały czas problemy, bo ślimaki wyjadały zawiązki a jak jeden powiesiłam to nornica podgryzła korzenie...no kupa nieszczęścia mówię Ci!
Ale smak poznałam i za rok walczyć będę dalej!
Zdjęć niewiele, bo w lesie co wyrwałam grzyba to przypominałam sobie o zdjęciach, a w ogrodzie nie bardzo jest co fotografować...no muszę się przyjrzeć ;:219
Pozdrawiam Ciebie również bardzo serdecznie Obrazek

Irenko rok temu wymieszałam wszystkie resztki chemii jakie miałam i najpierw dokładnie wycięłam zaatakowane gałązki i spaliłam, a potem oprysk. W tym roku niestety niedawno wróciły...wieczorami widzę ćmy latające, a nie mam kiedy zająć się bukszpanami ;:223 Na FB radzą żeby mieszać mospilan i decis i oczywiście bardzo dokładnie opryskać, bo larwy zawijają się w liść i nic ich nie otruje. Są bardzo trudne do wytrucia. Muszę mocno moje stareńkie wielkie bukszpany poobcinać bo podobno odbijają.

Dorotko grzybków trochę przywiozłyśmy w postaci suszu, smażony na maśle do zamrożenia i świeżych na dzisiejsze obiadki. Niestety było sucho i grzyby miały wiele amatorów zarówno tych na dwóch nogach jak i pełzających więc sporo odpadło ;:222 Odpoczęła mi głowa i wnętrze a nogi się rozchodziły...ale bolą! Było nam dobrze Obrazek

No to parę zdjęć z wyjazdu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę Wam pogodnej niedzieli!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Doskonały początek grzybowy zrobiłaś, Marysiu ;:63 Prawdziweczki jak malowane, aż miło popatrzeć ;:138 Takie pyszności można oglądać bez końca. Jedyna uciążliwość jest taka, że nie nadążam z przełykaniem śliny :;230
Żółte aksamitki masz ode mnie, ale powinnaś mieć też takie pomarańczowe. Te pomarańczowe są jeszcze ładniejsze ;:108 Ale moje nie rosną aż takie bardzo wysokaśne. Niektóre mogą mieć około metra, ale większość jest niższa.
Tydzień mnie czeka bardzo pracowity, w związku z tym na działkę niestety nie pojadę. Może w przyszłym tygodniu będę miała mniej pracy? Ale za życzenia dziękuję i Tobie życzę tego samego ;:196 Oczywiście miłego, a nie takiego pracowitego jak mój ;:306
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Gratuluję pięknego zbioru mykologicznego :;230
Przy okazji pytanko ,jak myślisz ile lat można bez szwanku trzymać suszone, dobrze zamknięte grzybki :?:
Miłej i relaksującej niedzieli ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, grzyby dobra rzecz, jednak możliwość leśnego relaksu przebija wszystko, ;:138 nawet jeśli i tam od czasu do czasu trzeba grzbiet pochylić. ;:204 Cieszę się, że odpoczęłaś, mimo że jednocześnie nachodziłaś się. ;:65
Jak wygląda dom po kilkudniowej nieobecności gospodyni, to ja doskonale wiem, ;:108 ale przecież tu nie ma nic do roboty. ;:7
Miałaś rację: nie było za zimno, ale ochłodziło się dość znacznie. Jednak od jutra znowu ma być coraz cieplej, nawet do 28*.
Chciałabym deszczu, bo posadziliśmy borówki, jutro - pojutrze przyjadą cebulki i należałoby je wsadzić, a ziemia twarda jak skała i na deszcz się nie zanosi. ;:222
Zdrowego i spokojnego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu spędziłaś kilka dni przyjemnie w łonie natury i jeszcze w bardzo miłym towarzystwie. Obfite zbiory.
Dzisiaj dostałam propozycję wyjazdu na grzyby za Wadowice, musiałam odmówić, miałam gości. Jakież było moje miłe zaskoczenie kiedy po południu dostałam koszyk grzybów, a tam prawdziwki, podgrzybki brązowe i złociste już się susza.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Marysiu :wit
Piękne zdjęcia i lasu i grzybków ;:333 U mnie tylko pokropiło i dalej susza .
Pozdrawiam serdecznie i idę nadrabiać zaległości ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękny relaks. W lesie jest cudnie.
Cynie to moje ulubione kwiatki, pamiętam z dzieciństwa jak mama rwała do takich malusieńkich wazoników. Arbuza kiedyś wyhodowałam na ,,polu,, , ależ to był smak, tylko mało ;)
Mam orzecha ;:138 Już posadzony, myślę ,że na stałym miejscu - zastanawia mnie jeszcze odległość od granicy działki. Posadziłam 5m od sąsiada, starczy? Szczepiony U11.
Buziaki i serdeczności.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”