Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Mam kilka odmian tzn ok 50 deserówek i nie znajduję ani jednej podobnej ( nie tylko łudząco podobnej ) do tej którą opisuję. Liczyłam na jakieś podpowiedzi,wśród których będę mogła znaleźć te właściwą np. po szczegółach budowy liścia. Przeglądałam opisy wielu odmian i jak na razie nic mi nie pasuje.
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam
Magda
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sprawdzałaś Wostorg Idealnyj? Mocno rośnie, liście omszone, grona podobne do Twojego opisu.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
Tak dla przybliżenia skali problemu identyfikacji w Polsce obecnie uprawiane jest ponad 2000 odmian, a co roku przybywa ( w przybliżeniu) kilkadziesiąt nowych, zarówno z zagranicy jak i z Polski (jest taka akcja na portalu winogrona.org -101 polskich odmian), gdzie koledzy prowadzą selekcję nowych odmian przystosowanych do polskich warunków. Dlatego zidentyfikować odmianę jest bardzo trudno i każda dodatkowa informacja daje większe prawdopodobieństwo ustalenia co jest posadzone.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
To ja może zadam łatwiejsze pytanie ;)
W latach 80 odmiana była do kupienia w Polsce (szkółka chyba na Opolszczyźnie), winogrona białe, drobne. Dojrzewają w sierpniu/początkiem września. W nazwie występuje "f16", zło się tego nie ima, ani mróz, posmaku paskudnego też niema, w czasie zjadania trochę przeszkadza brak kwasów lub zbyt duża zawartość cukru
Sam szukałem ale znalazłem tylko RF 16 i ma mieć średniej wielkości jagody co nie bardzo pasuje.
W latach 80 odmiana była do kupienia w Polsce (szkółka chyba na Opolszczyźnie), winogrona białe, drobne. Dojrzewają w sierpniu/początkiem września. W nazwie występuje "f16", zło się tego nie ima, ani mróz, posmaku paskudnego też niema, w czasie zjadania trochę przeszkadza brak kwasów lub zbyt duża zawartość cukru
Sam szukałem ale znalazłem tylko RF 16 i ma mieć średniej wielkości jagody co nie bardzo pasuje.
-
- 100p
- Od: 15 wrz 2013, o 13:42
Jak jest w nazwie RF -16 to prawdopodobnie chodzi o węgierską odmianę Refren (jeszcze jest podobna Reform RF -48, małe owoce, smak pomarańczy a potem tak słodki, że aż mdły ) .
Wrzuć w wyszukiwarkę hasło: "winorośl Refren" i sobie porównaj fotki i opisy. Sprzedawcy często podpicują swoje opisy i napiszą "owoce średnie", bo kto kupi odmianę jak byłoby napisane "owoce małe" (Jednak Refrena RF -16 nie miałem, więc tylko sugeruję)
Wrzuć w wyszukiwarkę hasło: "winorośl Refren" i sobie porównaj fotki i opisy. Sprzedawcy często podpicują swoje opisy i napiszą "owoce średnie", bo kto kupi odmianę jak byłoby napisane "owoce małe" (Jednak Refrena RF -16 nie miałem, więc tylko sugeruję)
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Witam
Mam do Was pytanie-zagadkę Jakiej odmiany jest moja winorośl?? W smaku naprawdę dobre; słodkie (a nawet bardzo, bo ja maksymalnie zjem dwa-trzy średnie gronka), soczyste, nie ma takiej twardej galaretki, po prostu rozpływa się, a pestki i skórka łatwo odchodzą od miąższu. Jest to starsza winorośl, bo jak się wprowadziliśmy 9 lat temu już tu rosła, a pień ma naprawdę ładny, a niektóre "konary" już uschły i się odłamały. Dojrzewa w zależności od pogody i roku od połowy sierpnia. W tym roku właśnie w drugim tygodniu sierpnia już powoli dojrzewało (pojedyncze owoce), a normalnie dojrzałe było około 25 sierpnia. W tej chwili jeszcze troszkę zostało na krzewie, ale już się kończy. Jeśli będą potrzebne jeszcze jakieś informacje, to oczywiście pytajcie
Liście dostały jakichś przebarwień, ale normalnie są soczyście zielone.
To zdjęcie z lipca (jeszcze niedojrzałe) chyba największe grono w tym roku.
Pozdrawiam
Mam do Was pytanie-zagadkę Jakiej odmiany jest moja winorośl?? W smaku naprawdę dobre; słodkie (a nawet bardzo, bo ja maksymalnie zjem dwa-trzy średnie gronka), soczyste, nie ma takiej twardej galaretki, po prostu rozpływa się, a pestki i skórka łatwo odchodzą od miąższu. Jest to starsza winorośl, bo jak się wprowadziliśmy 9 lat temu już tu rosła, a pień ma naprawdę ładny, a niektóre "konary" już uschły i się odłamały. Dojrzewa w zależności od pogody i roku od połowy sierpnia. W tym roku właśnie w drugim tygodniu sierpnia już powoli dojrzewało (pojedyncze owoce), a normalnie dojrzałe było około 25 sierpnia. W tej chwili jeszcze troszkę zostało na krzewie, ale już się kończy. Jeśli będą potrzebne jeszcze jakieś informacje, to oczywiście pytajcie
Pozdrawiam
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Podobne do Kristaly.
Pisałem wyżej, że istotny jest wygląd liści. Jeżeli ktoś chce, by mu pomagać w identyfikacji, powinien przyłożyć się do fotografii typowych liści. Najlepiej zerwać liść, wyprostować i zrobić dokładne zdjęcia z obydwu stron. Najlepszy efekt daje skanowanie liści. Liście są płaskie, więc bez problemu zmieszczą się w każdym skanerze.
Pisałem wyżej, że istotny jest wygląd liści. Jeżeli ktoś chce, by mu pomagać w identyfikacji, powinien przyłożyć się do fotografii typowych liści. Najlepiej zerwać liść, wyprostować i zrobić dokładne zdjęcia z obydwu stron. Najlepszy efekt daje skanowanie liści. Liście są płaskie, więc bez problemu zmieszczą się w każdym skanerze.
-
- 100p
Na Kristaly to chyba za długie grono z fotki. Może porównaj w internecie z fotkami (owoce, kształt liści, koronki) odmiany Seyval Blanc. Przebarwieniami liści się zbytnio nie sugeruj, bo to sprawa jesieni albo nieprzyswajania niektórych pierwiastków.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Szczerze mówiąc moja winorośl podobna jest do obydwu powyżej Sam nie wiem... a co do tego grona z ostatniego zdjęcia, to jest ono bardzo długie i rozbudowane porównując do innych gron Zresztą widać to, kiedy spojrzy się na grona w misce.
Jutro wstawię zdjęcia liści.
Jutro wstawię zdjęcia liści.
-
- 100p
Niestety nie jest łatwo rozpoznać odmiany, bo jest ich zbyt wiele. Ostatecznie jak się pozna swój krzew i zobaczy się taki u innych i tam spróbuje owoców i przyjrzy szczegółom to wtedy dopiero można nabrać jakiejś pewności.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
W nazwie było F16, ale czy R to już nie wiem.sajko71 pisze:Jak jest w nazwie RF -16
Gdzie sprawdzić kiedy wprowadzono rf16 do sprzedaży ?
-
- ZBANOWANY
- Od: 14 cze 2016, o 12:00
Vostorg Idealny w.g opisu u p. Piątka:malopolanin pisze: Tytuł: Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Sprawdzałaś Wostorg Idealnyj? Mocno rośnie, liście omszone, grona podobne do Twojego opisu.
Miąższ ścisły, chrupiący - u mnie miękki, soczysty
Kolor jasny, biały z rumieńcem - u mnie trawiastozielony, nawet u bardzo dojrzałych owoców( wtedy z rumieńcem)
Wielkość jagód 5-6,5g - moje 2 x większe.
Większość deserówek ma jagody chrupiące lub mięsiste - chyba takie są preferencje konsumentów
oraz jasny zielono-żółty lub złocisty kolor - klient kupuje oczami.
Dlatego uważam, że podałam cechy najbardziej istotne dla identyfikacji, takich odmian nie ma wiele ( no ja nie kojarzę żadnej )
Pozdrawiam Magda
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2015, o 11:36
To wygląda jak znana kiedyś i dość popularna odmiana 'Aurora' czyli Seibel 5279.--julian-- pisze:Witam
Pozdrawiam