Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Witaj Marysiu,jeszcze cudowności kwitną Ci w ogrodzie ,nawet karczochy zdążyły ,u mnie krzaczory olbrzymie i nic kwiatuszków ,żeby myszy ich nie zjadły to byłyby na rok następny ,u mnie podlało w nocy i do południa a po południu nawet słoneczko wyszło i jest na polu fajnie ,ukisiliśmy dzisiaj kapustę ,tak myślę ,czy zrobić dżemik z czarnych winogron czy może nam już nie potrzebny ;:306 ,dyń jest dużo ,jak to przerobić to nie wiem ,no i fasolki " Piękny Jaś "taka ilość której nigdy nie było,zbieram te młodziutkie strączki zielone na pyszne zupki ,ale ile zdążyło przerosnąć i zawiązało sznury dużych nasion wewnątrz strączków,to chyba całą zimę nie odrobię się od łuskania i innych robót a tak się wydaje,że już kończymy z plonami ,pozdrawiam i miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Marysiu!

Ale ciekawa ta Leycesteria .Nie znam tej roślinki :oops:
Róże wciąż ładne.
Śliczna ta biała dalia.Ja czysto białej jeszcze nie mam.
Taka biaława z lekkim różem.
Marcinki teraz wchodzą w swoj najpiękniejszy czas.Chyba masz sporo odmian ?/
Ja ze 4.Ale chyba wystarczy.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Oj taaaak... zdecydowanie czuć ten śnieg w górach. Szczególnie popołudniem odczuwałam takie podmuchy chłodu.
Marysiu, a co robiłaś z piwgowca? Ja tylko naleweczkę, kiedyś (ale to z pigwy) zrobiłam taką konfiturkę do herbatki, ale nie miała jakiegoś rewelacyjnego smaku... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu..nie ma co martwić się na zapas ( wtorek )..może nie będzie tak żle ;:173 póki co widzę że kolorki u ciebie jeszcze są choćby bardzo ładne marcinki, to ich czas :D . Co do różyczki Westerland mnie też wkurza, im niżej tnę tym wyżej rośnie ;:oj . Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Piękne marcinki , oglądania nigdy dość. ;:3
Róże mam wrażenie lepiej kwitną teraz niż w te upały, gdy się paliły.
Z ''Westerlandem'' mam to samo, wypuścił długie baty z pączkami na końcu ;:oj
W ogóle sporo róż takie baty mimo suszy wypuściło, mogą zmarznąć i się nie rozwinąć.
Musze popatrzeć, jak wygląda kwitnący ciemiężyk.
U nas przyszło zimno arktyczne a jeszcze w piątek do nocy w krótkich gatkach chodziłam ;:224
Pozdrawiam gorąco i miłej niedzieli bez skłonów życzę ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, za info dzięki. ;:180
Twoja Leycesteria ma kwiatki różowe, czy tak schowane, że ich nie widać na fotce? :roll: Moja kwitnie bielutkimi kwiatuszkami, które tworzą kontrast z purpurowymi kłosami. Jednak nasion w tym roku się nie doczekam, nie zdążą dojrzeć. ;:124

U mnie 'Novalis' zachowuje się w tym roku dokładnie tak samo jak Twoja 'Westerland'. ;:108 Ze stosunkowo niewysokiej rośliny wystrzeliły długaśne łodygi, na wierzchołkach których rozwijają się kolejne kwiaty, ale ja ich z dołu nie widzę, muszę włazić na drabinę. ;:306

Dalie i u mnie teraz najładniej kwitną, największą ilością kwiecia, ;:63 aż żal je eksmitować z rabaty. ;:174 Bielutką też mam i z niej zbieram nasiona, bo choć obiecałam sobie ograniczenie jednorocznych, to jednak ze dwie dalijki mieć muszę. :tan

Moje chryzantemy też jeszcze zapączkowane. Czekam na ich kwiatki. Zapewne bliżej Zaduszek błysną swoją urodą. ;:32

Dobrego tygodnia bez przymrozków życzę i pomyślnych wizyt w wiadomych przybytkach. Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś marcinki teraz górują bo to ich czas.
Dzięki za zdjęcia z grzybobrania ..jak obiecałam tak i przyszłam. ;:162
A arbuza będę próbowała w przyszłym roku wysiać choć nie mam foliaka...i chyba już wiem, w którym miejscu. :!:
Teraz mnie natchnęło....na miejscu likwidowanej rabaty pomidorowej.
Dzięki wielkie. ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Mokro, zimno, wieje a orzechy lecą bezlitośnie...znowu wszystko na raz! Kwiaty połamane szczególnie te wybujałe. Uległam mojemu M i pergolę nie wmurowałam tylko wbiłam...dzisiaj co chwilę walczyłam z walącą się pergolą i niestety niewiele mogłam, bo cała oblepiona powojnikami. Nie wiem czy mogę je krótko przyciąć i umocować pergolę ...bezsilność i złość ;:223

Ewciu tak w górach śnieg i do mnie zawiewa mroźnie, nad ranem ma być 3 st ;:oj Niestety u mnie niewiele kwitnie a co kwitło teraz leży. Jedynie marcinki ratują sytuację i pojedyncze róże :wink: Dziękuję! ZdrówkaObrazek

Martusiu ja dzisiaj zerwałam winogrona, bo się sypią i nastawiliśmy winko, dżemik nie bardzo mi smakował. Pół dnia zbierałam orzechy...pół salonu to pojemniki z orzechami. Mieliśmy zapalić w kominku, ale chyba dopiero jutro rozpalimy, bo po tylu skłonach sił brakło ;:oj Po nocnej wichurze i deszczu szłam po dywanie orzechowym. Ogród znowu smutny bo mocny wiatr narobił sporo szkód. Mogę wymienić fasolkę na orzechy i ja będę łupać strąki, a Ty orzeszki :lol: Dynie też chętnie przyjmę, ale na razie muszę podratować zdrowie.
Pozdrawiam i ściskam ;:4 Obrazek

Aniu Leycesterię trzeba okrywać na zimę, ale i tak odrasta od zera. Jednak w tym roku wyrósł spory krzak i obsypany kwiatami. Mogę Ci posłać nasiona, bo zawiązała a ładnie z nich kiełkuje.
Dalia biała to jedyna która przetrwała wszystkie przeciwności losu, nie wiem czy inne karpy przeżyły, ale nie zakwitły ;:131
O tak mam sporo odmian marcinków, bo kiedyś pies przekopał mi róg z marcinkami i jak przeczytały to forumki to wysłały mi kilka odmian ;:167 Część przywiozłam z podróży po Kielecczyźnie ;:333

Basiu My szczególnie czujemy jak sypnie w górach, od razu łeb zimny wiatr urywa ;:202 Z pigwowca głównie robię pigwówkę, natomiast owoce wyjęte z pigwówki kiedyś zmiksowałam i dałam do rogalików i powiem że było to pyszne nadzienie ;:306 Do herbatki u mnie tez nie chcieli pić ;:185

Zuziu nie martwię się ale wizyta jest konieczna, podejrzewam że trzeba będzie dalej szukać...zobaczymy!
Róża już w lecie kwitła pod koniec takimi batami i dlatego naprawdę krótko przycięłam i niestety wyrosła tak samo i widać to jej uroda! Pozdrawiam Obrazek

Agnieszko marcinki mnie cieszą, bo są dowodem na sympatię gości wątku...zawsze jak na nie patrzę pysk mi się śmieje Obrazek
Moje róże niestety co deszcz to tracą na urodzie, a pada co parę dni. Westerland nic sobie z tego nie robi. Nie zmarzną na pewno ;:185
Pozbierałam nasiona ciemiężyka Obrazek
Ty w krótkich gatkach, a ja w koszulce na ramiączkach, a dzisiaj polar i ciepła kamizelka ;:223
Skłonów było tysiące ale co tam orzeszki są pyszne, a orzechowce jeszcze pyszniejsze ...Ściskam ;:4

Lucynko Tak moja Leycesteria jest różowa ale mam siewki ze swoich nasion i mają białe końcówki. Nasiona będę miała z tej różowej to jakby co mogę posłać!
Widać róże o tej porze tak mają! Z tej pełnej dalii zbierasz nasiona??? moja chyba ich nie będzie miała. Kiedyś miałam super nasiona dalii pojedynczych prześlicznych ale potem nie zawiązały a starsze nie wykiełkowały i przepadły. Nigdzie w sprzedaży podobnych nie widziałam.
Chryzantemy pewnie niedługo rozkwitną, bo jeszcze ma być ocieplenie...chociaż one reagują na długość dnia.
Dziękuję...dziękuję ;:168 Życzę jeszcze cieplutkich dni i zdrówka Obrazek

Elżbietko nie będzie rabatki pomidorowej??? likwidujesz pomidorki u siebie czy tylko je przeniesiesz?
Widziałam na forum arbuzy na agrotkaninie w gruncie pięknie owocujące ;:333
Pięknisia ma kulecki Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ogród pełen jeszcze kwiecia , marcinki pięknie kwitną a u mnie ani jeden kwiatuszek nie pokazał się.
Masz czym cieszyć, nawet ptaszki melodię dla Ciebie grają ,choć w jednej tonacji :)
A wszystko wynagradza Ci widok z okna na piękne pola. ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Może to nie jest czas na cięcie powojników. Jeśli to są wielkokwiatowe kwitnące na zeszłorocznych pędach to pozbawisz się wiosennego kwitnienia
Gdyby to był lipiec to namawiałabym Cię na cięcie, bo po moim po raz pierwszy drugi raz zakwitł mi Omoshiro
Znaczy się, trzeba ciąć
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,mrozu chyba szybko nie będzie to dynie zaczekają na Ciebie na dyniowisku ,znowu będzie duży zbiór i znowu przeróbki,winogrona jeszcze nie wszystkie zebrałam ,chociaż zajadamy się nimi prawie codziennie ,piszę prawie ,bo nieraz nie ma kiedy i nie ma kto ich uciąć do jedzenia ;:306 ,ale są wyjątkowo pyszne ,winka nie ma kto u nas zrobić ,ja już czasowo nie wyrabiam ,chociaż by się człowiek napił zdrowego swojego winka ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Wszystkim ogrody posmutniały po wietrze. :(
Z orzechami u nas podobnie, sprzedawać będę chyba :lol:
Ale myślę, że jeszcze będzie ładnie i może bez mrozu się uda.
A wiesz ,że ja mam jeszcze dwie dalie pojedyncze z nasion od Ciebie :D
Mogła bym nasiona zebrać, ale nie wiem czy dojrzeją bo ciągle obrywałam.
Jak by co mogę podzielić karpy.
Z kolorem jakieś dziwa się działy, był trochę inny i jak by się trochę pokrzyżował, teraz pomarańcz z żółtym. Z Twoich nasion wyrosły różne pojedyncze dalie, ale sporo karp straciłam przez te parę lat.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam!

Dalej wieje i zimno, ale słonko się przedziera!

Misiu specjalnie sadziłam różne rośliny, żeby mieć kolorki od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Niby jesienią ogród liśćmi się maluje ale jednak fiolety, biel i róż marcinków dodaje wesołości. Ptaszki odlatują...i dobrze bo wczoraj wiatr strącił jedną budkę...trzeba wyremontować żeby po zimie miały gdzie sikorki wychowywać młode.
Widok na pola z okna mam dopiero jak spadną liście, wcześniej muszę się pofatygować na koniec ogrodu ;:65
Miło,że mimo zmęczenia wpadłaś ;:196

Gosiu zdaję sobie sprawę ale boję się że wiatr w końcu wyrwie powojniki z korzeniami i to będzie jeszcze gorsze :wink: Tym bardziej że znowu wieje, ziemia mokra grząska to łatwo wywraca ciężką od siebie i powojników pergolę. Na szczęście jeden powojnik botaniczny a Alionuska nie czepia się i raczej ją przywiązuje. Dzisiejszy dzień zadecyduje.

Martuś jak masz chęć na domowe winko to Marek na pewno chętnie przywiezie, bo przecież to jego przetwory, ale do tej pory nie zdradzałaś chęci w ogóle do picia a co dopiero winka ;:304 Ja chodzę do kurnika to po drodze codziennie ścinam porcję winogron i zjadamy a M głównie obrabia te tarasowe. U mnie jutro w prognozie o 6 rano 1 st. to przymrozek murowany jak się prognoza sprawdzi ;:215 A dynie chwycone nawet takim mrozem szybko się psują, a miejsca w zamrażarkach nie ma ;:185 Pozdrawiam ;:196

Agnieszko pamiętam jak na wsi ku mojemu zgorszeni rolnicy opowiadali że orzechów było dużo aż nimi palili w piecu. Dla mnie orzech włoski jest tak wykwintny, że aż świąteczny. ;:219 Ucieszyłaś mnie tymi daliami! proszę pozwól dojrzeć nasionom ;:180 Moje wytwarzały tak marne karpy że nie przetrwały nigdy zimy! zresztą nie mam dobrych warunków do przechowywania. Kochałam te dalie pająki, ale raz przyszedł przymrozek 5 września i nie zabrałam żadnych nasion. No i koniec. Tak one się krzyżują ja też to zauważyłam ;:219
Ile ja karp straciłam i to nie tylko w piwnicy ale w mojej zimnej glinie! jednego roku jak większość lało wykopałam jesienią karpy z małymi kiełkami i nie przetrwały zimy ;:222

Dobrego dnia...trzymajcie się cieplutko!

p.s. oj niedobrze właśnie czytam ....
Do Polski napływa bardzo zimna masa powietrza, jest to jeden z najzimniejszych możliwych napływów. Jest to powietrze pochodzenia arktycznego, ale o właściwościach powietrza polarnomorskiego chłodnego. Więcej skąd się wziął ten ziąb: https://www.facebook.com/meteoprognoza/ ... tn__=-UC-R ?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zapraszam do kolejnej części Wiejskiego ogrodu, który znajdziecie :arrow: tutaj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”