Kolekcje Floriana cz.2
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.2
Przybliżysz może informacje o daliach miododajnych? Zaprosiłabym więcej takich do siebie.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Ostatnia dalia Hapet Allerei też jest śliczna i oczywiście roztrzepaniec .Florianie czy Cafe weźmiesz zaraz po wykopaniu czy dopiero wiosną na razie jeszcze niczego nie wykopuję niech sobie siedzą w ziemi .Brat był zadowolony z biegu Silesia i poprawił swój wynik był happy
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florku
Z moich obserwacji wynika ,że pszczoły lubią większość georginii.
Pojedyncze najbardziej, ale te napakowane płatkami, które na koniec pokazują pylniki też
Oj problem jest już z tymi , które mam, upychanie do przechowania itp.
Kilka by się przydało dokupić to fakt
Ta Gretka piękna, ale wydaje mi się ,że powinno być ''Gretchen'' Stara odmiana prawda
Słyszałam o maratonie, brałeś Florku udział
Z moich obserwacji wynika ,że pszczoły lubią większość georginii.
Pojedyncze najbardziej, ale te napakowane płatkami, które na koniec pokazują pylniki też
Oj problem jest już z tymi , które mam, upychanie do przechowania itp.
Kilka by się przydało dokupić to fakt
Ta Gretka piękna, ale wydaje mi się ,że powinno być ''Gretchen'' Stara odmiana prawda
Słyszałam o maratonie, brałeś Florku udział
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Anido, już Pelagia odpowiedziała; to przede wszystkim dalie anemonowe i ich warianty, np. kołnierzykowe, storczykowe itp. Ale również inne dalie, które pokazują środki.
Ta dalia ładnie utrzymuje pełność ale z czasem i ona otwiera swoje podwoje dla pszczół:
Kolejna dalia kulista:
Jadziu, cieszę się z osiągnięć biegowych Twojego brata
Miałem do Ciebie pisać w sprawie 'Cafe au Lait'. Otóż dostałem pokaźną karpę w ub. tygodniu więc nie będę Cię o nią męczył. Ale dzięki, że pamiętałaś
Skoro podobała Ci się dalia 'Hapet Allerei' to dla Ciebie kolejna balka:
A ta ma podobną kolorystykę co 'Hapet Allerei':
Agnieszko tak, powinno być 'Gretchen'. To niemiecka odmiana z 1992 roku więc nie taka stara.
No tak, fascynacja daliami a nawet miejsce na ich sadzenie to może okazać się za mało, by z sukcesem uprawiać dalie. Przechowywanie jest kluczową sprawą.
Tak, większość dalii pokazuje środek więc nadaje się dla pszczół. Ale my raczej obrywamy kwiaty pełne pokazujące środek.
Mega kula, czyli dekoracyjna ale również zachowująca kulisty kształt:
Kolejna gwiazda, która zadowoli tych, którzy chcą mieć duże kwiaty dalii na małym krzaku:
Ta dalia ładnie utrzymuje pełność ale z czasem i ona otwiera swoje podwoje dla pszczół:
Kolejna dalia kulista:
Jadziu, cieszę się z osiągnięć biegowych Twojego brata
Miałem do Ciebie pisać w sprawie 'Cafe au Lait'. Otóż dostałem pokaźną karpę w ub. tygodniu więc nie będę Cię o nią męczył. Ale dzięki, że pamiętałaś
Skoro podobała Ci się dalia 'Hapet Allerei' to dla Ciebie kolejna balka:
A ta ma podobną kolorystykę co 'Hapet Allerei':
Agnieszko tak, powinno być 'Gretchen'. To niemiecka odmiana z 1992 roku więc nie taka stara.
No tak, fascynacja daliami a nawet miejsce na ich sadzenie to może okazać się za mało, by z sukcesem uprawiać dalie. Przechowywanie jest kluczową sprawą.
Tak, większość dalii pokazuje środek więc nadaje się dla pszczół. Ale my raczej obrywamy kwiaty pełne pokazujące środek.
Mega kula, czyli dekoracyjna ale również zachowująca kulisty kształt:
Kolejna gwiazda, która zadowoli tych, którzy chcą mieć duże kwiaty dalii na małym krzaku:
- JAKUCH
Cudne wszystkie dalie no cóż dalej będę je u Ciebie podziwiać, bo na więcej miejsca nie starcza a i gleba przepuszczalna nie pozwala na wiele.Musiałabym nawieźć gliny tylko skąd, a nie wiem na jak długo starczy sił na ogrodowanie ,bo kręgosłup coraz bardziej doskwiera
- Florian Silesia
Jadziu, podziwiaj do woli! Każdy ma jakieś ograniczenia - metrażowe, glebowe czy związane z wiekiem, siłami, brakiem czasu, miejsca do przechowywania itd. Ja też nie mogę mieć wszystkiego, czy to w temacie dalii czy ogólnie - kwiatów.
Pogoda nas rozpieszcza, ponoć mamy najcieplejszy październik od 100 lat! Dalie więc kwitną przepięknie!
Dziś same nowości. Nawet nie sądziłem, że dalie potrafią mnie jeszcze tak zaskoczyć!
Ta kulista niemal mnie zniewoliła!:
Ta nieco przypomina 'Gitt's Atention' ale jest jeszcze piękniejsza!
Od tej bije niezwykły blask!
Ta przebiła moje dotychczasowe dalie kaktusowe doskonałą symetrią, zwinięciem i wywinięciem płatków
Pogoda nas rozpieszcza, ponoć mamy najcieplejszy październik od 100 lat! Dalie więc kwitną przepięknie!
Dziś same nowości. Nawet nie sądziłem, że dalie potrafią mnie jeszcze tak zaskoczyć!
Ta kulista niemal mnie zniewoliła!:
Ta nieco przypomina 'Gitt's Atention' ale jest jeszcze piękniejsza!
Od tej bije niezwykły blask!
Ta przebiła moje dotychczasowe dalie kaktusowe doskonałą symetrią, zwinięciem i wywinięciem płatków
Martina niesamowita I kształt i kolorystyka. Wysoka? A kwiaty jak duże?
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florku
''Martina'' jest rzeczywiście wyjątkowa.
Czy te wielkie, ciężkie kule trzymają się podczas deszczu, czy musisz podwiązywać
Mam taką nn. wielkości talerzyka do ciasta i pochyla kwiaty przeważnie na dół.
Czy Erna Czołg to stara odmiana Bardzo wdzięczna.
''Martina'' jest rzeczywiście wyjątkowa.
Czy te wielkie, ciężkie kule trzymają się podczas deszczu, czy musisz podwiązywać
Mam taką nn. wielkości talerzyka do ciasta i pochyla kwiaty przeważnie na dół.
Czy Erna Czołg to stara odmiana Bardzo wdzięczna.
- Florian Silesia
Kasiu tak, 'Martina' jest wyjątkowa! Wg mnie to dalia kulista o średnicy kwiatu 7-10cm. Wysokość mogę podać tylko wg katalogu, bo moja późno sadzona nie wyrosła - 90cm.
A to inna piękność tegoroczna:
Dalia niewielka ale urocza z kategorii - dalie grzybieniaste:
Agnieszko tak, duże kule kwiatów pod wpływem deszczu czasem łamią się. Wszystko zależy od grubości łodygi. Mam odmiany, nawet o niedużych kwiatach, które notorycznie łamią się.
'Erna Panzer' to nowa odmiana z 2005 roku, a nazwa to niemieckie imię i nazwisko.
O rok starsza jest inna dalia, która przybyła do nas z Kanady:
Trochę trwało dokładne ustalenie nazwy tej dalii, bo podobnych jest wiele:
A to inna piękność tegoroczna:
Dalia niewielka ale urocza z kategorii - dalie grzybieniaste:
Agnieszko tak, duże kule kwiatów pod wpływem deszczu czasem łamią się. Wszystko zależy od grubości łodygi. Mam odmiany, nawet o niedużych kwiatach, które notorycznie łamią się.
'Erna Panzer' to nowa odmiana z 2005 roku, a nazwa to niemieckie imię i nazwisko.
O rok starsza jest inna dalia, która przybyła do nas z Kanady:
Trochę trwało dokładne ustalenie nazwy tej dalii, bo podobnych jest wiele:
- JAKUCH
Znów dałeś pokaz ślicznotek szczególnie Martina i Mas Angora tym razem podbiły moje serce.Cudne są te chryzantemy które dostałam od Ciebie robią furorę
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Dalia Erna Panzer jest piękna i faktycznie bije od niej blask ... ten żółty kolor wychodzi jakby z jej wnętrza .
Hapet Greeneye w kolorze lila-róż śliczna i kształt taki zgrabny.
Czy kwitnie ta ode mnie niska pomarańczowo-żółta z czerwonymi cieniami na końcach rozwijających się płatków?
Pozdrawiam i długiej bez przymrozków jesieni życzę abyś spokojnie mógł wejść w czas wykopków.
Hapet Greeneye w kolorze lila-róż śliczna i kształt taki zgrabny.
Czy kwitnie ta ode mnie niska pomarańczowo-żółta z czerwonymi cieniami na końcach rozwijających się płatków?
Pozdrawiam i długiej bez przymrozków jesieni życzę abyś spokojnie mógł wejść w czas wykopków.
- Florian Silesia
Jadziu, bardzo się cieszę, że chryzantema (dana, o ile pamiętam, przez przypadek) ma się tak dobrze i cieszy swoim kwitnieniem
Tak, 'Martina' i 'Mas Angora' to perełki, które trafiły do mnie w tym roku.
A to kolejna tegoroczna nowość, która cieszy oczy:
Ta odmiana nowością nie jest ale co roku mnie zachwyca!
Krysiu tak, 'Erna Panzer' świeci jak żaróweczka! Dalia niska od Ciebie zakwitła dopiero teraz w październiku i właśnie wczoraj zrobiłem jej fotkę. Nie wiem, czy prawidłowo się wybarwiła i moje wcześniejsze podejrzenia, jaka to odmiana, nie sprawdziły się:
Ta dalia też zakwitła dopiero teraz i od razu podbiła moje serce!
Niesamowite widoki są teraz, kiedy dalie mieszają się z astrami!
Tak, 'Martina' i 'Mas Angora' to perełki, które trafiły do mnie w tym roku.
A to kolejna tegoroczna nowość, która cieszy oczy:
Ta odmiana nowością nie jest ale co roku mnie zachwyca!
Krysiu tak, 'Erna Panzer' świeci jak żaróweczka! Dalia niska od Ciebie zakwitła dopiero teraz w październiku i właśnie wczoraj zrobiłem jej fotkę. Nie wiem, czy prawidłowo się wybarwiła i moje wcześniejsze podejrzenia, jaka to odmiana, nie sprawdziły się:
Ta dalia też zakwitła dopiero teraz i od razu podbiła moje serce!
Niesamowite widoki są teraz, kiedy dalie mieszają się z astrami!
- JAKUCH
Rzeczywiście cudne widoczki ,a ta ostatnia dalia cudeńko Hans Auinger zakochana od pierwszego spojrzenia Dla takiej znalazłabym jeszcze miejsce .Florianie dałeś tylko nie wiedziałeś jaka to będzie, a jest przepiękna oczywiście chryzantema