Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aspidistra wyniosła,żelazne liście,(Aspidistra elatior)
To normalne zjawisko, znaczy się że warunki uprawy są odpowiednie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta

W jakim tempie rosną Wasze aspidistry?
Teorię znam: że wolno. Ale moja po przesadzeniu (do doniczki przepisowo większej o 2-3 cm) w miesiąc rozrosła bryłę korzeniową tak, że już wyłazi dołem, a do tego puściła cztery kły ? czyli podwoiła liczbę swoich liści

Stoi pod oknem dachowym od strony północnej, w sumie fajnie jej tam światło pada z góry na całą roślinę.
I gdzie ja jej większe lokum znajdę

Kłączę wyrazy szacunku,
Asia
Asia
- norbert76
Przecież zawsze możesz rozsadzić na dwie doniczki.
U mnie tempo skokowe czasami stoi w miejscu, a potem rusza z dwoma, trzema liśćmi.
U mnie tempo skokowe czasami stoi w miejscu, a potem rusza z dwoma, trzema liśćmi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 9 mar 2018, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja bym ziemi nie dosypywała, szczególnie przed rozwinięciem się nowych liści. Moje Milky Way też mają kłacza częściowo na wierzu i chyba tak powinno być
Jak z irysami 

I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- norbert76
Podnieś delikatnie do góry i nasyp pod spód, będzie ok.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2021, o 10:24
zielonkawa11
Napisałaś, że chcesz dosypać ziemi palmowej do aspidistry - niestety palmowa ziemia chyba nie jest kwaśna tylko zasadowa, a aspidistry to kwiaty leśne (było już wspomniane we wcześniejszych komentarzach, że mają dużo wspólnego z konwaliami) i lubią podłoże kwaśne.
A teraz przechodzę do rzeczy.
Od roku albo i dłużej jestem zakochana w tej roślinie. Miała ją kiedyś moja mama - gdy ją zobaczyłam u kogoś na Podlasiu, wróciły wspomnienia i zapragnęłam jej bardzo mocno. Została mi podarowana.
Oczywiście mało wtedy jeszcze o niej wiedziałam i zaraz rozsadziłam - teraz wiem, że musi mieć ciasno w korzeniach, bo to ją pobudza do wypuszczania nowych liści. Obecnie posiadany egzemplarz wypuszcza 4 liście jednocześnie. Mam już 3 odmiany: aspidistra elatior, aspidistra elatior variegata i milky way. Poluję od dłuższego czasu na aspidistrę asahi. Jest jeszcze aspidistra elatior zebra i prawdopodobnie jeszcze kilka odmian.
Ich ceny obecnie poszły niesamowicie w górę - można powiedzieć, że to rośliny kolekcjonerskie.
Bardzo mi zależy na odmianie asahi - chcę obstawić mój pokój lasem tych roślin, a mieszkanie mam zachodnie, szczególnie ciemne zimą - dla nich odpowiednie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników aspidistry i mam nadzieję, że ten wątek będzie się nadal rozrastał (nieco szybciej niż aspidistra
)
Napisałaś, że chcesz dosypać ziemi palmowej do aspidistry - niestety palmowa ziemia chyba nie jest kwaśna tylko zasadowa, a aspidistry to kwiaty leśne (było już wspomniane we wcześniejszych komentarzach, że mają dużo wspólnego z konwaliami) i lubią podłoże kwaśne.
A teraz przechodzę do rzeczy.
Od roku albo i dłużej jestem zakochana w tej roślinie. Miała ją kiedyś moja mama - gdy ją zobaczyłam u kogoś na Podlasiu, wróciły wspomnienia i zapragnęłam jej bardzo mocno. Została mi podarowana.

Ich ceny obecnie poszły niesamowicie w górę - można powiedzieć, że to rośliny kolekcjonerskie.
Bardzo mi zależy na odmianie asahi - chcę obstawić mój pokój lasem tych roślin, a mieszkanie mam zachodnie, szczególnie ciemne zimą - dla nich odpowiednie.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników aspidistry i mam nadzieję, że ten wątek będzie się nadal rozrastał (nieco szybciej niż aspidistra

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, o 21:02 przez norbert76, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zmoderowano - nie jesteśmy platformą handlową, proszę zapoznać się z regulaminem forum.
Powód: Zmoderowano - nie jesteśmy platformą handlową, proszę zapoznać się z regulaminem forum.
- norbert76
Pozwolę się wtrącić.
Aspidistra preferuje podłoże lekko kwaśne, jak większość roślin tropikalnych, czyli w zakresie 5,5 - 6,5 pH. Kwaśne jest poniżej dolnej wartości.
Podłoże do palm w przypadku jego pH waha się w zależności od producenta, od 5,5 do 7 pH, więc nie można jednoznacznie stwierdzić że każda ziemia do palm będzie lekko zasadowa.
Jeszcze w kwestii nazewnictwa, jako że jesteśmy forum ogrodniczym:
Aspidistra eliator to gatunek, nie odmiana.
'Asahi', 'Milky way' to są odmiany tego gatunku.
Aspidistra preferuje podłoże lekko kwaśne, jak większość roślin tropikalnych, czyli w zakresie 5,5 - 6,5 pH. Kwaśne jest poniżej dolnej wartości.
Podłoże do palm w przypadku jego pH waha się w zależności od producenta, od 5,5 do 7 pH, więc nie można jednoznacznie stwierdzić że każda ziemia do palm będzie lekko zasadowa.
Jeszcze w kwestii nazewnictwa, jako że jesteśmy forum ogrodniczym:
Aspidistra eliator to gatunek, nie odmiana.
'Asahi', 'Milky way' to są odmiany tego gatunku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
norbert76
Dziękuję za sprostowanie moich błędów.
Wiem, że wiele muszę się jeszcze nauczyć - to moja nowa pasja.
Nigdzie nie znalazłam jak dotąd dobrze uregulowanej wiedzy na temat tych roślin - czytałam przypadkowo znalezione artykuły.
Na pewno jeszcze wiele błędów popełnię
pozdrawiam
Dziękuję za sprostowanie moich błędów.
Wiem, że wiele muszę się jeszcze nauczyć - to moja nowa pasja.
Nigdzie nie znalazłam jak dotąd dobrze uregulowanej wiedzy na temat tych roślin - czytałam przypadkowo znalezione artykuły.
Na pewno jeszcze wiele błędów popełnię

pozdrawiam
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Ja mam tylko jedną, aspidistrę variegatę (na razie) i bardzo ją lubię
. To prawda, dawniej były chyba w każdym domu, jak i sansewierie. Ceny faktycznie ostatnio poszybowały w kosmos i nie jest to mały wydatek. Moja też poczuła wiosnę i puszcza trzy liście. 

- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
Znalazłam dość bogaty tekst o aspidistrach i o sposobach ich rozmnażania. Skopiowałam fragment o rozmnażaniu z liścia.
Cytat z tłumaczeniem z języka rosyjskiego:
"Wybierz najlepszy liść, odetnij go bez łodygi, ale z grubym mięsistym guzkiem.
Wysuszyć liść. Weź butelkę z szerokimi dnem.
Wlej wodę na dno. Umieść liść w butelce.
Przykryj pokrywką, napełnij pokrywkę parafiną lub przykryj plasteliną. Umieść butelkę w ciepłym miejscu z oświetleniem. Kiedy korzenie wyrosną na liściu, posadź je do pojemnika z liściastą glebą.
Jeśli liść nie daje korzeni i jest zgniły, wyjmij liść, pokrój go na zdrową część. Umieść liść z powrotem w butelce ze świeżą wodą".
https://valenteshop.ru/aspidistra-vysok ... usloviyah/
Nie bardzo rozumiem po co suszyć liść - może ktoś coś wie na ten temat?
Na pewno spróbuję.
Cytat z tłumaczeniem z języka rosyjskiego:
"Wybierz najlepszy liść, odetnij go bez łodygi, ale z grubym mięsistym guzkiem.
Wysuszyć liść. Weź butelkę z szerokimi dnem.
Wlej wodę na dno. Umieść liść w butelce.
Przykryj pokrywką, napełnij pokrywkę parafiną lub przykryj plasteliną. Umieść butelkę w ciepłym miejscu z oświetleniem. Kiedy korzenie wyrosną na liściu, posadź je do pojemnika z liściastą glebą.
Jeśli liść nie daje korzeni i jest zgniły, wyjmij liść, pokrój go na zdrową część. Umieść liść z powrotem w butelce ze świeżą wodą".
https://valenteshop.ru/aspidistra-vysok ... usloviyah/
Nie bardzo rozumiem po co suszyć liść - może ktoś coś wie na ten temat?
Na pewno spróbuję.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 sie 2018, o 19:20
Myślę, że trzeba lekko obsuszyć miejsce cięcia, żeby zmniejszyć ryzyko gnicia.
- kalojola
- 0p - Nowonarodzony
SAWA
To możliwe - czyli podobnie tak, jak postępuje się z sukulentami.
Dziękuję za podpowiedź.
To możliwe - czyli podobnie tak, jak postępuje się z sukulentami.
Dziękuję za podpowiedź.
witam,
od jakiegoś miesiąca posiadam tą zacną roślinkę i chciałbym zasięgnąć języka odnośnie plamki, która była w momencie zakupu rośliny (internetowego) i przez ten czas delikatnie się rozrosła. Mowa tutaj o zdjęciu nr 1 i stanie obecnym na zdjęciu nr 2. Poza tym jednym przypadkiem inne liście są ok. Jeden jeszcze może ma delikatnie zasuszony czubek (zdj. 3). Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co to może być? Roślinę dotychczas raz podlałem ze względu na ówczesne chłodne warunki pogodowe. Podłoża nie wymieniałem, ale jest dosyć sypkie, nie wiem jaki to dokładnie typ, ale różni się od standardowego producenckiego dlatego uznałem, że winno być ok.

od jakiegoś miesiąca posiadam tą zacną roślinkę i chciałbym zasięgnąć języka odnośnie plamki, która była w momencie zakupu rośliny (internetowego) i przez ten czas delikatnie się rozrosła. Mowa tutaj o zdjęciu nr 1 i stanie obecnym na zdjęciu nr 2. Poza tym jednym przypadkiem inne liście są ok. Jeden jeszcze może ma delikatnie zasuszony czubek (zdj. 3). Czy jest ktoś w stanie powiedzieć co to może być? Roślinę dotychczas raz podlałem ze względu na ówczesne chłodne warunki pogodowe. Podłoża nie wymieniałem, ale jest dosyć sypkie, nie wiem jaki to dokładnie typ, ale różni się od standardowego producenckiego dlatego uznałem, że winno być ok.

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Nie jestem w stanie otworzyć tych fotek, ale u mnie się zdarza że jakiś liść usycha, ale wtedy wychodzi nowy
, kwiaty kupione powinno się przesadzić, bo przeważnie rosną w podłożu produkcyjnym, ale ja nieraz takie przesadzanie przeciągam, czekam na natchnienie ;)