IDENTYFIKACJA :Jaka to odmiana jabłka?Identyfikacja wg. owoców

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie to jabłko ?

Post »

Ma może ktoś pomysł, co to może być za odmiana? 2 lata wstecz pokazywałem bardzo mocno zdrobniałe jej owoce i opisywałem je tutaj to te pierwsze tutaj bardzo dojrzałe w marcu 2017. W tym roku wyhodowałem jabłuszka takie. Cały czas to jest ta sama odmiana, tyle tylko że jabłka wyrośnięte, owoce są kulisto spłaszczone, albo stożkowate, rumieniec ładny prążkowany pokrywa często cały owoc zlewając się jedną całość. Kielich zamknięty, albo pół otwarty, zagłębienie kielichowe dość specyficzne, bo płytkie. Skórka w tej chwili zaczyna robić się tłustawa w dotyku, ale nie tak jak Jonathan, który też ładnie obrodził :) Dodam, że drzewo dość łatwo się zagęszcza, a krótkopędy nie są za bardzo żywotne, gdyż 5 lat i zamierają, niestety negatywna dla mnie cecha, to to, że jabłoń wiąże też pąki kwiatowe na szczycie jednorocznych długopędów, przez co zacienie gałązki poniżej. Mam wrażenie, że to jakiś starszej generacji wynalazek czysto towarowy, zresztą rośnie zdrowo, parcha raczej nie łapie, od mączniaka też wolna. Na początku myślałem, że to mogło leżeć nie opodal Aachener Hausapfel, ale skąd wziął by się u mnie taki zabytek :roll:
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
koniczyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 31 maja 2017, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam jabłoń, posadzoną ok. 5 lat temu, nawet trudno powiedzieć o niej - jabłoń, bo to tylko cienki patyk i ze dwie zwieszające się gałęzie. W tym roku pierwszy raz owocuje, ma 8 jabłek, na tyle cieżkich, że jedna z głązek, mimo że była podparta, złamała się na wietrze.
Jabłka są średniej wielkości, okrągłe, ciut spłaszczone, twarde jak kamień, wyraźnie słodkie, soczyste, z gruszkowym posmakiem. Miąższ jest zielonkawo-żółty.
Czy to Szampion? A może jakaś np. Jaderniczka Morawska, albo co ;:oj
(mam listę odmian (stare odmiany), które kupowałam, więc wiem, czym to nie może być :D )

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rubina masz na tej liście?
koniczyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Rubina tam nie ma :wink:
To może być np.:
Topaz, Katia, Delicates, Reneta Sudecka, Pepina Ribstona, Pepina Lineusza, Jederniczka Morawska, Grahama Jubileuszowe, Piękna z Rept, Szampion.
Wykluczyłam Kantówkę Gdańską (nie ma kantów :twisted: ), Kardynalskie Promieniste, James Grieve.
Hiro20
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 paź 2018, o 14:59

Identyfikacja Jabłoni

Post »

Witam bardzo bym prosił kogoś o pomoc w identyfikacji tej jabłoni. Ma bardzo soczysty miąsz jest słodka i w srodku takie przezroczyste. Z góry dziekuje za udzieloną mi pomoc ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Re: Jakie to jabłko, jaka jabłoń?

Post »

Hiro ja obstawiał bym na Starkinga.
To i owo opuncjowo Marcina
Izych
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2017, o 19:20

Post »

Witam,
3 lata temu kupiliśmy ogródek działkowy. Rośnie na niej późna jabłoń. Chciałbym wiedzieć co to za odmiana. Jabłka są smaczne , słodkie i twarde.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Izych idared
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37

Post »

koniczyna pisze:Rubina tam nie ma :wink:
To może być np.:
Topaz, Katia, Delicates, Reneta Sudecka, Pepina Ribstona, Pepina Lineusza, Jederniczka Morawska, Grahama Jubileuszowe, Piękna z Rept, Szampion.
Wykluczyłam Kantówkę Gdańską (nie ma kantów :twisted: ), Kardynalskie Promieniste, James Grieve.
Na Szampiona nie pasują kolory i może też kształt, bo powinna być beczka, nie jest to Delikates ani James Grieve, te owoce jako dojrzałe mają miękki miąższ.
Może Topaz skoro gruszkowy posmak?
koniczyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję, szukacz :wink:
Poczytałam o Topazie i zgadzam się z Twoją sugestią.
Topaz pasuje jak ulał - jabłuszka lekko spłaszczone, bardzo soczyste i smaczne, bez parcha, a drzewko rośnie powolutku, taki mikrus :D
Izych
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 cze 2017, o 19:20

Post »

jagusia111 dziękuję
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Witam. Proszę o identyfikację jabłek ze zdjęć. Miały być Mutsu ale chyba za żółte. Możliwe, że to Golden Delicious
??

Obrazek

Obrazek

Obrazek
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37

Post »

Ten rok jest wyjątkowo ciepły i niemiarodajny. Z tego co czytałem Mutsu trzeba zrywać przed całkowitym dojrzeniem jeśli ma być przechowane. Za rok będziesz miał lepszą możliwość identyfikacji.
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Dzisiaj jedząc to jabłko zauważyłem, że jest miękkie i coraz bardziej się przekonuje, że jest to Kosztela.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Kosztela nie należy do miękkich odmian. Jej owoce są twarde.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”