Ma może ktoś pomysł, co to może być za odmiana? 2 lata wstecz pokazywałem bardzo mocno zdrobniałe jej owoce i opisywałem je
tutaj to te pierwsze
tutaj bardzo dojrzałe w marcu 2017. W tym roku wyhodowałem jabłuszka takie. Cały czas to jest ta sama odmiana, tyle tylko że jabłka wyrośnięte, owoce są kulisto spłaszczone, albo stożkowate, rumieniec ładny prążkowany pokrywa często cały owoc zlewając się jedną całość. Kielich zamknięty, albo pół otwarty, zagłębienie kielichowe dość specyficzne, bo płytkie. Skórka w tej chwili zaczyna robić się tłustawa w dotyku, ale nie tak jak Jonathan, który też ładnie obrodził

Dodam, że drzewo dość łatwo się zagęszcza, a krótkopędy nie są za bardzo żywotne, gdyż 5 lat i zamierają, niestety negatywna dla mnie cecha, to to, że jabłoń wiąże też pąki kwiatowe na szczycie jednorocznych długopędów, przez co zacienie gałązki poniżej. Mam wrażenie, że to jakiś starszej generacji wynalazek czysto towarowy, zresztą rośnie zdrowo, parcha raczej nie łapie, od mączniaka też wolna. Na początku myślałem, że to mogło leżeć nie opodal Aachener Hausapfel, ale skąd wziął by się u mnie taki zabytek