Identyfikacja kaktusów i sukulentów cz. 7
- renata_22
- 200p
- Od: 25 mar 2010, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 7
Pozdrawiam Renata ...
Doniczkowce w przeglądzie...
Doniczkowce w przeglądzie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Gymnocalycium baldianum
2. Jakaś Mammillaria, trochę napompowana zbyt żyznym podłożem i mam kłopot jaki to dokładnie gatunek.
3. Polaskia chichipe
2. Jakaś Mammillaria, trochę napompowana zbyt żyznym podłożem i mam kłopot jaki to dokładnie gatunek.
3. Polaskia chichipe
-
Pierwsze moje skojarzenie gdy zobaczyłem ją już pierwszy raz było takie, że to Mammillaria hahniana tylko trochę różniąca się od typowych przez to że jest napompowana. I nadal wydaje mi się, że to właśnie ona, zobaczysz jeszcze po kwiatach gdy na wiosnę zakwitnie, ale ja bym właśnie w ten gatunek celował.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To raczej nie jest hahniana, akurat ją mam (chyba, że jest tak duża różnica w wyglądzie poszczególnych egzemplarzy), ale na pewno jakaś mammilaria, może polythele?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki, no to czekam aż zakwitnie (chciałabym by już zakwitła a tu tyyyle jeszcze czekania do wiosny/lata ).
-
Norbercie , hahniany są bardzo zmienne , od prawie całkiem łysych aż do bardzo mocno owłosionych, tak że mogłyby tworzyć fryzury może to być jakiś podgatunek hahniany , natomiast myślę że różnice w wyglądzie w dużej mierze wynikają z tego , ze roślina raczej nie rosła wcześniej przy pełnym dostępie do słońca. Przy bezpośrednim słonku mammillaria ta tworzy dłuższe włoski oraz znacznie więcej wełny między brodawkami. Co do polythele , wydaje mi się że to nie ten pokrój rośliny , polythele rośnie bardziej w słupek ( szczególnie bez bezpośredniego słońca ) oraz ciernie nie te. Gdy ta mammillaria dostanie odpowiednie podłoże oraz więcej słońca powinna zrobić się bardziej zwarta , kompaktowa, wytworzyć więcej wełny i bardziej upodobnić do typu. Istnieje oczywiście prawdopodobieństwo że oboje się mylimy i jest to coś innego , np.klissingiana jest dość podobna do hahniany. Zdecydowanie kwiaty dużo tu powiedzą.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za odpowiedź.norbert76 pisze:Wygląda mi na Adromischus caryophyllaceus, ale głowy nie dam.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
No i wpadłam jak śliwka w kompot - wybrałam się po doniczki a prócz tego ... kolejne kaktusy do identyfikacji:
ten sam w przybliżeniu
I kolejny
z góry:
Coś mi się wydaje, że jutro może będą jeszcze dwa kolejne, bo w innym sklepie wpadły mi w oko, ale zaczął lać deszcz i już się nie wracałam a poza tym chciałam przemyśleć sprawę czy na początek przypadkiem nie za dużo biorę na siebie (ale jeśli się zdecyduję na nie, no i będą jeszcze na mnie tam czekały, to będą już ostatnie...tak myślę).
ten sam w przybliżeniu
I kolejny
z góry:
Coś mi się wydaje, że jutro może będą jeszcze dwa kolejne, bo w innym sklepie wpadły mi w oko, ale zaczął lać deszcz i już się nie wracałam a poza tym chciałam przemyśleć sprawę czy na początek przypadkiem nie za dużo biorę na siebie (ale jeśli się zdecyduję na nie, no i będą jeszcze na mnie tam czekały, to będą już ostatnie...tak myślę).
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drugi to Echinopsis subdenudata a "wacik" to pewnie jakiś oreocereus.
Dzięki za identyfikację. Czyli ten pierwszy (owłosiony) rośnie kolumnowo? I zapytam jeszcze, czy jak niektóre kolumnowce zakwita dopiero po wielu latach? (ten mój jest jeszcze malutki).