Fikusy, kamelia i parę innych
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fikusy, kamelia i parę innych
Witajcie kochani po bardzo długiej przerwie. Ostatnie miesiące były koszmarnie zakręcone, na FO brakło mi już czasu. Mam nadzieję, że teraz powoli nadrobię zaległości i u siebie w wątkach, i u Was.
Eryku - witaj u mnie. Dziękuję za miłe słowa. Co do drenażu, to był ok, ale obfite opady jednak zaszkodziły. Fuksja się jednak pozbierała, nabrała sił do końca sezonu, a teraz już jest schowana na zimowanie. Mam nadzieję, że wiosną obudzi się bez problemów.
Basiu - tak jak napisałam wyżej, powinna dać radę. Przed przeniesieniem na zimowanie nabrała sił.
Moniko - niewiele z nimi robię. Wszystko wg wskazówek ze strony Adrianica.
Grażyno - najprawdopodobniej tak było. Ale już jest ok.
Arkadiuszu - dziękuję.
Marto - to chyba tylko przelanie było. Odbiła. Myślę, że na wiosnę ruszy.
Basiu - oj rozrosły się...
A teraz nadrabiam ostatni tydzień lipca. Tak, lipca...
Najpierw fuksje.
'Clair de Lune'
'Santa Lucia'
'Golden Anniversary'
'Tamara Balyasnikova'
NN. Drugie kwitnienie.
Azaliowe drzewko.
Begonia 'Albo-picta'.
Kwiatuszków miała niewiele, ale były.
Clerodendrum prospero urosło całkiem ładnie.
Eryku - witaj u mnie. Dziękuję za miłe słowa. Co do drenażu, to był ok, ale obfite opady jednak zaszkodziły. Fuksja się jednak pozbierała, nabrała sił do końca sezonu, a teraz już jest schowana na zimowanie. Mam nadzieję, że wiosną obudzi się bez problemów.
Basiu - tak jak napisałam wyżej, powinna dać radę. Przed przeniesieniem na zimowanie nabrała sił.
Moniko - niewiele z nimi robię. Wszystko wg wskazówek ze strony Adrianica.
Grażyno - najprawdopodobniej tak było. Ale już jest ok.
Arkadiuszu - dziękuję.
Marto - to chyba tylko przelanie było. Odbiła. Myślę, że na wiosnę ruszy.
Basiu - oj rozrosły się...
A teraz nadrabiam ostatni tydzień lipca. Tak, lipca...
Najpierw fuksje.
'Clair de Lune'
'Santa Lucia'
'Golden Anniversary'
'Tamara Balyasnikova'
NN. Drugie kwitnienie.
Azaliowe drzewko.
Begonia 'Albo-picta'.
Kwiatuszków miała niewiele, ale były.
Clerodendrum prospero urosło całkiem ładnie.
Trzy miesiące wakacji w roślinnym wątku sobie zrobiłaś , na szczęście można było podziwać Twoje cudne rękodzieło i piękne zdjęcia w drugim wątku.
Masz wspaniałą kolekcję fuksji, na czele z Clair de Lune' .
Masz wspaniałą kolekcję fuksji, na czele z Clair de Lune' .
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaległości duże, rośliny ładne. Aż szkoda, że tak rzadko pokazywane...
Bardzo lubię fuksje a Twoje robią wrażenie. Podobają mi się!
No i azalia - Twoja "sztandarowa" roślina z którą Cię najbardziej kojarzę - ładna i coraz to ładniejsza.
Bardzo lubię fuksje a Twoje robią wrażenie. Podobają mi się!
No i azalia - Twoja "sztandarowa" roślina z którą Cię najbardziej kojarzę - ładna i coraz to ładniejsza.
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie piękne, cieszę się że ta zalana fuksja odbija, super!
Moje fuksje ciągle na zewnątrz, na zimę idą do szklarni:)
Moje fuksje ciągle na zewnątrz, na zimę idą do szklarni:)
- Pelidea
Basiu - ja wiem? Wakacje to są od pracy. A tej akurat miałam nadmiar. Bardzo mi brakowało FO. A jeśli chodzi o kwiaty i ogród, to starczało mi tylko na tyle czasu, by wszystko utrzymać przy życiu.
Henryku - dziękuję. Fuksji będzie jeszcze strasznie dużo. Dały popis w tym roku.
Eryku - też się cieszę. U mnie fuksje już na zimowisku, w garażu. Marzę o szklarni...
Sierpień minął zdecydowanie pod znakiem fuksji. Kwitły na potęgę. Zdjęć mam dużo, podzielę je na dwa posty.
'Tamara Balyasnikova'. Pięknie się rozrosła i kwitła bardzo długo. To zdjęcie jest z 1.08.
A to zrobiłam tydzień później.
Tu pięknie widać, jak zmienia się z czasem kolor kwiatów. Od ciemnego fioletu do bordo.
'Van Eijk Bello' - w sumie ciężko powiedzieć ile razy kwitła. Właściwie bez przerwy.
'Rohees New Millenium' - kwiaty na początku, prawie czarne. Takie podobają mi się najbardziej.
I to jak jaśnieją z czasem.
Od lewej: 'Clair de Lune', 'Sea Shell', 'Santa Lucia'. W przyszłym roku muszę wymyślić jakąś półkę, aby je lepiej wyeksponować.
I wiszące. Od lewej: 'Blue Veil', 'Golden Anniversary', 'Ann G.', 'Blue Angel', 'Antarctica'.
'Golden Anniversary'
'Blue Veil'
'Ann G.'
Henryku - dziękuję. Fuksji będzie jeszcze strasznie dużo. Dały popis w tym roku.
Eryku - też się cieszę. U mnie fuksje już na zimowisku, w garażu. Marzę o szklarni...
Sierpień minął zdecydowanie pod znakiem fuksji. Kwitły na potęgę. Zdjęć mam dużo, podzielę je na dwa posty.
'Tamara Balyasnikova'. Pięknie się rozrosła i kwitła bardzo długo. To zdjęcie jest z 1.08.
A to zrobiłam tydzień później.
Tu pięknie widać, jak zmienia się z czasem kolor kwiatów. Od ciemnego fioletu do bordo.
'Van Eijk Bello' - w sumie ciężko powiedzieć ile razy kwitła. Właściwie bez przerwy.
'Rohees New Millenium' - kwiaty na początku, prawie czarne. Takie podobają mi się najbardziej.
I to jak jaśnieją z czasem.
Od lewej: 'Clair de Lune', 'Sea Shell', 'Santa Lucia'. W przyszłym roku muszę wymyślić jakąś półkę, aby je lepiej wyeksponować.
I wiszące. Od lewej: 'Blue Veil', 'Golden Anniversary', 'Ann G.', 'Blue Angel', 'Antarctica'.
'Golden Anniversary'
'Blue Veil'
'Ann G.'
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Joanno dziękuję Ci za tą piękne fuksje i wspomnienie lata. Przyćmiłaś szarość dzisiejszego jesiennego dnia
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ale Ty masz tych fuksji Joasiu,a każda ma inny kolor kwiatka i wszystkie ładnie kwitną.
- Pelidea
Marto - cieszę się. U mnie dziś też jakiś koszmar za oknem, włącznie z gradem i deszczem ze śniegiem na dokładkę.
Marianie - to jeszcze nie wszystkie. Nieco mi odbiło na ich punkcie.
Sierpniowych fuksji część druga.
'Rijs' od forumowej Moniki. Kwiaty ma maleńkie, ale większe niż moje pozostałe miniaturki.
'Calverley'. Mam wrażenie, że w tym roku kwiaty były bardziej purpurowe niż fioletowe.
'White Marshmallow', drugie kwitnienie.
'Snow Burner'. W zeszłym roku nie zaszczyciła mnie ani jednym kwiatkiem, w tym również długo kazała czekać na pierwsze pąki. Ale jak już zakwitła...
...to można się było tylko zachwycać. Miała wciąż nowe kwiaty, bardzo duże.
Fuksja z wymiany od forumowej Joanny, przepiękne kolorki.
'Miniature Jewels'
'Radings Inge' - niby miniaturka, a proszę jaki krzaczor. I ile kwiatuszków!
'Straat Futami' - krzak wyrósł ogromny, ale kwitła bardzo oszczędnie. Może w przyszłym roku będzie mieć więcej kwiatów.
'Gouden Nonneke' - kolejne z kolei kwitnienie, chyba trzecie.
I na koniec 'Hawkshead', która zaczęła w połowie sierpnia ładnie odbijać po chorobie.
Marianie - to jeszcze nie wszystkie. Nieco mi odbiło na ich punkcie.
Sierpniowych fuksji część druga.
'Rijs' od forumowej Moniki. Kwiaty ma maleńkie, ale większe niż moje pozostałe miniaturki.
'Calverley'. Mam wrażenie, że w tym roku kwiaty były bardziej purpurowe niż fioletowe.
'White Marshmallow', drugie kwitnienie.
'Snow Burner'. W zeszłym roku nie zaszczyciła mnie ani jednym kwiatkiem, w tym również długo kazała czekać na pierwsze pąki. Ale jak już zakwitła...
...to można się było tylko zachwycać. Miała wciąż nowe kwiaty, bardzo duże.
Fuksja z wymiany od forumowej Joanny, przepiękne kolorki.
'Miniature Jewels'
'Radings Inge' - niby miniaturka, a proszę jaki krzaczor. I ile kwiatuszków!
'Straat Futami' - krzak wyrósł ogromny, ale kwitła bardzo oszczędnie. Może w przyszłym roku będzie mieć więcej kwiatów.
'Gouden Nonneke' - kolejne z kolei kwitnienie, chyba trzecie.
I na koniec 'Hawkshead', która zaczęła w połowie sierpnia ładnie odbijać po chorobie.
-
- 50p
- Od: 13 cze 2018, o 16:27
Wszystkie bardzo ładne, aż zazdroszczę
A co do Hawkshead - to chcesz prowadzić ja jako bonsai ?
A co do Hawkshead - to chcesz prowadzić ja jako bonsai ?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak widzę jesteś prawdziwą miłośniczką fuksji. Chwała Ci za to bo roślinki piękne i dość rzadko spotykane - oczywiście oprócz tych zwykłych które można spotkać wszędzie i wszędzie zakupić.
Twoje prześliczne i są to prawdziwe rarytasy.
Podobają mi się miniaturki ale największe wrażenie zrobiła na mnie ta, a jakże, z największymi kwiatami czyli Snow Burner.
Twoje prześliczne i są to prawdziwe rarytasy.
Podobają mi się miniaturki ale największe wrażenie zrobiła na mnie ta, a jakże, z największymi kwiatami czyli Snow Burner.
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu pięknie prezentuja się Twoje fuksje Super że Hawkshead jednak odbiła, bo piękne ma kwiatki.
Asiu wyczytałam ze Twoje fuksje juz na zimowisku czyli w garazu, czy to oznacza że one u Ciebie juz zakonczyły kwitnienie? Czy Ty je poprzycinałas po przeniesieniu do garażu?
Mam małe doświadczenie z tymi roslinami i dlatego pytam. Moje obecnie jeszcze stoją w domku/szklarni letniej na ogrodzie. Docelowo zimą pójda na strych, ale teraz sa jeszcze w kwiatach, niektóre nawet dość sporo ich mają. I zastanawiam sie co z nimi zrobić
Asiu wyczytałam ze Twoje fuksje juz na zimowisku czyli w garazu, czy to oznacza że one u Ciebie juz zakonczyły kwitnienie? Czy Ty je poprzycinałas po przeniesieniu do garażu?
Mam małe doświadczenie z tymi roslinami i dlatego pytam. Moje obecnie jeszcze stoją w domku/szklarni letniej na ogrodzie. Docelowo zimą pójda na strych, ale teraz sa jeszcze w kwiatach, niektóre nawet dość sporo ich mają. I zastanawiam sie co z nimi zrobić
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Ależ miałaś piękne kwitnienia!
Najbardziej spektakularnie dla mnie to New Millenium ale pozostałe też się odwdzięczyły kwieciem.
W tym roku u mnie było dużo słabiej z kwitnieniem niż w pozostałych latach, wcześnie je zlikwidowałam, Tobie życzę by udało się przetrzymać takie piękności.
Najbardziej spektakularnie dla mnie to New Millenium ale pozostałe też się odwdzięczyły kwieciem.
W tym roku u mnie było dużo słabiej z kwitnieniem niż w pozostałych latach, wcześnie je zlikwidowałam, Tobie życzę by udało się przetrzymać takie piękności.