Tulipany cz.4
Re: Tulipany cz.4
Jakie macie doswiadczenia z Tulipanami Queen of Night? To żywotne tulipany, czy po paru sezonach zanikają?
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie mają się średnio-jakoś specjalnie nie przepadają, ale też ich nie przybywa
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie dzielą się na drobne cebulki, z których tylko szczypiorek rośnie Jedna, czasami dwie nowe cebule i tak trwają, mam je od bardzo dawna, może 15 - 20 lat? Kiedyś nie wybierałam na zimę, teraz wybieram i mam coraz mniej, gdzieś pogubiłam po drodze, może były małe cebulki i wyrzuciłam, może nornice?
Pozdrawiam Eugenia
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Moje doświadczenie jest zgoła odwrotne. Zaczynałem od kilku cebulek a po 4 latach mam kilkadziesiąt.
Pozdrawiam Wojtek
Jakoś szczególnie na powiększaniu kolekcji mi nie zależy, bardziej na tym czy jest to tulipan żywotny czy raczej sezonowy. Z tego co piszecie jest to odmiana raczej żywotna i to mi wystarczy
Dzięki!
Dzięki!
- KochinyAndzi
- 100p
- Od: 9 lut 2017, o 23:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! W tym roku bardzo późno sadziłam tulipany, bo jeszcze w zeszłym tygogniu kończyłam, u nas wczoraj zaczął padać pierwszy deszcz...myślę że się zdążą ukorzenić, nie zapowiadają na razie mrozków. Zastanawiam się czy to będzie miało jakiś wpływ na kwitnienie?
Z wszystkiego robimy sobie jaja.
Pozdrawiam, Andzia.
Pozdrawiam, Andzia.
Mnie zdarzyło się sadzić tulipany w końcu listopada bodajże dwa lata temu i kwitły bez problemu w normalnym dla nich terminie.
Czy nowe odmiany tulipanów co roku kwitną wam tak samo, rozrastają się? Sporo osób twierdzi,że obecnie tulipany są właściwie jednoroczne, w kolejnych latach marnie kwitną lub wcale. Jak to u was wygląda? Pytam gdyż chcę jeszcze zamówić trochę cebulek na promocjach.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
U mnie wygląda to mniej-więcej tak jak to opisałaś? Spora część jeszcze zakwita na drugi rok, niewiele na rok trzeci, a czwartego już nic nie zostaje?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Sporo dziwnych rzeczy jest teraz w internecie na temat "nowych" tulipanów. Jeśli uważacie je za "jednoroczne", to skąd biorą się one w waszych ogrodach? Producenci produkują je na taśmie przy pomocy plasteliny, kleju i styropianu?
Zgodzę się się z grzes993 Z moich obserwacji wynika, że te nowe odmiany bardzo chętnie się dzielą i często na rok następny zamiast kwiatów mam trawkę. Ale niestety za mało nawożę i rzadko nawet po dwóch latach moje cebule osiągają rozmiar taki jak te co kupuję. Może ktoś z hodowców podzieli się doświadczeniem czym i kiedy zasilać cebule, żeby ładnie przyrastały...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Tajników nie zdradzę ale dwukrotnie nawożenie wiosną, oraz dobre przygotowanie gleby jesienią wystarcza. Należy oczywiście zadbać o odchwaszczanie gleby.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Grzes 993 ? Obstawiam, że one wymagają tego, żeby je wykopać, każdą cebulę posadzić osobno do odpowiednio przygotowanego i nawiezionego podłoża, etc? A my byśmy chcieli odmian takich jak te z ogródków naszych babć ? które raz posadzone kwitły co roku lub co dwa lata i kwitną do dziś.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI