Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
-
- 100p
- Od: 22 paź 2017, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szaleniec hobbysta - uprawa roślin cebulowych
Hmmm kilkadziesiąt tysięcy...drobnostka... To efekt na wiosnę pokażesz chyba
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Póki co efekt jest taki:
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/64/e17437278dcabb26med.jpg)
Łącznie posadzone 63 rzędy cebulowych, czyli jakieś 5 kilometrów cebulowego szalenstwa
W międzyczasie stwierdziłem, że zostanie mi troszkę wolnego miejsca i pojechałem do Holandii kupić kilka nowych odmian.
Znalazłem 4 których szukałem już wcześniej: Orca, Shirley, World Expresion oraz mój faworyt na przyszły rok - Huis ten Bosch
Wyczekuję z niecierpliwością wiosny.
Muszę jeszcze rozłożyć ściółkę na całym polu, jednak wstrzymuję się z tym ze względu na utrzymujące się dodatnie temperatury.
A jak Wasze nasadzenia? Skończyliście już, czy ciągle polujecie na wszechobecnych promocjach?
![Obrazek](https://images92.fotosik.pl/64/e17437278dcabb26med.jpg)
Łącznie posadzone 63 rzędy cebulowych, czyli jakieś 5 kilometrów cebulowego szalenstwa
![wybij to sobie ;:14](./images/smiles/martelo.gif)
W międzyczasie stwierdziłem, że zostanie mi troszkę wolnego miejsca i pojechałem do Holandii kupić kilka nowych odmian.
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
![;:303 ;:303](./images/smiles/0clapping.gif)
Wyczekuję z niecierpliwością wiosny.
Muszę jeszcze rozłożyć ściółkę na całym polu, jednak wstrzymuję się z tym ze względu na utrzymujące się dodatnie temperatury.
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
A jak Wasze nasadzenia? Skończyliście już, czy ciągle polujecie na wszechobecnych promocjach?
- Bazyla
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ooooo, kawał dobrej roboty (a dokładnie jak piszesz 5 kilometrów)
Ja posadziłam zaledwie kilkaset cebul i cebulek narcyzów, tulipanów, krokusów, czosnków, lilii. Oczywiście najwięcej tulipanów liliokształtnych, które w tym roku mnie zachwyciły. Szkoda, że się spóźniłam na Twoją wyprzedaż. Może w przyszłym roku mi się uda.
Jeszcze raz wielkii szacun za dobrą robotę i już z niecierpliwością czekam na wiosenne efekty kwitnienia.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![brawo ! ;:138](./images/smiles/clap.gif)
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)
Ja posadziłam zaledwie kilkaset cebul i cebulek narcyzów, tulipanów, krokusów, czosnków, lilii. Oczywiście najwięcej tulipanów liliokształtnych, które w tym roku mnie zachwyciły. Szkoda, że się spóźniłam na Twoją wyprzedaż. Może w przyszłym roku mi się uda.
Jeszcze raz wielkii szacun za dobrą robotę i już z niecierpliwością czekam na wiosenne efekty kwitnienia.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kawał dobrej roboty Grzesiek. W tym sezonie nie zdążyłem z zakupami u Ciebie bo mam gościa w ogrodzie nornice i nie mogę sobie dać z nimi rady a jedzonka w postaci cebul nie chciałem im dać.
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
DOBRYCH cebulek u mnie nigdy nie zabraknie ;)
Ciągle czekam na obniżenie temperatury oraz ściółkowanie.
W drodze na uroczystość Wszystkich Świętych wstąpiłem do b. I skorzystałem z promocji
![Obrazek](https://images89.fotosik.pl/65/8ed43bcb8b378ec7med.jpg)
Strach pomyśleć myśleć bo w drodze powrotnej mam do odwiedzenia 4 sklepy. Będę polował jeszcze na tulipany "Little Beauty", jednak trochę się obawiam, ponieważ nowe opakowania są od innego producenta niż w roku poprzednim.
Ciągle czekam na obniżenie temperatury oraz ściółkowanie.
W drodze na uroczystość Wszystkich Świętych wstąpiłem do b. I skorzystałem z promocji
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Obrazek](https://images89.fotosik.pl/65/8ed43bcb8b378ec7med.jpg)
Strach pomyśleć myśleć bo w drodze powrotnej mam do odwiedzenia 4 sklepy. Będę polował jeszcze na tulipany "Little Beauty", jednak trochę się obawiam, ponieważ nowe opakowania są od innego producenta niż w roku poprzednim.
- ewaidc1198
- 200p
- Od: 21 cze 2006, o 13:11
Przeczytałam cały Twój wątek i podziwiam pracowitość. Jesteś hobbystą , który potwierdza zasadę, że to tylko taka gadka , że sadzi się kilka rzędów
a potem to przechodzi w kilka arów i może więcej jeśli jest miejsce . Każdy z nas zakręconych ogródkowo tak ma
Mam jeszcze pytanie, bo mowa była w Twoim wątku o jakichś czarnych hiacyntach. Zakwitły? Możesz je pokazać ? Jestem bardzo zaciekawiona![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
![punk ;:172](./images/smiles/punk.gif)
Mam jeszcze pytanie, bo mowa była w Twoim wątku o jakichś czarnych hiacyntach. Zakwitły? Możesz je pokazać ? Jestem bardzo zaciekawiona
Wykazujesz moc w dążeniu do efektu. Kawał pola pięknie utrzymane i użytkowane . Chcę zobaczyć to pole w trakcie kwitnienia kwiatów . Wiele się dowiedziałam czytając Twój watek. W przyszłym roku będę chyba tylko oglądała cudze ogrody . Moje lilie i korony tuż, tuż przed kwitnieniem . Nie wiem co się dzieje .
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
Skończyło się na 170 sztukach Tarda. Myślałem, że upoluję jeszcze Little Beauty ale niestety nigdzie nie znalazlem.
@ewaidc: "czarne" hiacynty owszem zakwitły bardzo ładnie ale były w tym roku zdziesiątkowane przez choroby, dlatego zdecydowalismy się na rozmnożenie całości kosztem sprzedazy. Zdjęcia miałem na laptopie który odmówił posłuszeństwa dlatego trzeba poczekać co najmniej do przeszłego roku.
Anna: zapraszam do oglądania ogrodu na żywo![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Cały czas sciółkujemy pole. Pogoda piękna, aż zbyt piekna. Do posadzenia jeszcze jakiś tysiąc hiacyntów "wycinanych" latem, które dadzą życie kolejnemu pokoleniu kwiatów.
@ewaidc: "czarne" hiacynty owszem zakwitły bardzo ładnie ale były w tym roku zdziesiątkowane przez choroby, dlatego zdecydowalismy się na rozmnożenie całości kosztem sprzedazy. Zdjęcia miałem na laptopie który odmówił posłuszeństwa dlatego trzeba poczekać co najmniej do przeszłego roku.
Anna: zapraszam do oglądania ogrodu na żywo
Cały czas sciółkujemy pole. Pogoda piękna, aż zbyt piekna. Do posadzenia jeszcze jakiś tysiąc hiacyntów "wycinanych" latem, które dadzą życie kolejnemu pokoleniu kwiatów.
- ewaidc1198
- 200p
Grzesiu ! Czy na 19 str wątku na ósmym zdjęciu ta ciemna plama to te czarne hiacynty, to ich kolor ?
U nas w B...ach są teraz wyprzedaże cebul i w O...I też kupiłam ciekawe .
U nas w B...ach są teraz wyprzedaże cebul i w O...I też kupiłam ciekawe .
Można jeszcze sadzić cebule? Chce zamówić tulipany, krokusy, narcyzy i lilie azjatyckie. Ceny kuszą ale czy warto, nie jest za późno?
- ewaidc1198
- 200p
Ja właśnie dzisiaj sadziłam i jeszcze mam spory zapasik na poniedziałek. Póki ciepło i nie zapowiadają mrozów i ziemia nie jest zmarznięta to moim zdaniem jeszcze się spokojnie ukorzenią, a o to przecież tylko chodzi. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Tulipany Little beauty w internecie można kupić za 1.38 ( 5szt). wszystko teraz jest bardzo tanie krokusy 10 szt za mniej niż 1 zł.
ewaidc1198 Raz kozie śmierć
zamówiłam kolejne cebulki ![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
ewaidc1198 Raz kozie śmierć
![super ;:333](./images/smiles/thumbsup.gif)
- grzes993
- 200p
- Kontakt:
@ewaidc1198: tak, ta "czarna plama" to hiacynty Dark Dimension.
@lucyna78: jasne, przy takich temperaturach śmiało można jeszcze sadzić cebulki, spokojnie zdążą się ukorzenić do zimy.
Ja nie zamawiam żadnych cebulek od niesprawdzonych producentów, wg. mnie polski rynek jest bardzo zepsuty.
@lucyna78: jasne, przy takich temperaturach śmiało można jeszcze sadzić cebulki, spokojnie zdążą się ukorzenić do zimy.
Ja nie zamawiam żadnych cebulek od niesprawdzonych producentów, wg. mnie polski rynek jest bardzo zepsuty.