Płaskla, łosie rogi (Platycerium) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Płaskla, łosie rogi (Platycerium )- pielęgnacja, uprawa
Stoi w pokoju, gdzie są dwa okna - południowo-zachodnie. Mam szafkę koło okna, na której mogłabym postawić roślinę, ale paradoksalnie tam jest bardziej zacienione.
Stoi co prawda na kominku, ale nie był on używany tej zimy.
Stoi co prawda na kominku, ale nie był on używany tej zimy.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Platycerium potrzebuje jasnego stanowiska, czyli tuż przy oknie. Najlepiej go byłyby powiesić jak u mnie albo postawić na kwietniku, jak u Łukasza strona wcześniej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tam się tak wiesza bo jest tak przyjęte, co nie znaczy ze tak powinno się robić. Można tak zrobić i u nas, ale trzeba pilnować wilgotności podłoża pod liśćmi płonnymi żeby nie wyschło za szybko.gogolewm pisze:widziałam na wielu zagranicznych stronach że powinno się je wieszać na desce cedrowej lub kawałku kory (tak jak występują w naturze)
Ja niedawno za kilka zł kupiłem P. bifurcatum i umieściłem 2 rośliny oderwane z gromadki roślin w doniczce na kawałku drewna. Reszta została w doniczce.
Od ubiegłego roku od wiosny mam P. grande i te rośnie w płaskiej donicy. Niestety liść który wyrósł jesienią jest znacznie mniejszy niż ten który wyrósł w pełni lata, przez co roślina nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Poza tym mam skłonność do przelewania - a tego Plaskle nie lubią - więc dodatkowo roślina miała niełatwo ze mną.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Dzień dobry wszyzstkim,
Mam pytanie, co może jej dolegać, i jak jej pomóc?
dziękuję z góry
Mam pytanie, co może jej dolegać, i jak jej pomóc?
dziękuję z góry
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może być zalana (albo przesuszona, ale to zwykle widać na pierwszy rzut oka na podłoże). Wyciągnij ją z ziemi, obejrzyj korzenie, obetnij to, co martwe, przesadź do świeżego podłoża... może się uda.
Chyba, że to nie zalanie oczywiście.
Chyba, że to nie zalanie oczywiście.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
- norbert76
Prędzej zalane. Łosie rogi znoszą niezbyt długie przesuszenie podłoża.
Napisz lepiej o warunkach uprawy i w jakim rosną podłożu. Choć z tego co widzę jest to zwykła ziemia i to nawet uniwersalna... Do tego zbyt częste podlewanie i ciemne stanowisko na półce.
To są epifity, najlepszym podłożem jest podłoże storczykowe z niewielką domieszką ziemi do paproci.
Obstawiam, że roślina raczej już nie do uratowania, choć wszystko zależy w jakim stanie są korzenie.
Napisz lepiej o warunkach uprawy i w jakim rosną podłożu. Choć z tego co widzę jest to zwykła ziemia i to nawet uniwersalna... Do tego zbyt częste podlewanie i ciemne stanowisko na półce.
To są epifity, najlepszym podłożem jest podłoże storczykowe z niewielką domieszką ziemi do paproci.
Obstawiam, że roślina raczej już nie do uratowania, choć wszystko zależy w jakim stanie są korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję, spróbuję ją jeszcze przesadzić.
- norbert76
Wszystko zależy od stanu korzeni, jeśli będą mocno uszkodzone możesz już nie uratować rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Super! Ja muszę w końcu swoje przesadzić, ale raczej wiosną, niż teraz.
- norbert76
A jak długo przesuszałeś? U mnie liście płonne (te przy ziemi), też robią się dość szybko brązowe - taka cecha tych paproci. Mimo wszystko może też zacznij częściej teraz namaczać/podlewać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta