Hydroponika - przydatne porady
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hydroponika - przydatne porady
rena77, nie chciałabym, żeby wkład stał na korzeniach.Storczyki mają dość grube korzenie, ale co z delikatnymi innych roślin? Jeśli się ułamią, to dopiero zaczną gnić. Wydaje mi się, że powietrze dochodzi do korzeni przez keramzyt. Zresztą trzeba zaglądać, czy pożywka nie wyparowała
Gaheri oglądałam na alle..te książki, za 25 zł z wysyłką można brać, ale inni sprzedawcy poszaleli z cenami.
---25 lip 2018, o 14:11----
W książce jest taki obrazek
Gaheri oglądałam na alle..te książki, za 25 zł z wysyłką można brać, ale inni sprzedawcy poszaleli z cenami.
---25 lip 2018, o 14:11----
W książce jest taki obrazek
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dobrym rozwiązaniem są też osłonki storczykowe - one w dnie mają "ucięty" stożek. I na nim można "oprzeć" wkład. Zrobię zdjęcie takiej osłonce i wkleję.
U mnie połączenie: doniczki przezroczystej dla storczyka i osłonki storczykowej jako komplet do hydroponiki bardzo dobrze zdaje egzamin.
U mnie połączenie: doniczki przezroczystej dla storczyka i osłonki storczykowej jako komplet do hydroponiki bardzo dobrze zdaje egzamin.
-
Pojechałam dziś z działki do domu podlać kwiaty. Urwałam dwie sadzonki pandana i zabrałam głupio rosnącą trzykrotkę. W sklepie kupiłam miseczki (0,60zł) i z domu wzięłam osłonki (kupione w leroy po 2,65).
W miseczce wypaliłam grubym gwoździem dziurki
Jedna sadzonka będzie w hydro, druga w ziemi. Ciekawe, która lepiej będzie rosła.
Pocięta część trzykrotki
Nie wiem, czemu fotosik miesza
Pandan siedzi w działkowej osłonce, wkład opiera się na brzegu, a jego dno jest 3 cm nad dnem osłonki.
W miseczce wypaliłam grubym gwoździem dziurki
Jedna sadzonka będzie w hydro, druga w ziemi. Ciekawe, która lepiej będzie rosła.
Pocięta część trzykrotki
Nie wiem, czemu fotosik miesza
Pandan siedzi w działkowej osłonce, wkład opiera się na brzegu, a jego dno jest 3 cm nad dnem osłonki.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 wrz 2009, o 13:25
Potrzebuję porady, startuję z moim pierwszym projektem hydroponiki.
Skonstruowałem naczynie i za tydzień / dwa mam zamiar w nim posadzić pierwszych gości - epipremnum złociste.
Tyle że przeglądając różne tematy o tym zagadnieniu mam coraz więcej wątpliwości czy to ma szanse zadziałać.
Otóż moje naczynie ma dość mały koszyk na keramzyt - 5cm średnicy.
Pójdą tam ukorzenione małe sadzonki ale za jakiś czas o ile to wszystko zadziała nie wiem czy te koszyczki wystarczą.
Generalnie to wygląda tak jak obcięte na rysunku:
Większy koszyk nie wejdzie bo do dna zostaje aktualnie jakieś 3-4cm
Koszyk siedzi pasownie i nie powinna roślina wypaść jednak bardziej sie obawiam o to czy ilośc keramzytu powinna być większa?
Jak się dobiera wielkość doniczki / ilośc keramzytu do rosliny w hydro?
Skonstruowałem naczynie i za tydzień / dwa mam zamiar w nim posadzić pierwszych gości - epipremnum złociste.
Tyle że przeglądając różne tematy o tym zagadnieniu mam coraz więcej wątpliwości czy to ma szanse zadziałać.
Otóż moje naczynie ma dość mały koszyk na keramzyt - 5cm średnicy.
Pójdą tam ukorzenione małe sadzonki ale za jakiś czas o ile to wszystko zadziała nie wiem czy te koszyczki wystarczą.
Generalnie to wygląda tak jak obcięte na rysunku:
Większy koszyk nie wejdzie bo do dna zostaje aktualnie jakieś 3-4cm
Koszyk siedzi pasownie i nie powinna roślina wypaść jednak bardziej sie obawiam o to czy ilośc keramzytu powinna być większa?
Jak się dobiera wielkość doniczki / ilośc keramzytu do rosliny w hydro?
-
Wg mnie taki koszyk o średnicy 5 cm mógłby być dla jednej sadzonki. Zawsze dopasowuję wielkość wkładu do ilości sadzonek, które chcę w jednym pojemniku hodować i do docelowej wielkości rośliny. Epipremnum wytwarza sporą masę zielonego i nie wiem, czy taki pojemniczek utrzyma ją. No i czy korzenie się zmieszczą - nie wiem.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
A co oprócz storczyków hodujecie z sukcesem metodą hydro?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
Hoje Hydro jest dla nich idealne - przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Uprawy ziół i warzyw hydroponicznie a użycie wełny mineralnej
Witam,
Około miesiąca temu zasadziłem w wełnie mineralnej 5 nasion kolendry, z czego 3 wykiełkowały i ładnie się rozwijały.
Do pojemnika w którym się dorastały wlałem ok 100ml rozcieńczonego nawozu Plagron Hydro i od tego momentu uzupełniałem już tylko wodę.
Roślina po miesiącu wygląda na "gotową do spożycia", jednakże nasunęło mi się pytanie... Czy rośliny hodowane na wełnie mineralnej nadają się do spożycia?
Czy włókna z wełny w jakiś sposób nie dostają się do łodyg i liści rośliny?
Pozdrawiam
Około miesiąca temu zasadziłem w wełnie mineralnej 5 nasion kolendry, z czego 3 wykiełkowały i ładnie się rozwijały.
Do pojemnika w którym się dorastały wlałem ok 100ml rozcieńczonego nawozu Plagron Hydro i od tego momentu uzupełniałem już tylko wodę.
Roślina po miesiącu wygląda na "gotową do spożycia", jednakże nasunęło mi się pytanie... Czy rośliny hodowane na wełnie mineralnej nadają się do spożycia?
Czy włókna z wełny w jakiś sposób nie dostają się do łodyg i liści rośliny?
Pozdrawiam
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja zaczęłam stosować hydroponikę jako remedium na ustawiczne przelewanie roślin i wszystko się poprawiło. Miałam sporo filodendronów w hydroponice, ale różnie to przyjmowały. Philodendron hederaceum nie za dobrze rośnie w wodzie, tworzył małe liście, tak samo Philodendron erubescens, lepiej im w podłożu. Ale Philodendron 'Brazil' nie grymasi, Philodendron verrucosum i Philodendron hastatum lepiej w wodzie niż w podłożu, a Philodendron 'Emerald Queen' uwielbia hydro, szybko rośnie i wyszła mi aż za duża. Myślę, że większość obrazkowatych można bez problemu wstawiać do wody, dopóki nie staną się za duże. U mnie problemem była jedynie gnijąca woda, bo w lecie w pokoju mam zazwyczaj +29C i dopiero zapach mi uświadomił, że coś było nie tak, korzenie dużego filodendrona zdechły od środka z braku tlenu i trzeba było wyjmować z doniczki, czyścić z keramzytu, do którego poprzyrastały zdrowe korzenie i przesadzać, a przy 2 metrowej roślinie na paliku to raczej męka.Igala pisze:A co oprócz storczyków hodujecie z sukcesem metodą hydro?
W hydro uprawiałam też peperomie, całkiem przyjemnie to wyszło, zwłaszcza mała odmiana "Piccolo Banda", którą łatwo zalać w podłożu. No i oczywiście uprawa w wodzie jest niezbędna dla papirusów, situ i paru innych Ciekawi mnie czy można w ten sposób uprawiać muchołówkę, bo ona lubi się moczyć. W hydro problemem jest nawożenie, jak się nie ma specjalistycznych nawozów, które są drogie. Ogólnie nie bardzo rozumiem, dlaczego rośliny o tych samych gabarytach sprzedawane w hydroponice są 2x droższe niż w podłożu...
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Dzięki za informację o Philodendron hederaceum, akurat tego szukałam. Pytanie dodatkowe, czy można do hydro esadzić Scindapsus pictus? Tą techniką uprawiałam i uprawiam Epipremnum, ismenę, ostatnio sansewierię, ale chciałabym właśnie Scindapsusa również przestawić.
B.
B.
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Można. S. treubii kupiłam w hydroponice, bo innego na tamten czas nie było, ale po podziale ciężko się przyjmował w podłożu, tzn. dużo nowych korzeni a wzrost liści marny. On i S. pictus są podobne co do wymagań, tylko trzeba dobrze oczyścić korzenie z resztek ziemi (przed przesadzeniem do keramzytu zostawić w wodzie na 1-3 tygodnie i zmieniać wodę tak często, aż będą czyste), bo inaczej woda będzie gniła, a z nią korzenie. Od sierpnia mam w hydroponice Alocasia sanderiana/amazonica, która wstrzymała wzrost po wytworzeniu kwiatów i mimo, że dobrze oczyściłam korzenie z ziemi, to i tak się woda zaśmierdziała. Nowy keramzyt z worka trzeba zawsze przepłukać na sitku, bo inaczej będzie osad w doniczce.basia_styk pisze:Pytanie dodatkowe, czy można do hydro przesadzić Scindapsus pictus?
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Ok, bardzo dziękuję za kompetentną odpowiedź!
B.
B.
Witajcie kochani
Odnawiam temat . Przesadziłam kilka moich ćmowek do glinki. Całkiem niedawno. Dziś zauważyłam że wytrąca się sól. Chyba to jest sól... Białe kryształki. Używam wody deszczowej jeśli akurat nie mam używam z filtra. Skąd w takim razie sól? Czy ktoś z was miał taki przypadek?
Pozdrawiam Agnieszka
Odnawiam temat . Przesadziłam kilka moich ćmowek do glinki. Całkiem niedawno. Dziś zauważyłam że wytrąca się sól. Chyba to jest sól... Białe kryształki. Używam wody deszczowej jeśli akurat nie mam używam z filtra. Skąd w takim razie sól? Czy ktoś z was miał taki przypadek?
Pozdrawiam Agnieszka