Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 cze 2016, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia - zapylanie
Chcę posadzić dwie czereśnie jedną Hedelfińska i Buttnera. Z tym że jedną karłowatą a drugą kolumnową czy one zapylą się ? Bo na dwie karłowate brak miejsca
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia problemy z zawiązkami,owcowaniem itp.
Kilka postów wyżej masz odpowiedz.
Dzięki post został przeniesiony, wcześniej nie widziałem tego wątku. Czyli przy tak dużym drzewie za rok tam gdzie grządka przekopac z obornikiem. A tam gdzie ma korzenie pod trawnikiem nawóz do trawy wystarczy ? Czy zdjęcia ta rakowatosc ma jakieś też znaczenie czy to już zaleczona rana bo nie wiem co z nimi zrobić, poprzedni właściciel drzewa trochę je zaniedbał. Myślałem że rany dostaną oprysk z miedzianu a potem posmaruje je maścią szara ta do zasklepianie ran po cięciu.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyczyścić do zdrowego i posmarować maścią ogrodniczą może być funaben. Na jesień opryskać miedzianem.
@ori321 Po pierwsze to rak w 90% atakuje drzewa osłabione lub stare. Najczęściej gdy woda stoi przez zimę i wiosnę, drzewko jest zacienione i nieopielone. Wilgoć i przyduszenie korzeni to najczęstsze powody ataku grzyba. Czasem rany po szkodnikach kory(przeziernik, koróweczka). Zarodniki rakowe są wszędzie a infekcja jest jedynie objawem stanu drzewka.
Co zrobić dobrze to już opisał @Igrom - Nie bać się, krzywdy większej niż rak drzewku nie zrobisz a jedynie pomożesz. Czyścić do zdrowego teraz aby jeszcze przez suchy okres letni rany zaschły i częściowo się zabliźniły.
Co zrobić dobrze to już opisał @Igrom - Nie bać się, krzywdy większej niż rak drzewku nie zrobisz a jedynie pomożesz. Czyścić do zdrowego teraz aby jeszcze przez suchy okres letni rany zaschły i częściowo się zabliźniły.
@ori321 Na YT znalazlem film "Czyszczenie_raków_frezarką" nawet dobrze pokazuje co trzeba wyczyścić. Ja to robię zdezynfekowanym nożem, bardziej precyzyjnie a nie mam hektarów sadu. Po dezynfekcji ranę dokładnie maścią ogrodniczą. Jak chcesz to możesz zrobić po owocowaniu, miesiąc różnicy nie zrobi. Miedzianem tak jak pisał @Igrom na jesień aby wtórne zakażenia nie przyszły.
To naturalne, że czereśnia zrzuca zawiązki, jest pare powodów za to odpowiedzialnych, głównie nieodpowiednie zapylacze w otoczeniu, niedobory wody i składników odżywczych po kwitnieniu. W profesjonalnych uprawach nawozi się dolistnie przed i po kwitnieniu makro i mikroelementami.
Ja mam swoje czereśnie na 3 klasie, a i tak cześc zawiązków spada bo brakowało wody w kluczowym momencie po kwitnieniu. To samo dzieje się ze sliwkami.
Ja mam swoje czereśnie na 3 klasie, a i tak cześc zawiązków spada bo brakowało wody w kluczowym momencie po kwitnieniu. To samo dzieje się ze sliwkami.
Woda jest, słońce jest, zapylacze murarki są bo mamłodych. Podejrzewa że to wina tego że moje drzewko jest właśnie obcopylne, w promieniu km nie innych drzew czereśni. Ale że zastałem je po przedniku nie wiem co to za odmiana. Tak nawiasem można na podstawie zdjęć wydedukować co to za odmiana? Jest ktoś w stanie? Obecnie wsadziłem dwie odmiany w tym roku 3 letnich drzewek więc o ile zaczną już kwitnąć to może co nieco pomoże.
Jak się nazywa ta odżywka można to kupić na "allegro" ;) i ew. Do innych drzew też zastosować żeby lepiej mlode rosły?
Jak się nazywa ta odżywka można to kupić na "allegro" ;) i ew. Do innych drzew też zastosować żeby lepiej mlode rosły?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 maja 2018, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czereśnie zapylacze.
Posiadam czereśnie
Vega
2x sylwia
kordia
Czy drzewka będą się wzajemnie zapylać ? posadzone na wiosne na powieszchni 50m. Jeszcze czy trzeba zabezpieczac je na zime u mnie zimy po 20 minus stopni a nawet mniej. Sylwia jest na podkładce Colt, Kordia na antypka, Vega antypka. Od początku kwietnia Vega pusciła odrosty prawie 20 cm, Sylwia też ładnie do 17 cm i najgorzej kordia prawie 5 cm. Na upartego moge jeszcze upchnąć 2 może 3 czeresnie co polecacie do zestawu?
Vega
2x sylwia
kordia
Czy drzewka będą się wzajemnie zapylać ? posadzone na wiosne na powieszchni 50m. Jeszcze czy trzeba zabezpieczac je na zime u mnie zimy po 20 minus stopni a nawet mniej. Sylwia jest na podkładce Colt, Kordia na antypka, Vega antypka. Od początku kwietnia Vega pusciła odrosty prawie 20 cm, Sylwia też ładnie do 17 cm i najgorzej kordia prawie 5 cm. Na upartego moge jeszcze upchnąć 2 może 3 czeresnie co polecacie do zestawu?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 lis 2018, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prośba o poradę Czereśnia Przybrodzka
Dzień dobry Tydzień temu zasadziłem w ogrodzie kilka drzewek karłowych. Wśród nich czereśnia. Chciałem odmianę samopylną Sweetheart, ale tak wyszło, że mam Przybrodzką. Wiem z internetu, że jest to stara odmiana czereśni i nigdzie nie mogę znaleźć informacji o zapylaczach dla niej. Czy może ktoś z Państwa z doświadczenia wie jakie odmiany można dla tej czereśni Przybrodzkiej zastosować jako zapylacze?
- Halski
- 200p
- Od: 26 maja 2012, o 22:58
Re: Czereśnia - zapylacze,zapylanie,owocowanie
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Re: Prośba o poradę Czereśnia Przybrodzka
konrad83 pisze:Dzień dobry Tydzień temu zasadziłem w ogrodzie kilka drzewek karłowych. Wśród nich czereśnia. Chciałem odmianę samopylną Sweetheart, ale tak wyszło, że mam Przybrodzką. Wiem z internetu, że jest to stara odmiana czereśni i nigdzie nie mogę znaleźć informacji o zapylaczach dla niej. Czy może ktoś z Państwa z doświadczenia wie jakie odmiany można dla tej czereśni Przybrodzkiej zastosować jako zapylacze?
Sweetheart jest samopylna i powinna bez problemu zapylic wszystkie czeresnie. Musisz tylko poczekac pare lat aby bylo wystarczajaco duzo kwiatow na drzewie, bo wiadomo, ze jeden kwiat wielu owocow nie zapyli.
Pozdrawiam serdecznie