Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6
Dzięki Basiu za sugestie. Co do 'Chloe Janae' to raczej nie, bo to odmiana dekoracyjna, a moja zdecydowanie półkaktusowa. Co do 'My Pride' - zastanawiające. Moja dotychczasowa 'My Pride' nią nie jest, co mogłem stwierdzić po zobaczeniu tej odmiany na wystawach (w Horni Lanovie wygrała w konkursie na największą dalię). W tym roku znów trafiła do mnie 'My Pride' ale nie zakwitła. Więc porównam je w nast. sezonie. Ale ciekawe, bo nigdy nie widziałem 'My Pride' w takim kolorze Teraz przy chłodniejszej aurze dalie zmieniają odcienie więc dopuszczam, że mogło tak się stać i w tym przypadku Np. 'Penhill Watermelon' jest obecnie całkowicie różowa z łososiowej, ale nadal piękna!
W ostatnich dniach zakwitła jeszcze jedna piękność - 'Tengai'
W ostatnich dniach zakwitła jeszcze jedna piękność - 'Tengai'
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A skoro o katalogach mowa..czy może nowy katalog Pana Stanisława już jest gotowy?
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
Katalog na ten rok jest ten sam, co w ubiegłym roku. Będzie do niego tylko wkładka z nowościami - na razie w przygotowaniu.
Powiadomię Was w wątku sprzedażowym, gdy tylko będzie gotowa.
Powiadomię Was w wątku sprzedażowym, gdy tylko będzie gotowa.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Basiu, dzięki za odpowiedź A czy Twoja Bryn Terfel ma zielone czy ciemne łodygi? Bo oglądałam w necie na zdjęciach Bryn Terfel i widziałam, że ma zielone, a ta moja NN ma ciemne łodygi, kwiat niby ten sam, bardzo podobny, ale kolor pędów się różni.
Dominiko,
na pewno miała zielone łodygi, ale to roślina z tegorocznej sadzonki od Stanisława, więc młoda. Zakwitł tylko ten jeden kwiat - jest bardzo duży - jasna czerwień (makowa) i pomarańczowy środek. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że zakwitł bardzo późno - koniec października. Na wpół rozwinięty wzięłam do domu i tu nastąpił jego pełny rozkwit - na pewno kolor jest trochę jesienny, a więc przekłamany.
Teraz wygląda tak:
Może to jakaś inna odmiana. Stanisławie, co Ty na to?
na pewno miała zielone łodygi, ale to roślina z tegorocznej sadzonki od Stanisława, więc młoda. Zakwitł tylko ten jeden kwiat - jest bardzo duży - jasna czerwień (makowa) i pomarańczowy środek. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że zakwitł bardzo późno - koniec października. Na wpół rozwinięty wzięłam do domu i tu nastąpił jego pełny rozkwit - na pewno kolor jest trochę jesienny, a więc przekłamany.
Teraz wygląda tak:
Może to jakaś inna odmiana. Stanisławie, co Ty na to?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Odmiana zgodna, bo ma charakterystyczny układ płatków.
Co wiesz? Teraz będziemy rozszyfrowywać według koloru łodyg?...
Co wiesz? Teraz będziemy rozszyfrowywać według koloru łodyg?...
Dalie Stanisława cz.7 Dalie Stanisława - sprzedam
https://www.dalie-stanislawa.pl/
Pozdrawiam Stanisław
Pozdrawiam Stanisław
Dzięki Basiu To moja jest jednak zdecydowanie inna.
Stanisławie,
dziękuję - nawet nie wiesz, jak się cieszę, że nareszcie ją mam...
Dominiko,
uważam, że to ta sama odmiana. Sprawdź zdjęcia w internecie, a przekonasz się, że mam rację.
dziękuję - nawet nie wiesz, jak się cieszę, że nareszcie ją mam...
Dominiko,
uważam, że to ta sama odmiana. Sprawdź zdjęcia w internecie, a przekonasz się, że mam rację.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu,zapytam jak ma na imię ta piękna Twoja dalia z wazony?
- adawi
- 200p
Czyli można już zamawiać, wspierając się starym katalogiem?
A tam nie wszystko się zgadzało...np. ciągle poszukuję co się kryje pod 7 - to co zakwitło nie jest Tsuki Yori ....
Panie Stanisławie, uchyli Pan rąbka tajemnicy?
-- 12 lis 2018, o 11:35 --
Tu jest zdjęcie tej z nr 7
Co to może być ?
Krzak niewysoki - ok 1 m. kwiat duży- ok25 cm, kwitnienie ubogie..( ale był przesadzany na etapie dośc dużej rośliny, co prawda wcześniejsza hodowla doniczkowa sprawiła , ze bryła była zwarta)
-- 12 lis 2018, o 11:38 --
Pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie P. Basi Czy ta moja nr 7 to może być My Pride? ( gdy patrze na zestawione zdjęcia to widzę dużą różnicę w kolorze, ale- może ta moja w jesiennej, wyblakłej wersji?)
A tam nie wszystko się zgadzało...np. ciągle poszukuję co się kryje pod 7 - to co zakwitło nie jest Tsuki Yori ....
Panie Stanisławie, uchyli Pan rąbka tajemnicy?
-- 12 lis 2018, o 11:35 --
Tu jest zdjęcie tej z nr 7
Co to może być ?
Krzak niewysoki - ok 1 m. kwiat duży- ok25 cm, kwitnienie ubogie..( ale był przesadzany na etapie dośc dużej rośliny, co prawda wcześniejsza hodowla doniczkowa sprawiła , ze bryła była zwarta)
-- 12 lis 2018, o 11:38 --
Pozwoliłam sobie wkleić zdjęcie P. Basi Czy ta moja nr 7 to może być My Pride? ( gdy patrze na zestawione zdjęcia to widzę dużą różnicę w kolorze, ale- może ta moja w jesiennej, wyblakłej wersji?)
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Myślę że ta pomarańczowa to 670-ODO
Dalie Stanisława cz.7 Dalie Stanisława - sprzedam
Pozdrawiam Stanisław
Pozdrawiam Stanisław
Zajrzałam do Katalogu odmian naszych dalii
Odo
viewtopic.php?p=5062084#p5062084
My Pride
viewtopic.php?p=5134273#p5134273
Odo
viewtopic.php?p=5062084#p5062084
My Pride
viewtopic.php?p=5134273#p5134273
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- adawi
- 200p
Ale przy niej był nr 7, a nie 670
A Odo, z nr. 670 też dostałam od Pana- dużo tu było o niej dyskusji, bo taka zmienna była. A czy obie podobne? Raczej nie , ta z nr. 7 ma wyraźne czerwone smużenia na miodowym tle, a Odo- to i różowołososiowa była i żóltołososiowa, a czasem pół kwiatu takie, a pół inne
No dobra, będzie ta 7 u mnie funkcjonowała jako " Tsuki na żółto"- jakoś ją nazwać muszę
A Odo, z nr. 670 też dostałam od Pana- dużo tu było o niej dyskusji, bo taka zmienna była. A czy obie podobne? Raczej nie , ta z nr. 7 ma wyraźne czerwone smużenia na miodowym tle, a Odo- to i różowołososiowa była i żóltołososiowa, a czasem pół kwiatu takie, a pół inne
No dobra, będzie ta 7 u mnie funkcjonowała jako " Tsuki na żółto"- jakoś ją nazwać muszę
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia