Kuchnia moja i mojej mamy
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kuj. - Pom.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Rozetki:)
- Jonzak
- 200p
- Posty: 260
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bardziej wyż, niż-niż, czyli Wyż.Śl.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Możesz coś więcej powiedzieć o pochodzeniu tego ciasta np.
Dziękuje i pozdrawiam.
Dziękuje i pozdrawiam.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Jonzak ja też bardzo dawno temu kupiłam taki przyrząd jak Twój. Niestety leży bezużytecznie do tej pory.
Trzeba go reaktywować.
Nazwy samego przyrządu też nie pamiętam, jedynie tyle, że trzeba zrobić bardziej gęste ciasto jak na naleśniki.
Trzeba go reaktywować.
Nazwy samego przyrządu też nie pamiętam, jedynie tyle, że trzeba zrobić bardziej gęste ciasto jak na naleśniki.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kuj. - Pom.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Jest bardzo dużo przepisów na ciasto, wystarczy wpisać Rozetki:)
- krystyna2201
- 500p
- Posty: 546
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: między Wschową a Głogowem
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Witam bardzo fajne wychodzą z tego przepisu,robimy bardzo często.
Składniki
2 jajka
1 szklanka + 1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem
w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać
w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Porady
1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste,
a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść
go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.
2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć,
jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić.
3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą,
ciastka nie będzie dało się zdjąć.
4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło
przez to do foremki.
5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.
Składniki
2 jajka
1 szklanka + 1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu
1. Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem
w cieście foremkę włożyć do rozgrzanego tłuszczu, przytrzymać chwilę i osuszyć. Gorącą foremkę zanurzać
w cieście i od razu przenosić do tłuszczu. Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Porady
1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste,
a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce i nie będzie się dało przenieść
go na tłuszcz. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.
2. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu i otrząsnąć,
jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić.
3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą,
ciastka nie będzie dało się zdjąć.
4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło
przez to do foremki.
5. Do zimnego tłuszczu warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu.
- Jonzak
- 200p
- Posty: 260
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bardziej wyż, niż-niż, czyli Wyż.Śl.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
No teraz to wiem, że można lepiej. Dziękuję ci krystyna2201, też tak spróbuję.
Wybacz ciekawskość - przepis własny czy z innego źródła ?
A azyl twój super.
W internecie są różniaste przepisy, ale nie natknąłem się skąd ich ród, znaczy się ciasteczek .
Skandynawia ? a może Bliski Wschód ?
Śledztwo trwa , czy tu zaglądają mistrzowie pieca piekarniczego ?
.
.
Wybacz ciekawskość - przepis własny czy z innego źródła ?
A azyl twój super.
W internecie są różniaste przepisy, ale nie natknąłem się skąd ich ród, znaczy się ciasteczek .
Skandynawia ? a może Bliski Wschód ?
Śledztwo trwa , czy tu zaglądają mistrzowie pieca piekarniczego ?
.
.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1306
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Kuj. - Pom.
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Chyba jednak rodem ze Skandynawii, ponoć w tych krajach najpopularniejsze ciasteczka w okresie Bożego Narodzenia.
- krystyna2201
- 500p
- Posty: 546
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: między Wschową a Głogowem
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Jonzak przepis dostałam przy zakupie przyrządu do pieczenia ładne 30 albo więcej lat temu
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Zupa meksykańska ( tajska) to jednogarnkowy gęsty posiłek, który można podać i na objad i na kolację. Jest i smaczna i kolorowa. W nawiasie napisałam, że to zupa tajska, ale wtedy należy dodać np. mleczko kokosowe.
- W garnku, na maśle należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i 3 kostki warzywne ( lub inne). Oczywiście zamiastkostek możnadodać odpowiednie przyprawy lub odrobinę rosołu.
- Potem wsypałam wędzoną paprykę w proszku, którą podsmażyła mrazem z cebulką.Podmażona papryka oddaje znacznie więcej aromatu niż wówczas, gdy wsypuję ją pod koniec. I rzecz dotyczy wszystkich potraw.
- Na to wylałam 1 puszkępokrojonych pomidorów z puszki. Całość podsmażyłam, ale leciutko,bo nie zależało mi, aby sok wyparował.
- Do garnka dorzuciłam pokrojone kawałki papryki surowej ( dałam 3 kolory), oryginalny przepis jest bez papryk.
- W tym samym czasie wrzuciłam razem z zalewami : groszek, kukurydzę, białą i czerwoną fasolę, cietrzewicę ( wszstkie produkty były w puszkach, poza cietrzewicą, ta była w słoiku).
- Na końcu wrzuciłam ze słoiczka fasolkę szparagową ( też z zalewą). I znów w przepisie tego nie było.
- Mimo , że zupa jest gęsta, zagęstnikiemtu jest keczup - należy wlać ok. 0,5 butelki keczupu.
- Do smaku dodałam zioła indyjskie, curry, czosnek sypki i inne - wg smaku. Na pewno aromatu dodają wszystkie przyprawy do dań wschodnich. Ja miałam oryginalne, a w naszych sklepach są do kupienia.
- Na końcu wlałam 0,5 puszki mleczka kokosowego. Nie trzeba go dodawać, alemnie zależało na konkretnym smaku.
- Nie pożałowałam też łyżeczki sosu sojowego i maggi.
Zupa jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Smakuje znacznielepiej niż wygląda na zdjęciu. W realu jest niezwykle kokorowa! Pychota!
- W garnku, na maśle należy podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i 3 kostki warzywne ( lub inne). Oczywiście zamiastkostek możnadodać odpowiednie przyprawy lub odrobinę rosołu.
- Potem wsypałam wędzoną paprykę w proszku, którą podsmażyła mrazem z cebulką.Podmażona papryka oddaje znacznie więcej aromatu niż wówczas, gdy wsypuję ją pod koniec. I rzecz dotyczy wszystkich potraw.
- Na to wylałam 1 puszkępokrojonych pomidorów z puszki. Całość podsmażyłam, ale leciutko,bo nie zależało mi, aby sok wyparował.
- Do garnka dorzuciłam pokrojone kawałki papryki surowej ( dałam 3 kolory), oryginalny przepis jest bez papryk.
- W tym samym czasie wrzuciłam razem z zalewami : groszek, kukurydzę, białą i czerwoną fasolę, cietrzewicę ( wszstkie produkty były w puszkach, poza cietrzewicą, ta była w słoiku).
- Na końcu wrzuciłam ze słoiczka fasolkę szparagową ( też z zalewą). I znów w przepisie tego nie było.
- Mimo , że zupa jest gęsta, zagęstnikiemtu jest keczup - należy wlać ok. 0,5 butelki keczupu.
- Do smaku dodałam zioła indyjskie, curry, czosnek sypki i inne - wg smaku. Na pewno aromatu dodają wszystkie przyprawy do dań wschodnich. Ja miałam oryginalne, a w naszych sklepach są do kupienia.
- Na końcu wlałam 0,5 puszki mleczka kokosowego. Nie trzeba go dodawać, alemnie zależało na konkretnym smaku.
- Nie pożałowałam też łyżeczki sosu sojowego i maggi.
Zupa jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Smakuje znacznielepiej niż wygląda na zdjęciu. W realu jest niezwykle kokorowa! Pychota!
- ewka36jj
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3666
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Powidła jak się robi powidła każdy wie. Wystarczy mieć sliwki , garnek, który się nie przypala i wiele cierpliwości,żeby długo gotować/smażyć i często mieszać. W tym sezonie spróbowałam wykorzystać informacjęuzyskaną od znajomej. Otóż podkoniec sezonu do prawie wysmażonych już śliwek dodałam ciemne kakao. Najpierw dałam łyżkę, potem trochę więcej ( wykorzystałam 0,5 paczki ), ale robiłamw dużym garze ( nawet w dwóch). Bardzo smaczne!
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3927
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk-Legnica
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewo, ciekawy ten pomysł z powidłami, warto wypróbować
Zupa Tajska , też do wypróbowania i "modyfikacji" - przepis z dużymi możliwościami
uzależniony od inwencji twórczej wykonawcy. Dziękuję i pozdrawiam
Zupa Tajska , też do wypróbowania i "modyfikacji" - przepis z dużymi możliwościami
uzależniony od inwencji twórczej wykonawcy. Dziękuję i pozdrawiam
- Emi22
- 200p
- Posty: 305
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Tak, najlepszy czas na przygotowanie powideł.
Robię i uwielbiam.
Chyba jedyne, które można robić
nie dodając cukru? Bogactwo pektyn.
Czy są inne owoce,
które równie dobrze i smacznie wychodzą
w konfiturze czy przetworach
- bez dodatku cukru?
Robię i uwielbiam.
Chyba jedyne, które można robić
nie dodając cukru? Bogactwo pektyn.
Czy są inne owoce,
które równie dobrze i smacznie wychodzą
w konfiturze czy przetworach
- bez dodatku cukru?
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchnia moja i mojej mamy
Ewo- powidła można wysmażyć bez mieszania i się nie przypalą jeśli na dno wlejemy 3 łyżki octu. Warunek jest taki że nie można zamieszać - wsypać i pozostawić na wolnym ogniu aż pozostanie 1/3 z całości. Wtedy użyć blendera i zmiksować na miazgę. Robiłam kilkakrotnie z pełnym sukcesem.Można dodać kakao i cukier jeśli jest taka potrzeba. Szkoda tracić czas na mieszanie.ewka36jj pisze:Powidła jak się robi powidła każdy wie. Wystarczy mieć sliwki , garnek, który się nie przypala i wiele cierpliwości,żeby długo gotować/smażyć i często mieszać. W tym sezonie spróbowałam wykorzystać informacjęuzyskaną od znajomej. Otóż podkoniec sezonu do prawie wysmażonych już śliwek dodałam ciemne kakao. Najpierw dałam łyżkę, potem trochę więcej ( wykorzystałam 0,5 paczki ), ale robiłamw dużym garze ( nawet w dwóch). Bardzo smaczne!