Aprilkowy las ......i róże. Cz 7
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7
Ta ciemnolistna dalia o ciemnych kwiatach jest po prostu super
Ogólnie bardzo mi się podobają Twoje murki i obrzeża rabat - pewnie będę się Twoimi zdjęciami inspirował przy zakładaniu nowego ogrodu
Hakonechloe uwielbiam, mam 6 odmian I już mam plan na 3 rabaty z ich udziałem
I na pewno będę tu do Ciebie zaglądał
Ogólnie bardzo mi się podobają Twoje murki i obrzeża rabat - pewnie będę się Twoimi zdjęciami inspirował przy zakładaniu nowego ogrodu
Hakonechloe uwielbiam, mam 6 odmian I już mam plan na 3 rabaty z ich udziałem
I na pewno będę tu do Ciebie zaglądał
- Aklat
- 100p
- Od: 17 wrz 2018, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jakim cudem przegapiłam wcześniej ten wątek! Piękny ogród, zachwycające rośliny i kompozycje. Szczegolnie ta zwróciła moją uwagę.
[quote="April"]
/quote]
Ta biała jeżówka, różne odcienie zieleni i te fioletowe drobne kwiatki. Czy to werbena patagońska? Pięknie się to wszystko razem komponuje. Czy możesz się podzielić co tu jeszcze rośnie?
[quote="April"]
/quote]
Ta biała jeżówka, różne odcienie zieleni i te fioletowe drobne kwiatki. Czy to werbena patagońska? Pięknie się to wszystko razem komponuje. Czy możesz się podzielić co tu jeszcze rośnie?
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Początkująca ogrodniczka
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Sauromatum witaj. Ciekawy nick. Ale nie zapamiętam prędzej pałczycha choć też będzie trudno. Jak masz na imię, bo nie znalazłam.
Widziałam że pasjonują cię uprawy domowe, to zupełnie inaczej niż mnie. Nawet storczyki uśmierciłam. Wegetuje teraz curio na parapecie. Im mniej się nim zajmuję tym sobie lepiej radzi
Zakładasz nowy, własny ogród. To trzymam kciuki za powodzenie. Ja też ciągle tworzę dalsze rabaty i zajmie mi to ładnych kilka lat jeszcze
Hakonechloa też uwielbiam. Mam odmiany: Macra- gatunek, All gold, Albostriata, Beni Kaze, Aureola i ostatnio nabyłam białą Fubuki. Czyli wychodzi na to że odmian mamy po tyle samo. Jakieś inne wybrałeś czy podobne odmiany? Które ci się najbardziej podobają i dlaczego?
Ja zachwycam się All Gold, świetnie u mnie rośnie. I macra, za wielkość. Reszta jeszcze młode sadzonki.
Aneto, na tej rabacie rośnie zielona Jeżówka Green Jewell, anafalis perłowy, werbena patagońska w niskiej odmianie, szałwia, kule bukszpanowe. Wiosną widać jeszcze fioletowe czosnki w jakiejś popularnej odmianie, teraz nie pamiętam oraz niebieskie kamasje i molinie Variegata. Tło tworzą rododendrony Cunningham's White i Blue Tit z trzcinnikami Overdam i Avalanche. W tym roku dosadziłam jeszcze rutewki delavaya. Po boku są hortensje, wiśnie Pissardi, róża Blue Magenta... dużo tego. W różnych porach sezonu, ta rabata wygląda bardzo różnie. Sama zobacz
wiosna:
czerwiec:
Tu widać, że są to rządki, próby uporządkowania. Ale natura i tak rozwichrzyła wszystko
Z tego brzegu są róże The Fairy i Lovely Fairy pienna.
Potem robi się już tylko bardziej buszowato:
Zaczynają jeżówki i werbena- koniec lipca, szałwia ścięta po kwitnieniu:
na drzewie pnie się Atkinidia
Koniec przeglądu
Widziałam że pasjonują cię uprawy domowe, to zupełnie inaczej niż mnie. Nawet storczyki uśmierciłam. Wegetuje teraz curio na parapecie. Im mniej się nim zajmuję tym sobie lepiej radzi
Zakładasz nowy, własny ogród. To trzymam kciuki za powodzenie. Ja też ciągle tworzę dalsze rabaty i zajmie mi to ładnych kilka lat jeszcze
Hakonechloa też uwielbiam. Mam odmiany: Macra- gatunek, All gold, Albostriata, Beni Kaze, Aureola i ostatnio nabyłam białą Fubuki. Czyli wychodzi na to że odmian mamy po tyle samo. Jakieś inne wybrałeś czy podobne odmiany? Które ci się najbardziej podobają i dlaczego?
Ja zachwycam się All Gold, świetnie u mnie rośnie. I macra, za wielkość. Reszta jeszcze młode sadzonki.
Aneto, na tej rabacie rośnie zielona Jeżówka Green Jewell, anafalis perłowy, werbena patagońska w niskiej odmianie, szałwia, kule bukszpanowe. Wiosną widać jeszcze fioletowe czosnki w jakiejś popularnej odmianie, teraz nie pamiętam oraz niebieskie kamasje i molinie Variegata. Tło tworzą rododendrony Cunningham's White i Blue Tit z trzcinnikami Overdam i Avalanche. W tym roku dosadziłam jeszcze rutewki delavaya. Po boku są hortensje, wiśnie Pissardi, róża Blue Magenta... dużo tego. W różnych porach sezonu, ta rabata wygląda bardzo różnie. Sama zobacz
wiosna:
czerwiec:
Tu widać, że są to rządki, próby uporządkowania. Ale natura i tak rozwichrzyła wszystko
Z tego brzegu są róże The Fairy i Lovely Fairy pienna.
Potem robi się już tylko bardziej buszowato:
Zaczynają jeżówki i werbena- koniec lipca, szałwia ścięta po kwitnieniu:
na drzewie pnie się Atkinidia
Koniec przeglądu
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Rabaty super Bardzo fajnie trzymasz się kolorystyki Ja nie jestem fanem misz maszu kolorystycznego, wolę większe plamy tych samych kolorów Niestety w ogrodzie rodziców tak się nie da ponieważ mama lubi mieć dużo koloru Ja ogród zacznę tworzyć pewnie w przyszłym roku jak budowa domu już ruszy.
Mam na imię Karol
Nie mam formy nominalnej hakonechloi, mam jeszcze odmianę 'Stripe It Rich' - malutka odmiana o żółtych liściach w białe paski Pozostałe mam takie jak i Ty 'All Gold', 'Aureolę' i 'Albostriatę' mam już od kilku lat i jestem z nich bardzo zadowolony. 'Fubuki' i 'Stripe It Rich' mam od tego roku i nie wiem jak będzie z ich wzrostem. Uwielbiam 'All Gold' ponieważ nawet w cieniu jest naprawdę ładnego koloru, 'Aureola' też bardzo ładnie u mnie rośnie i jest piękną poduchą. Co do 'Fubuki' mam mieszane uczucia bo jednak nie jestem fanem kępki wielu kolorów a ona jest trochę biała, trochę zielona i do tego wiśniowe przebarwienia. Trochę o kolor dla mnie za dużo Ale jeśli ładnie będzie rosła to na pewno ją pokocham
Ja planuję cały przedogród obsadzić hakonechloą żeby tworzyły taką trawną łąkę
Mam na imię Karol
Nie mam formy nominalnej hakonechloi, mam jeszcze odmianę 'Stripe It Rich' - malutka odmiana o żółtych liściach w białe paski Pozostałe mam takie jak i Ty 'All Gold', 'Aureolę' i 'Albostriatę' mam już od kilku lat i jestem z nich bardzo zadowolony. 'Fubuki' i 'Stripe It Rich' mam od tego roku i nie wiem jak będzie z ich wzrostem. Uwielbiam 'All Gold' ponieważ nawet w cieniu jest naprawdę ładnego koloru, 'Aureola' też bardzo ładnie u mnie rośnie i jest piękną poduchą. Co do 'Fubuki' mam mieszane uczucia bo jednak nie jestem fanem kępki wielu kolorów a ona jest trochę biała, trochę zielona i do tego wiśniowe przebarwienia. Trochę o kolor dla mnie za dużo Ale jeśli ładnie będzie rosła to na pewno ją pokocham
Ja planuję cały przedogród obsadzić hakonechloą żeby tworzyły taką trawną łąkę
- Aklat
- 100p
- Od: 17 wrz 2018, o 20:18
Woow! dziękuję za takie zestawienie. Przeglądałam Twój wątek z całego roku i tak mi się wydawało, że ta wiosenna rabata z tulipanami to jest właśnie ta sama, choć głównie rozpoznałam po obrośniętych pniach w tle, taka jest zmiana. Tym bardziej podziwiam, cały czas się coś dzieje, aż miło popodziwiać.
Ostatnio spodobało mi się zestawienie werbeny patagońskiej z trawami np stipa brachytrichą, chcę taką rabatę zrobić u siebie, a teraz widze, że jakby dołożyć do tego jeżówkę i coś zielonego, wyszłoby jeszcze ładniej. Musze rozwinąć swoją koncepcję. Dzięki za inspirację
Ostatnio spodobało mi się zestawienie werbeny patagońskiej z trawami np stipa brachytrichą, chcę taką rabatę zrobić u siebie, a teraz widze, że jakby dołożyć do tego jeżówkę i coś zielonego, wyszłoby jeszcze ładniej. Musze rozwinąć swoją koncepcję. Dzięki za inspirację
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Początkująca ogrodniczka
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dobrze że teraz wyrywasz zdjęcia.
Miło jest tak popatrzeć na piękne widoki lata. I piękny ogród oczywiście.
Ta dalia z ciemnymi listkami wygląda suuper.
Aby mi się udało taką kupić na wiosnę.
Miło jest tak popatrzeć na piękne widoki lata. I piękny ogród oczywiście.
Ta dalia z ciemnymi listkami wygląda suuper.
Aby mi się udało taką kupić na wiosnę.
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Anetko witam
Przeglądając twój ogród kurcze stwierdziłam,że jestem w raju.
Nie wiem czemu jeszcze nie widziałam twojego królestwa ,ale wiem na pewno,że będę częstym gościem.
Jestem zachwycona na maksa a kopara opadła mi do ziemi po tym co ujrzałam.
Ilość cudnych roślin,widoków pięknych rabat i ogrom pracy,który wykonałaś ,kłaniam się nisko
Z ogromną przyjemnością będę do ciebie wpadać
Przeglądając twój ogród kurcze stwierdziłam,że jestem w raju.
Nie wiem czemu jeszcze nie widziałam twojego królestwa ,ale wiem na pewno,że będę częstym gościem.
Jestem zachwycona na maksa a kopara opadła mi do ziemi po tym co ujrzałam.
Ilość cudnych roślin,widoków pięknych rabat i ogrom pracy,który wykonałaś ,kłaniam się nisko
Z ogromną przyjemnością będę do ciebie wpadać
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Chyba sobie sprawię tę jeżówkę Green Jewell...
- DzonaK
- 200p
- Od: 15 maja 2018, o 14:55
Anetko ale bajecznie wyglądał Twój ogród w pełni sezonu . Przepięknie prezentuję się zakątek przy lasku . Cudny raj sobie stworzyłaś .
Sauromatum ma na imię Karol
Rododendronów zazdroszczę takie cudaśne że bym je tam z każdej strony fociła . Ale już podchwyciłam pomysł jak zagospodarować u siebie brzozowy lasek
Sauromatum ma na imię Karol
Rododendronów zazdroszczę takie cudaśne że bym je tam z każdej strony fociła . Ale już podchwyciłam pomysł jak zagospodarować u siebie brzozowy lasek
Pozdrawiam Joanna
Pod dębem
Pod dębem
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Witaj Jolu no w końcu można znów podziwiać Twoje urocze zakamarki ogrodu coś pięknego, uczta dla oczu widać jak wszystko rośnie i się zmienia a rabatka "spod linijki" pięknie się rozrosła
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Cześć!
Jestem bardzo zaskoczona, w zasadzie granicy szoku!
Kiedy wyprostowałaś rabaty?! Bardzo gęsto i konsekwentnie!
Kiedy będziesz w TV?
Jestem bardzo zaskoczona, w zasadzie granicy szoku!
Kiedy wyprostowałaś rabaty?! Bardzo gęsto i konsekwentnie!
Kiedy będziesz w TV?
Pozdrawiam
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
A jak mówiłam Justynie, to nie wierzyła
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Jolu . Wyczytałam, że aktualnie tylko zamawiasz dalie . Rabaty spod linijki cudowne . Kto wie może i mi się kiedyś poprzestawia . Wszystkiego dobrego w 2019 roku i samych sukcesów w każdej dziedzinie życia .