CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
Przebarwienia u podstawy kaktusa
Witam, dzisiaj oglądając mojego kochanego kaktusa zauważyłam przebarwienia u jego podstawy, bo odgarnięciu podłoża widać że problem jest większy. Ma ktoś pomysł co to może być i jak go ratować?
Podejrzewam przelanie albo przemarznięcie (stał przez jakiś czas na parapecie). Będę baaaardzo wdzięczna za pomoc.
Podejrzewam przelanie albo przemarznięcie (stał przez jakiś czas na parapecie). Będę baaaardzo wdzięczna za pomoc.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
Masakra, co to za pomysł sadzenia kaktusa do słoja
Taki wazon nadaje się co najwyżej do wstawienia ciętych kwiatków... Kaktusy sadzimy do normalnych doniczek z odpływem i mieszanki żwirku i ziemi w proporcji ok. 3:1 - 5:1. W okresie jesienno - zimowym nie podlewamy w ogóle, zalecane stanowisko to południowy parapet.
Przemarznięcie? Jeśli trzymałaś na wewnętrznym parapecie to jakim cudem mógł przemarznąć, okna masz przez cały dzień pootwierane
Kaktus został przelany dzięki tak inteligentnego pomysłu posadzenia go do słoja i do samej ziemi, wskutek czego zaczął po prostu gnić.
Pozostaje tylko odciąć ostrym nożem powyżej zgnilizny i ciąć do zdrowej tkanki oraz po obechnięciu miejsca cięcia umieścić na całkowicie suchym w/w podłożu. Miejsce cięcia posyp jeszcze sproszkowanym węglem. Postawionego kaktusa ustabilizuj za pomocą patyczków. Nie podlewaj aż do wiosny. Zapewnij chłodne stanowisko, najlepiej w okolicach +10 stopni.
Taki wazon nadaje się co najwyżej do wstawienia ciętych kwiatków... Kaktusy sadzimy do normalnych doniczek z odpływem i mieszanki żwirku i ziemi w proporcji ok. 3:1 - 5:1. W okresie jesienno - zimowym nie podlewamy w ogóle, zalecane stanowisko to południowy parapet.
Przemarznięcie? Jeśli trzymałaś na wewnętrznym parapecie to jakim cudem mógł przemarznąć, okna masz przez cały dzień pootwierane
Kaktus został przelany dzięki tak inteligentnego pomysłu posadzenia go do słoja i do samej ziemi, wskutek czego zaczął po prostu gnić.
Pozostaje tylko odciąć ostrym nożem powyżej zgnilizny i ciąć do zdrowej tkanki oraz po obechnięciu miejsca cięcia umieścić na całkowicie suchym w/w podłożu. Miejsce cięcia posyp jeszcze sproszkowanym węglem. Postawionego kaktusa ustabilizuj za pomocą patyczków. Nie podlewaj aż do wiosny. Zapewnij chłodne stanowisko, najlepiej w okolicach +10 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Korzenie. Ucinasz w tym miejscu, wsadzasz do substratu, ukorzeniasz bez problemu. Haworcje często tak mają.
PROBLEM Z KAKTUSEM
Witam.
Jestem tutaj nowy. Tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia o uprawie roślin.
Kaktusa posiadam od 13 lat. Dostałem go w prezencie na 10 urodziny. Od około roku mam z nim problem widoczny na zdjęciach.
Do tej pory go bagatelizowałem, myśląc że nic złego się z nim dzieje. Proszę o wytłumaczenie: czy ten kaktus/ kaktusy są chore ? Ten drugi mały wsadziłem w ziemię gdy odpadł od dużego.
I przypomniało mi się: Oba kaktusy są przekrzywione ten duży to tak jakby to była jego końcówka.. jakiś taki słaby i ruchliwy.
Z góry dziękuję za pomoc.
-- 28 lis 2018, o 19:39 --
Jestem tutaj nowy. Tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia o uprawie roślin.
Kaktusa posiadam od 13 lat. Dostałem go w prezencie na 10 urodziny. Od około roku mam z nim problem widoczny na zdjęciach.
Do tej pory go bagatelizowałem, myśląc że nic złego się z nim dzieje. Proszę o wytłumaczenie: czy ten kaktus/ kaktusy są chore ? Ten drugi mały wsadziłem w ziemię gdy odpadł od dużego.
I przypomniało mi się: Oba kaktusy są przekrzywione ten duży to tak jakby to była jego końcówka.. jakiś taki słaby i ruchliwy.
Z góry dziękuję za pomoc.
-- 28 lis 2018, o 19:39 --
- norbert76
Nieprawidłowe warunki uprawy i pielęgnacji.
Ten z drugiego zdjęcia rośnie w pojemniku bez otworu odpływowego? Pomijam, że jest za duży uwzględniając wielkość kaktusa.
Ten z drugiego zdjęcia rośnie w pojemniku bez otworu odpływowego? Pomijam, że jest za duży uwzględniając wielkość kaktusa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Od początku był bez otworu odpływowego.
Taki wyrósł, zaczął puszczać kolejne to tak sobie rósł..
Ten jeden właśnie wsadziłem w ziemie po odpadnięciu od głównego, już kwitł.
Czy jest szansa na uzdrowienie ich ?
Taki wyrósł, zaczął puszczać kolejne to tak sobie rósł..
Ten jeden właśnie wsadziłem w ziemie po odpadnięciu od głównego, już kwitł.
Czy jest szansa na uzdrowienie ich ?
- norbert76
Matko...
Nie sadzi się roślin do pojemników bez odpływu, zwłaszcza sukulentów...
Jeśli ta kępa rośnie w takim pojemniku to musisz go teraz przesadzić do normalnej doniczki i stawiasz na podstawce.
Ten mały być może coś z niego będzie, ale zmiany już pozostaną. Posadź go do małej doniczki, wielkość powinna być tylko nieco większa od korpusu. Podłoże do mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:3 - 1:5. Znajdź dla nich chłodne stanowisko w okolicach 10 stopni i nie podlewaj aż do wiosny.
Nie sadzi się roślin do pojemników bez odpływu, zwłaszcza sukulentów...
Jeśli ta kępa rośnie w takim pojemniku to musisz go teraz przesadzić do normalnej doniczki i stawiasz na podstawce.
Ten mały być może coś z niego będzie, ale zmiany już pozostaną. Posadź go do małej doniczki, wielkość powinna być tylko nieco większa od korpusu. Podłoże do mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:3 - 1:5. Znajdź dla nich chłodne stanowisko w okolicach 10 stopni i nie podlewaj aż do wiosny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Prosilbym o pomoc, mam kaktusa od okolo roku, ostatnio nie dzieje sie z nim dobrze, czy ktos moglby mi powiedziec czym mogloby to byc spowodowane (czy za duzo go podlewalem?) i czy da sie pomoc kaktusowi?
Dziekuje z gory za pomoc!
Używaj wszystkich polskich liter/mod.
Prosilbym o pomoc, mam kaktusa od okolo roku, ostatnio nie dzieje sie z nim dobrze, czy ktos moglby mi powiedziec czym mogloby to byc spowodowane (czy za duzo go podlewalem?) i czy da sie pomoc kaktusowi?
Dziekuje z gory za pomoc!
Używaj wszystkich polskich liter/mod.
- norbert76
Zgnilizna.
Proste, niewłaściwe podłoże, za mało słońca, zimowanie w cieple, za dużo/za często podlewanie, trzymanie doniczki w osłonce...
Jeśli byś poczytał od razu o uprawie sukulentów to byś wiedział, że:
1. Wymagają słonecznego parapetu, a ciemnego kąta.
2. Podłoże to nie sama ziemia, a mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 1:1.
3. W sezonie podlewasz dopiero wtedy, gdy podłoże całkowicie przeschnie, a okresie jesienno - zimowym bardzo rzadko.
4. Zimowanie w niższej temperaturze od pokojowej.
5. Postawienie doniczki na podstawce.
Większy egzemplarz nadaje się tylko do śmieci, ale może uda się uratować ten mniejszy egzemplarz. Odetnij go od większego i posadź do możliwie małej doniczki do w/w mieszanki.
Nie podlewaj przynajmniej miesiąc, potem raz w miesiącu aż do wiosny - jeśli przeżyje.
Proste, niewłaściwe podłoże, za mało słońca, zimowanie w cieple, za dużo/za często podlewanie, trzymanie doniczki w osłonce...
Jeśli byś poczytał od razu o uprawie sukulentów to byś wiedział, że:
1. Wymagają słonecznego parapetu, a ciemnego kąta.
2. Podłoże to nie sama ziemia, a mieszanka ziemi i żwirku w proporcji ok 1:1.
3. W sezonie podlewasz dopiero wtedy, gdy podłoże całkowicie przeschnie, a okresie jesienno - zimowym bardzo rzadko.
4. Zimowanie w niższej temperaturze od pokojowej.
5. Postawienie doniczki na podstawce.
Większy egzemplarz nadaje się tylko do śmieci, ale może uda się uratować ten mniejszy egzemplarz. Odetnij go od większego i posadź do możliwie małej doniczki do w/w mieszanki.
Nie podlewaj przynajmniej miesiąc, potem raz w miesiącu aż do wiosny - jeśli przeżyje.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz!
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Przesadzając marketowe kaktusy w podłożu jednego z nich napotkałem masę białych kuleczek mających około 0.5mm średnicy. Jest to nawóz czy może jajeczka jakichś stworzonek?