Przędziorek - skuteczne zwalczanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2017, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Post »

Hmmm... u mnie zadziałał....
Dziwne.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Post »

Bo albo zmyło po prostu dorosłe osobniki i nie wykluły się larwy, albo miałaś inne szkodniki, albo czysty przypadek.
Na pewno Polysect nie zwalcza przędziorków, przeczytaj jeszcze raz ulotkę...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podlałam wszystko na wszelki wypadek, przy okazji inwazji wełnowców na sukulentach. Zginęły po tym fakcie również i ziemiórki i przędziorki i mszyce... Po prostu każdy szkodnik.
No nic nie poradzę na to, że tak się stało.
Ale oczywiście bardzo mnie to cieszy.

Użyłam preparatu Polysect długo działającego 005SL.

Dodam, że użyłam go do podlania, nie do oprysku.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pewno miałaś przędziorki, czy tylko coś podobnego do przędziorków? Widziałaś charakterystyczne pomarańczowo - czerwone osobniki dorosłe?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, przędziorki znam od lat, bywają u mnie na różnych roślinach, z reguły opryskuję je innym preparatem, zaraz podam nazwę, jakim.

Tu jedynie chciałam zauważyć taki cudowny efekt - po podlaniu na wełnowce Polysectem - zadziałało na wszystkie inne szkodniki.
Ja jestem zachwycona wręcz, dlatego o tym wspominam.
Najlepszy preparat, jaki używałam. I to nawet na maleńkie rośliny, którym nie zaszkodził, między innymi na malutkie fiołki afrykańskie.

-- 30 lis 2018, o 14:47 --

http://alleogrodniczy.pl/product/1186/s ... ojnik.html

"Dawkowanie:

Przędziorki - 13,4 ml/1L wody, inne owady - 6,7 ml/1L. Zalecana ilość wody: 15 L na 100 m2."

Tu wymieniają również przędziorka. Chyba nie bez powodu?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok., jest jedno ale, tutaj podałaś to co napisał jakiś sprzedający, a tutaj masz to co podał producent, nie ma nic o przędziorkach:
http://www.substral.pl/srodki-ochrony-r ... -doglebowy

Zwalcza (oprócz mszyc): tarczniki, miseczniki, wełnowce, ziemiórki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wybił wszystkie szkodniki, między innymi przędziorka.
Nie stosowałam wówczas nic innego, wyłącznie Polysect systemicznie.

Zresztą - nie tylko ja mam takie doświadczenia.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli na ulotce producenta nie ma informacji, że zwalcza przędziorki, znaczy się że w Twoim przypadku był czysty przypadek.
Zobaczymy, jak szybko do Ciebie wrócą, a przędziorki lubią cyklicznie wracać zwłaszcza jeśli nie użyje się preparatu zwalczającego wszystkie lub prawie wszystkie stadia rozwoju. Przerabiałem ten temat przez wiele lat, zanim trafiłem na Envidor. Od tamtego czasu zero tych szkodników.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli w ulotce jest informacja, że zwalcza szkodniki systemicznie, to również wszystkie owady ssące, także przędziorka.
Awatar użytkownika
Ekspresja
500p
500p
Od: 22 kwie 2014, o 18:18

Post »

Black Rose pisze:Użyłam preparatu Polysect długo działającego 005SL. Dodam, że użyłam go do podlania, nie do oprysku.
Zainteresowało mnie to co piszesz. Ja właśnie szukam czegoś do podlania. Napisz, w jakim rozcieńczeniu przygotować...chcę zastosować na przędziorka na sukulencie. https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/syste ... 82237.html
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
Black Rose
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

norbert76 pisze:Jeśli na ulotce producenta nie ma informacji, że zwalcza przędziorki, znaczy się że w Twoim przypadku był czysty przypadek.
Nie, po prostu nie sposób wymienić wszystkie szkodniki, wystarczy ogólna zasada, że jeśli preparat przenika także do "soków", to zadziała i na wszystkie owady ssące ów sok.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Black Rose pisze:Jeśli w ulotce jest informacja, że zwalcza szkodniki systemicznie, to również wszystkie owady ssące, także przędziorka.

Black Rose, nie, nie i nie. Masz dwa rodzaje preparatów: systemiczne i działające powierzchniowo. Systemiczny jest wchłaniany przez roślinę, ale to zupełnie nie ma wpływu na to, że zwalcza wszystkie szkodniki...
Idąc Twoim tokiem rozumowania, firmy produkujące ŚOR by zbankrutowały.
Przędziorki są tak specyficznymi szkodnikami, że trudno je zwalczyć i używa się tylko konkretnych preparatów.
Poczytaj sobie na innych stronach, gdzie podane są preparaty do zwalczania przędziorków, nie ma nic o Polysect...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Tak się wtrącę i niejako stanę po stronie Black Rose, że u mnie z przędziorkiem poradził sobie Mospilan w wersji dla sadowników - czyli silniejsza wersja Polysectu, jeśli się nie mylę (tak na forum wielokrotnie stwierdzano). Miałam kupiony też Envidor specjalnie na przędziorka - i wciąż mam ten Envidor w zapasie, gdyby przędzior się znowu pojawił. Póki co nie zauważyłam ani jednej sztuki, a miałam ich naprawdę zatrzęsienie i bardzo dokładnie oglądam swoje rośliny.
Ale ja dałam stanowczo za dużą dawkę tego Mospilanu, taką, co to naprawdę mogła popalić liście i się dziwię w sumie, że roślinom zgoła nic się nie stało. :wink: Więc po prostu umarło faktycznie wszystko, co żarło od przeładowania toksynami. Nie polecam tego sposobu. No i umarło wszystko... oprócz ziemiórek - co do nich... po prostu już bez komentarza, bo mam ich dosyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”