Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
Re: Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
W ubiegłym roku przywiozłam z Chorwacji sporo gałązek rozmarynu - udało się ukorzenić tylko 2, czego jedna niestety padła. W międzyczasie zaatakowały go mszyce (robiłam opryski), poźnąjesienią zaczęły mu czarniec listki te tuż nad ziemia wiec ograniczyłam podlewanie. Niemniej rozmaryn rośnie powoli. Może powinnam go przesadzic? Aktualnie rośnie w uniwersalnej. A może zmiana stanowiska? Rośnie w kuchni na wschodnim parapecie, jest jasno ale raczej nie ma tu pełnego słońca (przysłaniają bloki sąsiednie), może dać go na parapet południowo-zachodni tam gdzie trzymam sukulenty? Tylko czy się nie popali?
Wyglada tak:
Wyglada tak:
Przesadzić nie, ale przycięłabym i zrobiła sadzonkę z wierzchołka.Można ja później dosadzić z boku, całość będzie lepiej wyglądała.
A w którym miejscu sugerujesz uciąć? Potem do wody czy do ziemi?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozmaryn kocha chłód, mój stoi na balkonie, przy zapowiedziach przymrozków zabieram do domu.
Warunki domowe mu nie odpowiadają, jest w nim tak krótko jak tylko się da.
Warunki domowe mu nie odpowiadają, jest w nim tak krótko jak tylko się da.
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko, za twoim przykładem zacznę wyprowadzać rozmaryn na balkon. Zależy mi na tym żeby zakwitł - pojawiło mu się kilka nieśmiałych pączków. Przez całą zimę "pomagał" mi w kuchni.
Ścięłabym połowę, by lepiej się rozrósł wszerz z tych dolnych odrostów.Sadzonka ok.10 cm, usunąć dolne liście i posadzić do ziemi zmieszanej z piaskiem i pod folią z dziurkami (dla lepszej wentylacji) powinna na parapecie szybko ukorzenić się o tej porze roku.selli7 pisze:Przesadzić nie, ale przycięłabym i zrobiła sadzonkę z wierzchołka.Można ja później dosadzić z boku, całość będzie lepiej wyglądała.
Jaki piasek mam kupić? Taki do piaskownicy, czy do akwarium? Ziemia zwykła uniwersalna czy mieszanka do ziół?
-
Henryko u mnie kwitnie od dłuższego czasu.
Esia posadz w normalnej ziemi, jak masz perlit to dołóż ale to nie jest konieczne. On nie jest wybredny.
Esia posadz w normalnej ziemi, jak masz perlit to dołóż ale to nie jest konieczne. On nie jest wybredny.
-
Aktualnie tak kwitnie:
Kwiatuszki są jasnoniebieskie.
Kwiatuszki są jasnoniebieskie.
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Odświeżę trochę temat - może da się go przezimować podobnie, jak robi się z różami? We Włoszech rośnie naturalnie i zasadniczo nie ma żadnych wymagań, problemem jest zima - znosi przymrozki, ale nie mróz. W doniczce zawsze będzie marnie i nie ma to wiele sensu
Witam.
Wiosną do jednej z donic posiałem rozmaryn. Długo nic nie było, aż pojawiło się coś co wyglądało jak rozmaryn. Dziś jest już większe ale mam wątpliwości czy to rozmaryn czy jakiś chwast.
Bardzo proszę szanownych doświadczonych użytkowników o odpowiedź co to jest bo nie wiem czy mam to zostawić czy wyrywać?
Wiosną do jednej z donic posiałem rozmaryn. Długo nic nie było, aż pojawiło się coś co wyglądało jak rozmaryn. Dziś jest już większe ale mam wątpliwości czy to rozmaryn czy jakiś chwast.
Bardzo proszę szanownych doświadczonych użytkowników o odpowiedź co to jest bo nie wiem czy mam to zostawić czy wyrywać?
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
Wygląda podobnie, ale przecież łatwo to sprawdzić, rozetrzeć kilka listków w rękach i zobaczyć, jaki będzie zapach