Kalanchoe - stymulowanie kwitnienia, uprawa, pielęgnacja
kalanchoe Beharensis
Dostałam kwiatka o nazwie z gatunku kalanchoe Beharensis zwane pluszowe uszy słonia. Chciała bym dowiedzieć się o tym pięknym sukulencie więcej. Może ktoś ma w swojej kolekcji.
---11 gru 2018, o 11:54---
Dlaczego ta kalanchoe Beharensis gubi i obsychają jej liście. Udało mi się wyhodować małą sadzonkę.
---11 gru 2018, o 11:54---
Dlaczego ta kalanchoe Beharensis gubi i obsychają jej liście. Udało mi się wyhodować małą sadzonkę.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalanchoe - stymulowanie kwitnienia, uprawa, pielęgnacja
Nieprawidłowe warunki uprawy: podlewanie, podłože, stanowisko.
Kalanchoe potrzebuje słonecznego stanowiska, czyli południowy parapet lub pochodne jego. Co prawda to sukulent, ale lepiej nie stawiać go nad grzejnikiem, lepiej zapewnić w tym czasie nieco chłodniejsze stanowisko - nie niższe niż ok. 15 stopni.
Podlewanie oszczędne zimą, w okresie wegetacji podlewasz jak inne sukulenty, czyli większą ilością wody i dopiero wtedy jak całkowicie przeschnie podłoże.
Podłoże, nie może być sama ziemia, powinno być przepuszczalne czyli standardowa mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji 1:1.
Kalanchoe potrzebuje słonecznego stanowiska, czyli południowy parapet lub pochodne jego. Co prawda to sukulent, ale lepiej nie stawiać go nad grzejnikiem, lepiej zapewnić w tym czasie nieco chłodniejsze stanowisko - nie niższe niż ok. 15 stopni.
Podlewanie oszczędne zimą, w okresie wegetacji podlewasz jak inne sukulenty, czyli większą ilością wody i dopiero wtedy jak całkowicie przeschnie podłoże.
Podłoże, nie może być sama ziemia, powinno być przepuszczalne czyli standardowa mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji 1:1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Moje kalanchoe stoi nie na parapecie a na stoliku blisko kaloryferów. Przesadzony jest do ziemi specjalnej do kaktusów i sukulentów. Jest wysoki i tylko jedna łodyga jest i rośnie do góry wypuszczając liście, które od razu zwijają się.
- norbert76
Widzisz, sukulenty powinny rosnąć w mieszance ziemi do sukulentów i żwirku, sama ziemia nawet dedykowana może być mało przepuszczalna.
Druga sprawa, może mieć za ciepło od grzejników. Postaraj się do wiosny znaleźć jasne, chłodniejsze stanowisko, a na wiosnę przesadź do właściwego podłoża.
A jeszcze jak z podlewaniem? Jak często podlewasz?
Druga sprawa, może mieć za ciepło od grzejników. Postaraj się do wiosny znaleźć jasne, chłodniejsze stanowisko, a na wiosnę przesadź do właściwego podłoża.
A jeszcze jak z podlewaniem? Jak często podlewasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Raz na tydzień na podstawkę.Zastanawiam się czy nie przenieść kalanchoe na klatkę schodową. Klatka schodowa jest bez grzejników. Na zimę drzwi zamykane są. Stoi tam sporo moich kaktusów i dobrze trzymają się. Jest tam chłodniej niż w domu.
- norbert76
Czemu nie, spróbuj.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zawsze trzeba próbować. Na oknie na klatce, jest jasno bo to spore okno i przede wszystkim jest chłodno. Teraz jest duża i ciężka nie wiem jak sobie poradzę ale spróbuję.
Tak samo jestem ciekawa, czy kalanchoe wypuści łodygę z liścia. Liść ukorzeniony i stoi w doniczce, z ziemią do kaktusów i sukulentów.
Na wiosnę mam jeszcze jedną sadzonkę do przesadzenia na wiosnę
Na wiosnę mam jeszcze jedną sadzonkę do przesadzenia na wiosnę
Problem z Kalanchoe
Witam, od lutego mam kwiat kalanchoe, ładnie kwitł aż do mniej więcej maja/czerwca, kiedy to zaczęły brazowiec mu liście na końcach, nie dość ze te końcówki liści sa brazowe, a nawet żółto brązowe, to jeszcze sa suche i moznaby je skruszyc w dloni używając wiecej sily. Jak kwiaty usychaja to je wyrywam (juz te uschnięte, brązowe), ale roślina ostanio nie wypuszcza pekow nowych w ogóle, zauważyłam też, ze zlamala jej sie lodyga (taka główna, na której jest najwięcej pakow) i jest brazowa i lekko sucha. Kwiat stoi na parapecie w słońcu (słońce jest od 14 do 19 mniej więcej)
Dodam, że robilam mu juz jakieś 3 tygodnie suszy, w internecie było napisane, ze to pomoże pozbyć się problemu chorych liści, ale nie pomogło teraz podlewam normalnie tj. co tydzień.
Pytania moje brzmia: jak moge odratowac mojego kwiatka? Da sie uratować ta lodyge?
Może mam go przesadzic do innej ziemi albo dac mu jakiejś odżywki? (jeśli tak, to jakiej?) A, no i jak pozbyc sie kurzu z liści żeby nie zrobić mu "krzywdy"? Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję!
Pisownia!
Dodam, że robilam mu juz jakieś 3 tygodnie suszy, w internecie było napisane, ze to pomoże pozbyć się problemu chorych liści, ale nie pomogło teraz podlewam normalnie tj. co tydzień.
Pytania moje brzmia: jak moge odratowac mojego kwiatka? Da sie uratować ta lodyge?
Może mam go przesadzic do innej ziemi albo dac mu jakiejś odżywki? (jeśli tak, to jakiej?) A, no i jak pozbyc sie kurzu z liści żeby nie zrobić mu "krzywdy"? Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję!
Pisownia!
- norbert76
Przede wszystkim wrzuć zdjęcia, żeby wiedzieć z jakim kalanchoe jest do czynienia.
Po drugie, roślina po zakupie powinna być przesadzona do właściwego przepuszczalnego podłoża - mieszanki ziemi i żwirku.
Po trzecie nic nie napisałaś o podlewaniu.
W necie można znaleźć różne rady, ale jeśli roślina nie została przesadzona, albo przesadzona do samej ziemi - bez rozluźniacza i została dodatkowo przelana, to żadne przesuszanie podłoża nie pomoże.
Jeśli liście schną, znaczy się doszło do uszkodzenia korzeni.
Na pewno trzeba wyciągnąć z doniczki i sprawdzić korzenie.
Kolejna sprawa, doniczka pewnie wstawiona do osłonki?
Po drugie, roślina po zakupie powinna być przesadzona do właściwego przepuszczalnego podłoża - mieszanki ziemi i żwirku.
Po trzecie nic nie napisałaś o podlewaniu.
W necie można znaleźć różne rady, ale jeśli roślina nie została przesadzona, albo przesadzona do samej ziemi - bez rozluźniacza i została dodatkowo przelana, to żadne przesuszanie podłoża nie pomoże.
Jeśli liście schną, znaczy się doszło do uszkodzenia korzeni.
Na pewno trzeba wyciągnąć z doniczki i sprawdzić korzenie.
Kolejna sprawa, doniczka pewnie wstawiona do osłonki?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Jedno zdjęcie jest z marca dla porównania jak wyglądał gdy jeszcze był "zdrowy". Poza tym obecny wygląd kwiatów, złamanej łodygi i liści. Bardzo proszę mi powiedzieć co robiłam źle?
Ps. Podlewam go co tydzień, na jednym zdjęciu widac podstawkę, na którą woda splywa, wiec ujście jest.
Edit: czy zastosowanie środka grzybobojczego, preparatu ochronnego dla rośliny i przesadzanie w nową ziemię będzie dobrym pomysłem?
- norbert76
Roślina została przelana, przez nieprawidłowe podłoże (bez dodatku rozluźniacza) i najprawdopodobniej również przez trzymanie w osłonce. Łodyga gnije, co widać po ciemnych plamach.
Nie wiem czy uda się uratować, trzeba wyciągnąć z doniczki, sprawdzić stan korzeni i przesadzić do nowego podłoża - mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji około 2:1. Wielkość doniczki dopasować do wielkości korzeni, czyli pewnie trzeba dać mniejszą i dać na podstawkę.
Odciąć prawą chorą łodygę, aż do zdrowej tkanki, posypać cynamonem albo sproszkowanym węglem.
Postawić w jasnym stanowisku, najlepiej na parapecie.
Edit:
wlp7017 Jak wyżej - przelana, nieprawidłowe podłoże oraz trzymanie w osłonce zamiast na podstawce.
Przesadzenie to podstawa, podłoże: mieszanka ziemi i żwirku w podobnej proporcji.
Pędy kwiatowe do wycięcia - nie ma potrzeby dodatkowo obciążać roślinę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta