Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
To co się dzieje u mnie pod koniec października z daturami warte jest uwiecznienia

Ta w środku miała być czerwona

Różowe z reguły kończyły kwitnienie dużo wcześniej, a białe...

Spektakularnie kwitną z masą pąków jeszcze i jeszcze tooo...

Chce już sobie pójść na zimowisko, że już wyłazi na ulicę?...
Na koniec sezonu nadrabiają efektami, których zabrakło w te upały, kiedy przekwitały prawie z dnia na dzień, nawet wszystkie z patyków zakwitły. Szczęśliwie przymrozki omijają mój ogródek i dlatego też jest co podziwiać...

Ta w środku miała być czerwona

Różowe z reguły kończyły kwitnienie dużo wcześniej, a białe...

Spektakularnie kwitną z masą pąków jeszcze i jeszcze tooo...

Chce już sobie pójść na zimowisko, że już wyłazi na ulicę?...

Na koniec sezonu nadrabiają efektami, których zabrakło w te upały, kiedy przekwitały prawie z dnia na dzień, nawet wszystkie z patyków zakwitły. Szczęśliwie przymrozki omijają mój ogródek i dlatego też jest co podziwiać...

Pozdrawiam - Andrzej
Humor to widzenie świata na osi absurdu i niedorzeczności - Thomas Moore
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura/Brugmansja - pielęgnacja/porady praktyczne - 5cz. (od 05.2015 - nadal ...
Andpia masz szczęście mieszkać w tej części kraju gdzie zimy łagodniejsze a i przymrozków mniej. Przepiękne masz widoki.
U mnie już parę razy przeszły przymrozki, dzisiaj też mocno siwo. Mimo to najstarsza datura - biała jeszcze się dzielnie trzyma, tylko z liści się ogołociła, aż zaczynam żałować, że przeznaczam na wyrzucenie - no ale z drugiej strony ten wieeelki korzeń już wypełnia całą 90 litrową kastrę.
U mnie już parę razy przeszły przymrozki, dzisiaj też mocno siwo. Mimo to najstarsza datura - biała jeszcze się dzielnie trzyma, tylko z liści się ogołociła, aż zaczynam żałować, że przeznaczam na wyrzucenie - no ale z drugiej strony ten wieeelki korzeń już wypełnia całą 90 litrową kastrę.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
Witajcie. Wasze datury są przepiękne. ja mam daturę variegatę, liście omszone dwukolorowe ale tak nędznie mi rośnie nie mówiąc już o kwitnieniu.Ma z metr długości, 2 pędy a na górze jakieś marne listki. Podlewałam odżywkami, stała na słońcu i nic jej nie pomagało. Jak wypuściła za sezon ze 4 listki to wszystko. Może wy możecie podzielić się informacjami o mniej problemowych daturach?
-
- 50p
- Od: 2 lip 2011, o 22:27
Dziś dostałam od znajomej starą daturę bo chciała ja wyrzucić. Starą tzn. w dużej donicy,dużo starych grubych poucinanych pędów, a z dołu 8 patyczków 50 cm wyrośniętych z samego dołu. Nie jestem ekspertem w hodowaniu datur i nie wiem czy rozciąć ją na mniejsze egzemplarze czy zostawić tak jak jest. A może poucinać te wyrośnięte cienkie pędy i ukorzenić jako nową roślinę? Proszę o pomoc.
Ja moje trzy te największe też zostawiłem na dworze (dwie białe i żółta, ta co tak piętrowo kwitła na ostatnich fotkach), chętnych nie było, a ja odmłodzę populację, bo rocznych i dwuletnich w piwnicy od groma. Tym bardziej, że już mam ukorzenione podwójne tylko 6 gatunków więc będzie potrzeba miejsca na te nowe.

Jedna z Angel Flight ma być variegata, zobaczymy co z tego wszystkiego w przyszłym sezonie wyrośnie...
Jak widzicie znaczniki już porobione
kasia78 najlepiej by było jakbyś zamieściła zdjęcie tej już teraz Twojej datury. Na już możesz tylko uciąć parę patyków z tych młodych zielonych (20-25 cm.) i je ukorzenić w wodzie. Takie świeże tegoroczne powinny się łatwo ukorzenić i będziesz miała zabezpieczenie, gdyby coś było nie tak z tą 'dorosłą'... Teraz niech zimuje, a dopiero na wiosnę można będzie coś z nią zrobić. jak będzie fotka doradzę jak najlepiej z nią postąpić

Jedna z Angel Flight ma być variegata, zobaczymy co z tego wszystkiego w przyszłym sezonie wyrośnie...

Jak widzicie znaczniki już porobione

kasia78 najlepiej by było jakbyś zamieściła zdjęcie tej już teraz Twojej datury. Na już możesz tylko uciąć parę patyków z tych młodych zielonych (20-25 cm.) i je ukorzenić w wodzie. Takie świeże tegoroczne powinny się łatwo ukorzenić i będziesz miała zabezpieczenie, gdyby coś było nie tak z tą 'dorosłą'... Teraz niech zimuje, a dopiero na wiosnę można będzie coś z nią zrobić. jak będzie fotka doradzę jak najlepiej z nią postąpić

Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
No, sądząc po wyglądzie swoje przeszła. Tak jak wspominałem teraz tylko ją przezimować do wiosny,mając na uwadze, aby przez zimę miała stale wilgotno. Na teraz utnij 2-3 patyki i w domu wstaw do flakonu z wodą do wys. 10 cm patyka. po 2 tygodniach powinny wypuścić korzenie - posadzić do ziemi i pilnować aby ziemia nie przeschła;

Na pewno takie 'Ganc neue' sadzonki przydadzą się na przyszły sezon...

Na pewno takie 'Ganc neue' sadzonki przydadzą się na przyszły sezon...

Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
asiula dzięki za obrazek z Angels Fligh , moja po ukorzenieniu patyka już też pokazuje tą charakterystyczną mozaikę na liściach:

Uczę się dopiero tych podwójnych i każda taka wskazówka cenna...

Uczę się dopiero tych podwójnych i każda taka wskazówka cenna...

Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani, poradźcie. Przed wniesieniem do chłodku, przycięłam swoją daturę, bo nie zmieściłaby się do pomieszczeńia. Szkoda było wyrzucać patyczki, więc poszły do wody i teraz mam 14 ukorzenionych maluchów. Niektóre mają już 3-4 cm korzenie. Czy mogą jeszcze posiedzieć w zbiorowym słoju w wodzie, czy koniecznie do doniczek z ziemią? Tylko jak i gdzie je pomiesczę. ..Nie spodziewałam się, że wszystkie się ukorzenią. Nie wiem jaka to odmana. Kwiat jest biały z różową obwódką. Pachnie.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Anida , najlepszą radą na teraz będzie wstawienie tych ukorzenionych w wodzie do zimnego i przetrzymać do wiosny. Nic im się nie stanie, trochę zatrzymasz dalsze ukorzenianie, a z wiosną można na różne sposoby takie ukorzenione patyki spożytkować. Moje w ten sposób ukorzenione z wiosną tego roku sadziłem do doniczek dopiero w maju, a i tak zdążyły zakwitnąć Ja po tym sezonie obiecałem sobie wszystkie przycięte wyrzucić i stało się tak:

Szkoda było wyrzucić te z nasiennikami, jak dojrzeją nasiona wyślę na akcję wymiany nasion, bo będzie tego sporo, a patyki jakbym chciał bardzo żeby się ukorzeniły to by zgniły, a że mi nie zależy na nich to się pięknie ukorzeniają...
A jak wchodzę do piwnicy zapach czuć już na schodach, bo poniektóre kwitną sobie jeszcze, mniej okazale (brak światła), ale kwitną:

To jedna z tych późno sadzonych, widocznie bardzo chciała dalej kwitnąc i kwitnie...
Taka jest potęga natury i nic się na to nie poradzi...

Szkoda było wyrzucić te z nasiennikami, jak dojrzeją nasiona wyślę na akcję wymiany nasion, bo będzie tego sporo, a patyki jakbym chciał bardzo żeby się ukorzeniły to by zgniły, a że mi nie zależy na nich to się pięknie ukorzeniają...

A jak wchodzę do piwnicy zapach czuć już na schodach, bo poniektóre kwitną sobie jeszcze, mniej okazale (brak światła), ale kwitną:

To jedna z tych późno sadzonych, widocznie bardzo chciała dalej kwitnąc i kwitnie...

Taka jest potęga natury i nic się na to nie poradzi...

Pozdrawiam - Andrzej
Spis moich wątków
Spis moich wątków
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Andrzej za szybką odpowiedź. Patyczki pójdą więc do "matki", tj. Widne pomieszczenie z temp. 12 st.
Pozdrawiam Anida
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Skąd ja to znam. Moje ucięte też poszły do wody i mają już spore korzonki.
Biała - ta wielka co miała iść na wyrzucenie dzielnie znosiła lekkie przymrozki jeszcze w listopadzie więc stwierdziłam, że mi jej szkoda i jednak schowałam do pomieszczenia
Jeszcze tylko się zastanawiam nad Angels Flight i Angels Flight Variegata - ta druga trafiła mi się przypadkowo bo miała to być Pink Perfection i mam dylemat czy trzymać obie czy jednej się pozbyć ponieważ są bardzo podobne. Efekt na liściach Variegaty jak sami widzicie widoczny dopiero z bliska. Nie mogę się zdecydować póki co.
Biała - ta wielka co miała iść na wyrzucenie dzielnie znosiła lekkie przymrozki jeszcze w listopadzie więc stwierdziłam, że mi jej szkoda i jednak schowałam do pomieszczenia

Jeszcze tylko się zastanawiam nad Angels Flight i Angels Flight Variegata - ta druga trafiła mi się przypadkowo bo miała to być Pink Perfection i mam dylemat czy trzymać obie czy jednej się pozbyć ponieważ są bardzo podobne. Efekt na liściach Variegaty jak sami widzicie widoczny dopiero z bliska. Nie mogę się zdecydować póki co.
Pozdrawiam Katarzyna
A z moich 5 krzaczków pobrałem 10 patyczaków, stoją w wodzie i wszystkie gniją. Woda wymieniana co pare dni, odcięcia przemyte, robia sie obślizłe i miękkie. Krzaczorki na strychu z oknem, w 10 stopniach - tez dziwnie sie zachowują - na górze robią się miękkawe i pustawe w środku. Mam obawy czy to do wieosny przeżyje.