Moje storczyki / Kwitnienia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje storczyki / Kwitnienia

Post »

Jeśli widzisz, że kora nie naciąga wody do samej góry no to trzeba więcej lać.

U mnie mam takie egzemplarze z dużą ilością korzeni w doniczce i drobną korą, że ja im leje na zwykłą podstawkę a woda nawadnia całą doniczce tak że nawet nie mam co zlewać z podstawki a cała bryła korzeniowy jest namoczona. Ale to udaje się tylko w przyjętych roślinach i licznych korzeniach. Musisz nauczyć się obserwować potrzeby i reagować. Nawet jak ktoś coś Ci radzi to zawsze nie da się wszystkiego przenieść na swoją uprawe, bo zawsze są jakieś czynniki różniące nasze uprawy.

Naprawdę sposobów i metod jest ogromna ilość, większość jest dobra, ale nie zawsze pasują do naszej konkretnej rośliny.

Teraz spróbuj ocenić, czy rośliny jak Ci padają to czy im korzenie usychają czy gniją? Robiłeś, że tak powiem "sekcje zwłok" :wink:

Norbercie kolega pisał wcześniej, że nanacza jak korzenie są szare...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marta, ale problem nie leży w wysokości namaczania. Kora nie musi być od góry koniecznie wilgotna, ten fakt akurat na pewno nie wpływa na poźniejsze zamieranie. Problem leży najprawdopodobniej w tym co napisałem wyżej.
Sam z własnego doświadczenia wiem, że trzymanie zbyt długo w podłożu produkcyjnym kończy się w większym lub mniejszym stopniu uszkodzeniem korzeni. Ludzie albo boją się przesadzać podczas kwitnienia - kiedy zwykle kupuje się storczyki, albo w ogóle tego nie robią. Mocniejsze egzemplarze przeżywają, słabsze nie - proste. Trzymając cały czas np w takim zmielonym torfie nie widać co dzieje się w środku bryły korzeniowej. Jeśli w tym czasie wejdzie infekcja, to nawet jak przesadzisz to będzie krążyć już w roślinie. Więc niedługo po tym storczyk zaczyna zamierać i tracić kolejne korzenie.
Teraz, po paru dniach po zakupie przesadzam do nowego podłoża i od razu mogę ocenić stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Norbercie zależy ile korzeni jest. Jak zostało dwa na krzyż na samej górze doniczki to może sobie namaczać dół... A jak pisze chłopak, że mu górą się nie namacza, bo kora nie wciąga, to nie mam pewności czy korzenie naciągły, bo może jest jak pisałam wcześniej.

Ja już mu pisałam o Topsin. Wpisałam błędy i doradzam wyżej moczyć. Jak pisałam - trzon wysoko nich moczy wysoko, nic się nie stanie.

Przesadzić kolejny i się uczyć - moja sugestia. Z mojej strony wyczerpałam temat. Bez "sekcji zwłok" można gdybać...

Reasumując
-Topsin
- maksymalnie mała doniczka
- moczenie odpowiednie do potrzeb
- dziurki w doniczce dla lepszej cyrkulacji powietrza.
- drobną kora z keramzytem

Finał.

Wesołych świąt życzę.
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p
Od: 5 gru 2018, o 11:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ojojojojoj... Zawsze zasypuję węglem drzewnym/cynamonem odcięte ranki po korzeniach. Mi chodzi o nie wiele problemów, czynników czy coś takiego, bo nie jestem "pierwszym, lepszym" hodowcą (choć jak każdy czasem popełniam błędy). Wiem co robić a czego, nie. Mi chodzi tylko o problem z korą, która nie ciągnie wody w wyższe partie doniczki. A nowo zakupionego woskowca, będę podlewać gdy wszystko będzie suche, w małych ilościach i nie za często. Nie będę go teraz przesadzać. Możliwe, że po nowym roku to zrobię, lecz wątpię :wink:. I proszę mi się tu nie kłócić, bo będzie klaps na tyłek :;230...

Nie będę pisać wesołych świąt, bo jeszcze jutro tu zajrzę. ;:124 :heja.

A po za tym, wiecie może jak ANULUJE się przesyłkę w Salonie Orchidei?
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marta, logiczne jest że nie miałem na myśli storczyka z dwoma korzeniami, bo z takim postępuje się zupełnie inaczej. Wg autora wątku sadzi storczyki z większą ilością korzeni, a problem następuje później. W kwestii wysokości namaczania, nie wiem czy robiliście taki eksperyment, jak przesadzacie storczyka namoczcie go tak, żeby korzenie były namoknięte do 1/3 wysokości, to po dłuższym czasie na całej długości - aż do trzonu będą zielone. Korzenie mają bardzo dużą moc ssania, więc nie ma potrzeby namaczania storczyka aż po górną krawędź doniczki. Oczywiście mówimy tu o sytuacji kiedy widzimy w podłożu większość korzeni.
Zawsze jednak trzeba potrafić ocenić co dzieje się z rośliną i odpowiednio reagować.
Dlatego, w powyżej omawianej sytuacji stawiam na przelanie przed zakupem w markecie albo/i pozostawienie zbyt długo w nieprawidłowym podłożu.
Zrobisz z tym ostatnim co uważasz, ale ja bym teraz przesadził, zwłaszcza że w marketach są one najczęściej przelewane, więc nie masz wiedzy jak wygląda system korzeniowy w środku przy trzonie.

Ps. Ja się nie kłócę, tylko przedstawiam kontrargumenty. :wink:
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Nie wiem co robić. Przepraszam. Teraz mam głowę w wiadrze i naprawdę nie wiem co robić. :shock:
Moje storczyki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dotychczas czekałeś z przesadzeniem dłuższy czas, to teraz zrób inaczej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz to są święta ;:215 ubij karpia, ubierz choinkę, spakuj prezenty :wink:

Jak dla mnie reszta poczeka, poza storczykiem mamy z którym poćwicz, bo woskowy jeśli przesadzisz to go najpewniej ubijesz, więc czy ubije się sam czy mu pomożesz to "wsio ryba" ;:60 większe szanse ma na przeżycie bez przesadzenia, bo chyba masz kiepskie statystyki ;:204 najważniejsze tylko przelewać doniczke, nie namaczać, bo masz super chłonne podłoże. I zrób dziurki co parę cm po bokach doniczki, to to g... będzie lepiej schło...
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

A mam go po przekwitnięciu przesadzić? :| A po za tym te podłoże to nie zmielone włókno kokosowe tylko bardziej ta mieszanka do storczyków z włóknem.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Wiecie jak anulować przesyłkę w Salonie orchidei? :(
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym go przesadziła po kwitnieniu lub na wiosnę - może już doświadczenia nabierzesz.

Anulowanie w SO - napisz maila, zadzwoń - to są w porządku ludziska...
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

Ok, ale jak mam złożyć treść zdania i o co poprosić
Moje storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok masz 14 lat to ja się opanuje, ale naprawdę chyba uczą jeszcze czegoś w szkole. Jeszcze 15 lat temu mnie uczyli 8-)

Podmiot, orzeczenie. ;:215 to podstawa :uszy

A poważnie to

"W związku ze złożonym zamówieniem w dniu... z przyczyn niezależnych ode mnie, proszę o anulowanie zamówienia numer.... . Zwrot pieniędzy proszę przekazać na numer konta bankowego.... Proszę o potwierdzenie anulowania zamówienia.
Z poważaniem..... "

Coś w tym stylu ;:333
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz pewność, że korzenie w środku bryły korzeniowej są w porządku i nie był na pewno przelany przed zakupem to możesz poczekać. W innym przypadku przesadził bym nawet podczas kwitnienia, co robię od jakiegoś czasu. Nie przeciągam przesadzania.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p

Post »

zabkamarta pisze:Ok masz 14 lat to ja się opanuje, ale naprawdę chyba uczą jeszcze czegoś w szkole. Jeszcze 15 lat temu mnie uczyli 8-)

Podmiot, orzeczenie. ;:215 to podstawa :uszy

A poważnie to

"W związku ze złożonym zamówieniem w dniu... z przyczyn niezależnych ode mnie, proszę o anulowanie zamówienia numer.... . Zwrot pieniędzy proszę przekazać na numer konta bankowego.... Proszę o potwierdzenie anulowania zamówienia.
Z poważaniem..... "

Coś w tym stylu ;:333

Marta, zamówienie jeszcze nie jest przetworzone. Nie ma co zwracać kasy nawet ;:306 ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
Bo 1 storczyk już nie jest dostępny, a przy zamawianiu był dlatego nie ma jeszcze przetworzonej

-- 23 gru 2018, o 15:13 --
norbert76 pisze:Jeśli masz pewność, że korzenie w środku bryły korzeniowej są w porządku i nie był na pewno przelany przed zakupem to możesz poczekać. W innym przypadku przesadził bym nawet podczas kwitnienia, co robię od jakiegoś czasu. Nie przeciągam przesadzania.

Owszem na razie są zdrowe i tylko 1 korzeń jest zgnity, ale przez podróż do sklepu.
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”