Mój kawałek ziemi - działeczka ROD
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój kawałek ziemi - działeczka ROD
Witam serdecznie w Nowym Roku, nowy rok, nowe możliwości.... i nowy Wątek .....
Nowe postanowienia,..
Moja działka jest zlokalizowana na Śląsku, w Jaworznie, jest to ogródek na ogrodzie działkowych ROD. Mamy dwie działki tzn. ja i moja mama obok siebie. Jedna z nich od 1988r i druga od 2013r. Razem uprawiany i nieustannie modernizujemy obie działki z mamą, mężem i trzyletni synkiem, aby każdy miał swój azyl i radość.
Mamy do dyspozycji 600m2.
W tym roki pojawiła się nowa lokatorka na dzialce - to kotek, czarny jak węgiel. Ma na imię "Czarna".
Nowe postanowienia,..
Moja działka jest zlokalizowana na Śląsku, w Jaworznie, jest to ogródek na ogrodzie działkowych ROD. Mamy dwie działki tzn. ja i moja mama obok siebie. Jedna z nich od 1988r i druga od 2013r. Razem uprawiany i nieustannie modernizujemy obie działki z mamą, mężem i trzyletni synkiem, aby każdy miał swój azyl i radość.
Mamy do dyspozycji 600m2.
W tym roki pojawiła się nowa lokatorka na dzialce - to kotek, czarny jak węgiel. Ma na imię "Czarna".
-
- 500p
Re: Mój kawałek ziemi - działeczka ROD
A teraz ciąg dalszy...
Czarna to kotka ze "śmietnika", we wrześniu mąż poszedł z synkiem na spacer, gdy przechodzili koło miejskiego śmietnika spotkali Pana z trzema kotkami w różnych kolorach: rudy, czarny i bury. Kto przechodził to zaczepiał i pytał "czy ktoś nie chce bo idzie sie ich pozbyć ". Ktoś po chwili wziął rudego, a my czarnego, burego nikt nie chciał, dlatego też trafił do nas.
Po wizycie u weterynarza kotki trafiły na działkę do altanki.
Czarna to kotka ze "śmietnika", we wrześniu mąż poszedł z synkiem na spacer, gdy przechodzili koło miejskiego śmietnika spotkali Pana z trzema kotkami w różnych kolorach: rudy, czarny i bury. Kto przechodził to zaczepiał i pytał "czy ktoś nie chce bo idzie sie ich pozbyć ". Ktoś po chwili wziął rudego, a my czarnego, burego nikt nie chciał, dlatego też trafił do nas.
Po wizycie u weterynarza kotki trafiły na działkę do altanki.
-
- 500p
Na razie mam problem z obsługą fotosika
Na ten rok zaplanowaliśmy niebotyczne plany typu: oczko z karpiami koi, wymiana ogrodzenia, oraz pergola na słupach 2m wzdłuż całej drogi wejściowej, czyli byłby to tunel długości około 15m, bez ażurowych ścian, a wyłącznie z ażurowym zadaszeniem. Całość wsparte na 16 drewnianych słupach. Plany obejmują obsadzenie każdego ze słupów krzewem róży pnącej. W praktyce może wyjść różnie
Stopy już są wykonane z pospawanych kształtowników stalowych, wmurowanych w obrzeża rabatowe, między krawężniki betonowe. Drewno kupimy w tartaku.
Oczko wodne prawdobodobnie betonowe lub takie gotowe wkopywane, musi być łatwo rozbieralne bo nasze plany są bardzo ruchome
Na ten rok zaplanowaliśmy niebotyczne plany typu: oczko z karpiami koi, wymiana ogrodzenia, oraz pergola na słupach 2m wzdłuż całej drogi wejściowej, czyli byłby to tunel długości około 15m, bez ażurowych ścian, a wyłącznie z ażurowym zadaszeniem. Całość wsparte na 16 drewnianych słupach. Plany obejmują obsadzenie każdego ze słupów krzewem róży pnącej. W praktyce może wyjść różnie
Stopy już są wykonane z pospawanych kształtowników stalowych, wmurowanych w obrzeża rabatowe, między krawężniki betonowe. Drewno kupimy w tartaku.
Oczko wodne prawdobodobnie betonowe lub takie gotowe wkopywane, musi być łatwo rozbieralne bo nasze plany są bardzo ruchome
-
- 500p
Na razie mam problem z obsługą fotosika
Oczko wodne prawdopodobnie betonowe lub takie gotowe wkopywane, musi być łatwo rozbieralne bo nasze plany są bardzo ruchome
Oto kotki:
-- 3 sty 2019, o 21:41 --
Nad tą droga ma powstać ażurowa konstrukcja
Oczko wodne prawdopodobnie betonowe lub takie gotowe wkopywane, musi być łatwo rozbieralne bo nasze plany są bardzo ruchome
Oto kotki:
-- 3 sty 2019, o 21:41 --
Nad tą droga ma powstać ażurowa konstrukcja
-
- 500p
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaki fajny kotków wątek.
Dobre serduszka macie ze tak przygarniacie?
Szkoda że kotki gginą w nniewyjaśnionych okoliczności ach . Oby nie wpadły w niewłaściwe ręce - u nas na dzialka działka ponad 20 kotów zostało wytrutych. Niestety i tacy są ludzie na działkach. ..
Dobre serduszka macie ze tak przygarniacie?
Szkoda że kotki gginą w nniewyjaśnionych okoliczności ach . Oby nie wpadły w niewłaściwe ręce - u nas na dzialka działka ponad 20 kotów zostało wytrutych. Niestety i tacy są ludzie na działkach. ..
-
- 500p
-
- 500p
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne sierściuchy. Koniecznie pochwal się jak wyjdzie Ci ta ścieżka, bo ogród bardzo ładny.
Zazdroszczę Wam śniegu, u mnie tylko deszcz.
Zazdroszczę Wam śniegu, u mnie tylko deszcz.
-
- 500p
Bardzo dziękuję, mam nadzieję że wyjdzie zgodnie z planem. Jeszcze dziś postaram się szczegółowo opisać plan pergoli nad ścieżką
-
- 500p
Pergola na słupach powstanie wyłącznie z drewna, z belek łączonych na pióro wpust. Na początku umieszczone zostaną słupy drewniane o przekroju 40x40mm. Słupy wys. 2m zostaną usztywniane p płatwiami na samej górze i pośrednio na wysokości około 60cm. Słupy dodatkowo z mieczami. Na szerokości w miejscu podparcia słupami, patew górna zostanie usztywniona płatwiami poprzecznymi. Na całości powstałej powierzchni górnej położona będzie pergola w kształcie równomiernej kraty, z listewek 30x10mm.
-- 5 sty 2019, o 21:11 --
-- 5 sty 2019, o 21:11 --
-
- 500p
-
- 500p
Piękna zima sie zrobiła, ale trzeba pomyśleć o wiośnie. Dziś zrobilam zakupy nasiennicze kwiatów : aksamitka, cynie i astry. Niestety inne nie udaja się, albo są bardzo mizerne.