Ziemiórki - jak zwalczyć

Rośliny doniczkowe
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ziemiórki

Post »

-Iwona- pisze: Ninia czy na pewno zrobiłaś tak jak na opakowaniu, bo przyznaję, że jak masz duże/dużo doniczek to sporo opakowań trzeba tego kupić.
Jedno opakowanie 25 ml wystarczy na jedną 4 litrową doniczkę...
Doniczki mam mniejsze niż podajesz (3 i 2l) i trochę ich mam, ale różne specyfiki też mam zawsze w zapasie - w razie czego - i czasami później je wyrzucam, bo są przeterminowane i dokupuję wtedy nowe. Zawsze stosuję każdy środek zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (to tak samo jak z antybiotykiem czy innymi lekami - mniejsza dawka nie pomoże) - także to na pewno nie jest przyczyną, a tak jak pisałam we wcześniejszym poście - Kohinor zadziałał za pierwszym razem (tylko ten zapach).
Muszę wypróbować coś innego - zaczekam, aż Foxowa może coś jeszcze tu podpowie.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie chodzi o środki chemiczne które mogą być bezpiecznie stosowane teraz w domu. a nic innego poza tym chyba nie ma. (nie mówiąc o nicieniach/Nemycel)
Coś mocniejszego to można dać dopiero na zewnątrz na wiosnę albo w pomieszczeniach gdzie nie przebywasz, ale nie tam gdzie jesz/śpisz.
Śledzę wątek, bo może ktoś kiedyś podpowie coś skutecznego, bezpiecznego i ekonomicznego... ;:196 :wit
Awatar użytkownika
kokile
50p
50p
Od: 23 paź 2016, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nina,

Jestem amatorem w uprawie cytrusów. Z Ziemiórkami walczę żółtymi lepami i Substral Polysect 005 SL.

Stężenie takie jak na opakowaniu - tym się wzoruje; ważne jest to żeby roztwór wypłyną dołem doniczki (po prostu przelać ziemię roztworem).

6 ml w 100 ml wody na 1 l podłoża ; Rozrób 12 ml(15ml) w -200-250 ml wody i przelej litrową doniczkę.

PS
Czy na Ziemiórki i inne Szkodniki nie było takiego uniwersalnego bardzo dobrze działającego środka, którego produkcji zakazała UE?
Pamiętajcie, że w Stalowej Woli ogromna Huta z żelaza stoi.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57

Post »

Prawie tak zrobiłam dzisiaj - dlatego prawie, bo kwiaty, w których urzędują ziemiórki stoją w chłodniejszym pomieszczeniu - 15-19°C i obawiałam się zalania zupełnego na pół śpiących roślin - choć ten preparat chyba lepiej działa w temp wyższej, ale nie będę wnosić do pokoi, bo tutaj mam zdecydowanie więcej roślin - a w ciągu 3 tyg.złapały się na lep tylko 4 ziemiórki, więc nie będę ryzykować i zapraszać plagi na salony (choć czasami jakaś ziemiórka przeleci mi dodatkowo koło nosa - wtedy ćwiczę refleks :;230 ). Oczywiście podlałam tak jak na opakowaniu - doniczka 3l =18ml Polysect + 300ml wody (mikstura na podstawek nie wypłynęła, ale ziemia jest dość wilgotna - mam nadzieję, że nie zalałam im korzeni). Dam znać za jakiś czas jak się sprawy mają - za jakiś tydzień/półtora wymienię lepy na nowe i zobaczę czy coś się będzie łapało na nie.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Donoszę, iż dotarł do mnie Nemycel i właśnie zostały nim podlane wszystkie rośliny pod moją opieką - od zamiokulkasa przez storczyki i rośliny egzotyczne aż po młodziutkie siewki, więc przekrój spory.
Plagę ziemiórek mam dość konkretną. :roll: Nie żadne tylko latanie wokół kwiatków, bo lgnęły wszędzie, gdzie jest wilgoć. Tak, nawet do zlewu czy kociej kuwety, w której przy czyszczeniu znalazłam spore stadko. Dobrze, że żwirek w kuwecie często wymieniany... (a w pomieszczeniu, w którym jest kuweta, nie ma nawet żadnej doniczki, ba, kuweta jest kryta)
Nie mówiąc o próbach włażenia do żarcia, szczególnie napojów w stylu kawa z mlekiem czy herbata.

W każdym razie, plaga konkretna. Cykl życia ziemiórki zajmuje bodajże 14 dni, jeśli nie pomyliłam. Jeśli za dwa tygodnie będzie spokój, to powiadomię. Jeśli nie, to też powiadomię. Ale jestem raczej optymistycznie nastawiona.
Ach, a jeśli ktoś myśli tak, jak moja mama. :wink: Nie, nicienie to nie "robale", nie rozlezą się, nie latają, nie sprawiają żadnych kłopotów. Jak już nie ma larw ziemiórek, to po jakimś czasie sobie giną. I nie można ich przedawkować, a jednocześnie jedno opakowanie jest szalenie wydajne. :) To taki probiotyk dla roślin. Według mnie nie ma wad - byle tylko teraz zadziałało zgodnie z wszystkimi zapewnieniami.
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

A cena nie jest wadą? :)

Czekam na raporty z postępów - raz próbowałam u siebie biologicznej walki, nie nicienie to wprawdzie były, ale dobroczynek.

B.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Szczerze mówiąc... taki Polysect wychodzi o wiele, wieeele drożej. :lol: Paradoksalnie. Co z tego, że za małe opakowanie 9,5 zł, jeśli przy mojej liczbie roślin i rozmiarach doniczek musiałabym kupić...
Ok, policzmy.
Opakowanie ma 25 ml. Dawkowanie 6 ml/1 litr podłoża. Czyli starcza na doniczkę 4 litry. Mam takich bodajże 10.
1 doniczka 0.7L
2 doniczki ok. 0,5L
3 po ok. 2L
2 po ok. 7L
4 małe doniczki ok. 0,2L
7 storczyków, nie wiem ile one mają tam podłoża w sumie, powiedzmy, że 5L wszystkie - pewnie i tak zrównałam w dół mocno
1 doniczka 10L
6 doniczek ok. 20L?
5 doniczek po ok. 30L,
Wychodzi 347.5L jeśli się w niczym nie pomyliłam.
Razy 6 = potrzeba 2085 ml środka
W przybliżeniu potrzebowałabym więc 84 opakowania. Co daje mi 807.5 zł za sam Polysect. Który i tak wątpliwe, by zadziałał, skoro nie zadziałał mocniejszy Mospilan w za dużej dawce. Jakoś... nie, dziękuję. :;230
Stąd nie - cena w wysokości tych ok. 50 zł z wliczoną przesyłką tu nie jest absolutnie wadą, wręcz jest bardzo ładna. Oczywiście jeśli ktoś ma mało i malutkie doniczki, to może się nie opłacać.
Edit. Znalazłam jeszcze Polysect w opakowaniach po 100ml. Ale i tak potrzebowałabym 21 opakowań, a jego cena jest przedziwna w porównaniu z małym opakowaniem - na moją liczbę doniczek potrzebowałabym wydać 1428 zł.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

A ja wczoraj widziałam środek w formie psikacza. Nowość, ekologiczny, z naturalnych środków.
Marka któraś z popularnych typu Target itp. Myślałam, że nie mam problemu z pamięcią i zapamiętam, ale jednak chyba mam problem i to poważny.
Cena nawet nie jakaś szalona , coś koło 20 zł, pojemnik z tych większych. Jak to było napisane - dzięki naturalnemu zestawieniu opartemu na środkach roślinnych zwalcza większość szkodników roślin...i tu wymienione też ziemiórki.
Niestety nic więcej nie dowiedziałam się, bo był w gablotce , a ja nie chciałam kłopotać sprzedawcy żeby mi wyjmował tylko do pooglądania.
Może ktoś kojarzy ten preparat? Chętnie się zapoznam z ulotką.

Pizza, daj znać jak tam ten Nemycel i czy faktycznie nie nawrócą z latających much. Jestem ciekawa, bo w sumie to wszyscy gorąco polecają, a mało kto użył ;) A jak z jego ceną?

(miałam już nie pisać, bo mam dość notorycznego kasowania wszystkiego co napiszę, ale zbyt mnie temat interesuje,bo choć ziemiórek póki co nie mam to myślę,że to kwestia czasu....)
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Chodzi o taki w białej butelce z psikaczem? Ponoć działający na zasadzie odcinania tlenu. Szczerze mówiąc... działanie miał u mnie takie jak woda z czosnkiem. Czyli żadne. I to nawet na mszyce, które zabija w sumie wszystko - nic sobie z tego środka nie robiły. Prawdopodobnie dlatego, że trzeba tym pryskaczem trafić dokładnie każdą jedną + nie działa na jajeczka. Syzyfowa praca. Na larwy nie zadziała na pewno, na latające już efektywniejsze są lepy.
Jeśli oczywiście mówimy o tym samym.
Mam butelkę po nim w domu, to po powrocie mogę podać nazwę, teraz nie pamiętam.
A cena Nemycelu to ok. 37 zł + bodajże 18 zł wysyłka.
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15

Post »

Pizza pisze:
A cena Nemycelu to ok. 37 zł + bodajże 18 zł wysyłka.
Znacznie mniej niż myślałam i w sumie porównywalne z cenami środków chemicznych (małych ilości rzecz jasna; Twoje obliczenia są bardzo przekonywujące).

Środki oparte na oleju nie są takie złe, ja się Emulparem pozbyłam wciornastków, ale trochę to trwało. No i wymagają systematyczności i powtórek.

B.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

No nie dość, że cenowo w sumie wychodzi nie tak strasznie, to zostaje drugi plus: to rozwiązanie jest w pełni eko.
Jeszcze żeby tylko zadziałało jak należy.
Za tydzień, 15.01 wymienię lepy. Po tym czasie liczba latających ziemiórek powinna być dużo mniejsza (na chwilę obecną lepy mam intensywnie czarne już po dwóch-trzech dniach od powieszenia).
Jeśli wszystko będzie szło ku dobremu, kolejny raz zrobię to pod koniec miesiąca. Ziemiórek powinno już wtedy nie być.
Tyle z teorii - jak będzie, to zobaczymy. :)

A środek, który u mnie niestety nie działał, to agrecol natural, właśnie na bazie olejów roślinnych. "Działa kontaktowo - krople cieczy kondensują się wokół ciała owada, odcinając go od powietrza, a w konsekwencji powodując jego eliminację". Nie pryskałam nim akurat na ziemiórki, tylko na mączliki i przędziorki na truskawkach. Nie zabraniam oczywiście próbować. :lol: Ale szczerze mówiąc... wątpię, by w jakimkolwiek stopniu pomogło to na ziemiórki, to diabelnie uciążliwe robactwo.
Awatar użytkownika
kokile
50p
50p
Od: 23 paź 2016, o 14:12

Post »

Pizza,

''na chwilę obecną lepy mam intensywnie czarne już po dwóch-trzech dniach od powieszenia''
- Ty tak na serio?
Pamiętajcie, że w Stalowej Woli ogromna Huta z żelaza stoi.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p

Post »

Tak, na serio.
I rozumiem przez to taki stan (proszę wybaczyć kiepskie zdjęcia - oświetlenie jest diablo złe):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lepy są dwustronne, więc po obu stronach są takie same widoczki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”