Wszystko o pomidorach cz. 15
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Popiół zawiera ok 30% wapnia. Woda wodociągowa też wnosi wapń. Ciekawe jak wygląda odczyn gleby? Pomidory należą raczej do kwasolubnych
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zbadaj odczyn bo teraz może już być zasadowa " torfowa zmieszana z gliną". Poza wapniem popiół zawiera węglan potasu ( potaż ) i głównie z jego przyczyny pH dochodzi do 14.
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W zeszłym roku widoczne były u mnie braki potasu. Owoce nie dojrzewały w całości. (może upały też się do tego przyczyniły?)
Jaki potas mam kupić ? To ma być siarczan potasu, potas "akwariowy" czy może wystarczy nawóz do pomidorów, który ma ok 30% potasu ?
Jaki potas mam kupić ? To ma być siarczan potasu, potas "akwariowy" czy może wystarczy nawóz do pomidorów, który ma ok 30% potasu ?
- toldi
Kasiak109 w uprawie pomidorów często zdarza się oznaki niedoboru potasu. Jednak przy planowaniu nawożenia potasem trzeba odróżnić faktyczną przyczynę jego braku a może ich być kilka.
Faktyczny brak w podłożu.
Uwarunkowania odmianowe.
Zbyt wiele azotu i fosforu blokuje pobieranie potasu.
Utrudnione pobieranie w wyniku niewłaściwego odczynu podłoża lub zbyt niskiej jego temperatury.
Utrudnione pobieranie spowodowane niewydolnością korzeni z powodu ich choroby(skorkowacenie) lub zbytniego obciążenia owocami.
Wysoka temperatura powietrza.
Plamy na owocach w postaci żółtej piętki to na ogół za wysoka temp powietrza, ale też wrażliwość na nią pewnych odmian.
Przy niskim poziomie potasu w glebie dochodzi często do załamywania gron i zasychania brzegów starszych liści.
Do dokarmiania roślin można stosować 6-10g siarczanu potasu na roślinę lub opryski.
Z sypaniem potasu doglebowo był bym ostrożny, bo niewybarwienie owoców wcale nie musi być spowodowane jego brakiem w podłożu.
Faktyczny brak w podłożu.
Uwarunkowania odmianowe.
Zbyt wiele azotu i fosforu blokuje pobieranie potasu.
Utrudnione pobieranie w wyniku niewłaściwego odczynu podłoża lub zbyt niskiej jego temperatury.
Utrudnione pobieranie spowodowane niewydolnością korzeni z powodu ich choroby(skorkowacenie) lub zbytniego obciążenia owocami.
Wysoka temperatura powietrza.
Plamy na owocach w postaci żółtej piętki to na ogół za wysoka temp powietrza, ale też wrażliwość na nią pewnych odmian.
Przy niskim poziomie potasu w glebie dochodzi często do załamywania gron i zasychania brzegów starszych liści.
Do dokarmiania roślin można stosować 6-10g siarczanu potasu na roślinę lub opryski.
Z sypaniem potasu doglebowo był bym ostrożny, bo niewybarwienie owoców wcale nie musi być spowodowane jego brakiem w podłożu.
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może oprysk gron saletrą potasową ? Rozpuszcza się znacznie lepiej niż
siarczan potasu nawet ten rozpuszczalny . Przy upałach to jest problem , ale o tym
trzeba myśleć wcześniej , nim problem się pojawi .
siarczan potasu nawet ten rozpuszczalny . Przy upałach to jest problem , ale o tym
trzeba myśleć wcześniej , nim problem się pojawi .
-
- 200p
Tunel mam otwierany z dwóch stron. Niestety to nic nie dało przy zeszłorocznych upałach. Foliaka postawiliśmy na kawałku nieużywanego pola, dlatego wydaje mi się, że występują braki w glebie. Daliśmy tylko trochę obornika. Braki były widoczne nawet na koktajlowym Malinowym Smaczku.
Nie ukrywam, że wygodniej mi podsypać czy podlać każdy krzak niż opryskiwać. I jak widzisz Anula, w tym sezonie myślę o tym wcześniej Tamten był huzia na Józia
Nie ukrywam, że wygodniej mi podsypać czy podlać każdy krzak niż opryskiwać. I jak widzisz Anula, w tym sezonie myślę o tym wcześniej Tamten był huzia na Józia
- toldi
Jeżeli upalny sezon się powtórzy, to doglebowe nawożenie nic nie da. W tunelu bardzo łatwo przegrzać pomidory powyżej 30*C a to wystarczy. W takich warunkach tylko oprysk i to z wyprzedzeniem. Czy sprawdzałaś korzenie po sezonie.
Pozdrawiam. Jacek
-
U mnie cieniowanie to konieczność w okresie upałów . Wcześniej to znaczy , oprysk
gron przed dojrzewaniem , pomidory wtedy zdecydowanie zyskują na smaku i jakości .
Saletrę potasową można połączyć z jakimś preparatem ochronnym np. propionianem
wapnia , tymolem , neem ( zemulgowanym ) , siarczanem magnezu i dodać adiuwant .
gron przed dojrzewaniem , pomidory wtedy zdecydowanie zyskują na smaku i jakości .
Saletrę potasową można połączyć z jakimś preparatem ochronnym np. propionianem
wapnia , tymolem , neem ( zemulgowanym ) , siarczanem magnezu i dodać adiuwant .
-
- 200p
A jak powinny wyglądać korzenie po sezonie ? Musiałam się mocno nagimnastykować żeby je wyciągnąć.toldi pisze:Jeżeli upalny sezon się powtórzy, to doglebowe nawożenie nic nie da. W tunelu bardzo łatwo przegrzać pomidory powyżej 30*C a to wystarczy. W takich warunkach tylko oprysk i to z wyprzedzeniem. Czy sprawdzałaś korzenie po sezonie.
Anula muszę koniecznie zapisać sobie tą saletrę. I kupić nowy opryskiwacz na tą okazję Przed dojrzewaniem tzn. jak są już duże, czy takie rosnące też ?
Wybaczcie te pytania, ale moja babcia nigdy nie używała żadnego wspomagacza i zawsze wszystko miała piękne .
-
Przy małej ilości krzaków , może Ci wystarczy taka spożywcza saletra dodawana do wędlin ?
Po wykształceniu gron , ja pryskam jak owoce są wielkości orzecha włoskiego .
Po wykształceniu gron , ja pryskam jak owoce są wielkości orzecha włoskiego .
- toldi
Korzenie powinny być jasne, kremowe, nie powinny być brązowe. Wszelkie ich zabarwienia świadczą o chorobach. Do tego powinny mieć jak najwięcej włośników. Ja jako nawozu dolistnego potasowego stosuję Kalprim lub Alkalin K+Si ten ostatni jako jednocześnie ochronę przeciw grzybową . Oba nawozy zawierają niewiele azotu a nie ma sensu go pakować w rośliny w fazie dojrzewania owoców czy tym bardziej przenawożenia nim. Pierwszy oprysk na ok 3 tygodnie przed dojrzewaniem owoców.
Pozdrawiam. Jacek
-
Nie zgodzę się , że saletra potasowa to słaby nawóz do pomidorów . Latem zastrzyk azotu
bardzo się przydaje , widać , że rośliny słabną ze wzrostem . Używałam Alkalinu z krzemem
i borem , ale moim zdaniem saletra daje lepszy efekt . Nadwyżką można opryskać
ogórki , już na drugi dzień rośliny mają lepszy wigor .
bardzo się przydaje , widać , że rośliny słabną ze wzrostem . Używałam Alkalinu z krzemem
i borem , ale moim zdaniem saletra daje lepszy efekt . Nadwyżką można opryskać
ogórki , już na drugi dzień rośliny mają lepszy wigor .
- toldi
A kto powiedział, że słaby? Ja w tym roku miałem nadmiar azotu, krzaki ponad 2m, więc go unikałem , a chodziło o niedobór potasu. U Ciebie jak widać była inna sytuacja. Stosowałaś podobne stężenie Alkalinu i saletry?
Pozdrawiam. Jacek