Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz.II (2018-2020)
-
- 100p
- Od: 26 sty 2018, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej 2018
Powolutku.Wreszcie jest czas na remonty , konserwacje w gospodarstwie. Robię mieszalnik do torfu , zobaczyłem to na youtube , fajna sprawa. Znalazłem doniczkarkę w Niemczech , jeszcze fajniejsza sprawa. Doszedłem do wniosku że trzeba wprowadzać maszyny , własne zdrowie raz, dwa ludzie do pracy.
Jaka jest różnica w cenie doniczkarek de do cen w pl? Kiedyś przez młynek rozdrabniałem potem rozrzutnikiem teraz tylko maszyna rozgniatam torf i podgarniam wyżej. Na OLX było kiedyś sprytne urządzenie do rozdrabniania worków do 300l za niecałe 500zł jakby dołożyć do niego taśmę 2m co by rozdrobniony torf na wyższą pryzmę sypała to lux malina.
-
- 100p
Z doniczkarką z Niemiec problem jest taki że podaż tego sprzętu jest bardzo mała , jak jest już w atrakcyjnej cenie , to sprzedaje się w godzinę. Mieszalnik można zobaczyć w sieci szukając pod :soil mixer. Robię teraz taki bębnowy , z taśmociągiem do podawania podłoża. Model z łańcuchami świetnie rozdrabnia 250. Wszystko do zrobienia:Motoreduktor ,łańcuch z maszyn rolniczych , koła łańcuchowe , jest wszystko do kupienia , a wyjdzie taniej jak na olx.
Mam problem bo na ipomei zielonej mam mączlika szklarniowego/biała muszkę. Zastosowałem 3 opryski / confidor/karate/mospilan i mimo tych oprysków co 4 dni dalej lata część spadła ale nie wszystkie co było by jeszcze dobre na te dziadostwo?
Stosował ktoś gazowanie ? wlewamy środek chemiczny do garnka z wodą i zagotowujemy w szklarni/ tunelu
Stosował ktoś gazowanie ? wlewamy środek chemiczny do garnka z wodą i zagotowujemy w szklarni/ tunelu
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W czasie oprysku mączniki lubią się chować, szczególnie w okresie zimowym i wtedy najlepiej powtórzyć w większym stężeniu mospilan. Przez dwa tygodnie roślina dla mączlików będzie toksyczna.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
Forestit ty 29 grudnia masz w tunelu ipomee? szacunek!
Mam dużo rzeczy głównie liscie kocanki/zielistki/komarzyce/ipomea ale mam też skrętniki/ niecierpki nowogwinejskie i jakieś tam pierdoły nie ma tego dużo. Sezon zaczynam dopiero w przyszłym tygodniu przychodzi gazania w kolejnym tygodniu begonia i w 7 tyg mam 15tys pelargonii stojącej...trzymam to bo nie jestem w stanie wyłączyć jednego obiektu
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
forestit, będę pierwszy raz w swoim życiu robić niecierpka Supatiens.
Podpowiesz na co zwracać uwagę żeby nie zabić sadzonek ?
Podpowiesz na co zwracać uwagę żeby nie zabić sadzonek ?
Podejrzewam że sunpatiens tak samo jak nowogwinejski.. Ciepło- półcieniste miejsce nie lubi ostrego słońca. Najlepiej nie lać po liściach. Prewencyjnie po posadzeniu po 2 tyg opryskać preparatem na roztocza bardzo go lubią i często już sadzonka przychodzi nimi zainfekowana. No i raczej bardzo ostrożnie z nawozami nie Lubi jak jest ich za dużo zaraz traci korzenie.
-
- 100p
Sunpatiens może rosnąć ( po ukorzenieniu) w chłodniejszych warunkach.Korzenie ma silniejsze niż NG.
Światło to raczej tak , mało światła , ciasno - wyciąga się. Jak robi się gorąco w budynku uwaga na przędziorka/wciornastka , zdeformowane kwiaty.
Światło to raczej tak , mało światła , ciasno - wyciąga się. Jak robi się gorąco w budynku uwaga na przędziorka/wciornastka , zdeformowane kwiaty.
Ja nie jestem producentem, ale sadzonki Sunpatiens od kilku lat zimuję.Trzymam je na jasnym parapecie w nieogrzewanym pomieszczeniu, nie lubią nadmiaru wilgoci.W moich warunkach praktycznie zimą nie rosną, ale w maju po przesadzeniu ruszają bardzo szybko.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Jakiś konkretny preparat polecasz?
Preparat na co? Na roztocze/wciornastka/przedziorka może być vertigo 018ec albo pochodne tego środka.drakka pisze:Jakiś konkretny preparat polecasz?
Co do uprawy to może faktycznie Sunpatiens toleruje większe światło niż NG ale co do temperatury to wydaje mi śię że raczej lubi ciepłe i suche powietrze ponieważ w znacznej części składa się z wody więc ma tendencje do gnicia.